KONSEY’DEN KENT RAPORU

Güncelleme Tarihi:

KONSEY’DEN KENT RAPORU
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2019 11:21

Antalya’nın hızlı nüfus artışı kaynaklı sorunlarını rapor haline getiren Kent Konseyi, ulaşım, imar, geri dönüşüm ve görüntü kirliliği gibi pek çok alanda çözüm önerilerini sıraladı.

Haberin Devamı

Antalya’nın çözüm bekleyen sorunlarını ortaya koyan bir rapor hazırlayan Kent Konseyi, altyapıdan su kaynaklarına, kıyı ve kaldırım işgallerinden tabela kirliliğine pek çok konuyu sıralayarak çözüm önerileri sundu. Konseyin tüm komisyonlarında görüşülen ve üzerinde çalışılan konuların bir araya getirildiği raporda, kentin kısa ve uzun vadede oluşabilecek problemlere karşı önlemler de yer aldı.

KÖYLERİN İMAR PLANLARI

Kentsel yayılmanın kontrollü olması, tarım arazileri, yeşil alanlar, tarihi bölgeler, kıyıların ve doğal kaynakların farklı kullanımlara dönüştürülmesinin engellenmesinn önemine vurgu yapılan raporda, “Planlamanın sadece emsal artışından ibaret olmadığı, kentsel yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlayacak sosyal ve teknik donatı alanlarının arttırılmasına yönelik çalışmalara öncelik verilmeli. Köyden mahalle statüsüne geçen alanlarda imar planlamaları acilen tamamlanmalı ve alanlara doğalgaz, temizlik, elektrik gibi alt yapı hizmetleri sağlanmalı. Su koruma alanları haritalarında görünmeyen su kaynakları ile ilgili eksiklikler giderilmeli. Tarım alanları ve ormanlık alanların imara açılması ve bu alanlara taş ve kum ocaklarının yapılması önlenmeli. Belediyeler kendi hizmet sınırları içerisinde engellilerin erişim ve ulaşımını öncelikli olarak ele almalı. Engelli erişimi konusunda TSE standartlarına uygun olmayan binalara ruhsat aşamasında müdahale edilmeli” denildi.

Haberin Devamı

KONSEY’DEN KENT RAPORU

ATIK BİRİKTİRME ÜNİTELERİ

Bertaraf edilmeyen atıklar konusunda Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında işlevsel projelere ihtiyaca değinilen raporda, çevreyle ilgili şu öneriler yer aldı: “İşletmelerde ve konutlarda atık biriktirme ünitelerinin olması ruhsat koşulları arasında yer almalı. Belediyeler önderliğinde başlatılacak projelerle; tehlikeli atıklarının uygun bertarafı, yakıt emisyonlarının azaltılması, toplu ulaşımda hibrit teknolojiye geçilmesi ve seralarda kullanılan kimyasalların toprağı kirletmesinin önüne geçilmeli. Belediye sınırlarında yer alan orman alanlarına hafriyat atıklarının ve diğer kirleticilerin dökülmesi önlenmeli. Atık suların arıtılmadan denize verildiği noktalarda kaçak deşarjlar tespit edilerek cezai yaptırımlar uygulanmalı. AVM’lerin kullandıkları enerjinin bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlaması zorunlu tutulmalı.”

KIYI VE KALDIRIM İŞGALLERİ

Haberin Devamı

Kent Konseyi raporunda Antalya genelinde turizme yönelik ihtiyaçlar da şöyle sıralandı: “Görsel kirliliğe sebep olan reklam ve yönlendirme panoları, klima dış üniteleri, gün ısılar, çanak antenler için standartlar belirlenmeli. İklimlendirmenin merkezi yapılması, enerji tasarrufunun yanında görsel kirliliğe de çözüm getirir. Plajların mavi bayrak alması zorunlu hale getirilmeli. Kıyı ve kaldırım işgalleri sıkı denetimlerle önlenmelı. Antalya’nın önümüzdeki 3 yıl içinde bekleme listesinde olan 9 kültür varlığından en az birinin UNESCO Dünya Mirası kapsamında olması için gerekli çalışmalar başlatılmalı. Bisiklet yollarının imar planlarında yer alması sağlanmalı ve bisiklet yolları ağı oluşturulmalı.

ÖNCELİK SAĞLIK TESİSLERİ

Haberin Devamı

Kentte iç göç nedeniyle oluşan hızlı nüfus artışına bağlı ihtiyaçları da tespit ettiklerini söyleyen Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, öncelikli ihtiyacın yeni sağlık tesisleri olduğunu belirtti. Aksu ve Döşemealtı’nda tam teşekküllü hastaneler yapılması gerektiğini dile getiren Kurt, “Madde bağımlılığıyla mücadele için tedavi ve rehabilitasyon merkezleri açılmalı. Antalya’da AIDS vakalarının yayılmaması yönünde önlemler alınmalı. Nüfusu 30 binden fazla olan her mahalleye birer sosyal hizmet merkezi açılmalı. Bu merkezlerde sosyal ve ekonomik yetersizliği olan aileler için, aşevi, gıda depoları, çamaşır yıkama ve ütüleme alanları, kadın, yaşlı, engelli danışma odaları ve çocuk oyun odaları olmalı. Her belediye engelliler için bakım ve rehabilitasyon merkezleri açmalı. Her belediyede en az 100 kişilik yatılı yaşlı bakım merkezi açmalı. Bu merkezlerde yaşlıların üretebileceği bahçe işleri, kümes hayvanları besleme ve sanat faaliyetleri olmalı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!