Teknoloji hayatımızı kolaylaştırırken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Evimizin dört bir yanında konumlanan akıllı cihazların kameraları bu risklerin başında gelirken, elimizden ayırmadığımız cep telefonlarının saçtığı tehlikeyi atlıyoruz. Peki artık telefon kameramızı da mı kapatacağız? Tehlike altında olduğumuzu nasıl anlarız? Uzmanlara sorduk…
#TelefonSiber suç, herhangi bir bilişim, sisteminin güvenliğini tehlikeye sokacak bazı faaliyetlerde bulunmak ve kişi ya da kişilerin haklarına karşı bilişim sistemlerinin kullanılarak gerçekleştirildiği suçların tamamıdır. Yasalarla cezası sabit olan siber suçların, normal bir suçtan hiçbir farkı bulunmuyor. Aynı zamanda pek çoğu para ya da hapis cezası olarak infaz edilebilir. Siber Suç nedir? Nasıl tespit ve ihbar edilir sizler için derledik.
İnterneti kullanan güçlü bir iletişim biçimi olan sosyal medya, kurumlara güçlü bir küresel varlık sağlayabiliyor. Sosyal medya platformları, kurumların temsilcilerinin ve takipçilerinin bilgi paylaşımını, geri bildirim alışverişini ve içerik oluşturmayı içeren etkileşimlere sahip olmasını da sağlıyor. Fortinet, sosyal medya güvenliği ve gizliliği için önerilerde bulunuyor.
#Siber GüvenlikFortinet, bugün en son altı aylık FortiGuard Labs Küresel Tehdit Raporu'nu açıkladı. 2021'in ikinci yarısına ait tehdit istihbaratı, daha yıkıcı ve öngörülemeyen, gelişmiş kalıcı siber suç stratejileri kullanan saldırıların otomasyonu ve hızında bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Buna ek olarak, hibrit çalışanların ve hibrit BT'nin genişleyen saldırı yüzeyi, siber rakiplerin yararlanmaya çalıştığı bir odak noktası. 2021 yılının 2. yarısına ait raporun öne çıkan özellikleri aşağıda yer alıyor:
#GüvenlikTüm dünyada yarın efsane cuma ancak tüm hafta indirimler de devam ediyor. Kimi şirket efsane cuma öncesi indirime başlarken, kimi sonrasını 'Siber Pazartesi' ile bağlayarak indirimlere devam etmeyi tercih ediyor. Ancak alışverişin bu kadar ön planda olduğu bu günler aynı zamanda dolandırıcılar için de fırsat haline geliyor. Uzmanlar dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
#AlışverişFBI'ın en çok arananalar listesinin başında yer alan siber suçlular Rusya'da ellerini kollarını sallayarak serbestçe yaşıyor ve lüks yaşamlarıyla dikkat çekiyor. Milyonluk arabalar, göz kamaştıran düğünler ve daha birçok akılalmaz detaya sahip olayı BBC ortaya çıkardı...
#RUSYABir siber suçlunun çöplerinizi karıştırdıktan sonra neler yapabileceğini düşündünüz mü? Milyonlarca insan her gün hassas bilgilerini dikkatsizce bir kenara atıyor ve suçlular bu bilgi hazinesiyle neler yapabileceklerini iyi biliyorlar. Siber güvenlik uzmanları, online alışverişin yükseldiği bu dönemde kişisel bilgilerin korunmasına farklı bir açıdan yaklaştı.
#EsetSiber suç ekonomisi her geçen gün büyüyor. Siber suçlular her fırsatı kurbanlarının kişisel verilerini ya da paralarını elde edebilmek için değerlendirmeye çalışıyorlar. İnternet kullanıcılarının, önemli gün ve haftalarda, bayram günlerinde, dijital hareketliliğin yoğun olabileceği her ortamda bir siber dolandırıcının da olabileceğini düşünerek hareket etmesi gerekiyor.
#EsetYıllar içinde çeşitli sosyal medya platformları kullanıma sunulsa da Facebook, aylık 2,85 milyardan fazla aktif kullanıcısı ile en popüler uygulama olmaya devam ediyor. Bu popülerlik kullanıcıları dolandırmak isteyen siber suçluların da ilgisini çekiyor.
#HackerAmerika Birleşik Devletleri’nde akaryakıt boru hattı işleten Colonial Pipeline şirketi, fidye yazılımına hedef olduğunu bildirerek 07 Mayıs’ta faaliyetlerini geçici bir süreliğine durdurmuştu. Siber güvenlik uzmanları, Colonial akaryakıt boru hattına yapılan saldırının, kritik altyapılara yönelik artan siber tehditlerin önemini tekrar hatırlattığını belirterek bu tür saldırılara dikkat çekti.
#Hacker2020 yılında şirketler, devlet kurumları ve belediye kuruluşları gibi yüksek profilli hedeflerden para almak için kullanılan hedefli kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşan kullanıcıların sayısı 2019’a kıyasla %767 arttı. Hedefli fidye yazılımındaki bu artış genel fidye yazılımından etkilenen toplam kullanıcı sayısında %29'luk düşüşü beraberinde getirirken, WannaCry bu alanda en sık karşılaşılan tehdit olmaya devam etti.
#KasperskyBu yıl birçoğumuz yeni yılı ve ilk günlerini sevdiklerimizle sanal ortamda karşılıyoruz. Sosyal medya ya da görüntülü görüşmeler gibi iletişim teknolojilerine sahip olduğumuz için çok şanslıyız. Ancak bu uygulamaların, düzgün kullanılmadığında büyük risk taşıdığını unutmamalıyız. Siber güvenlik uzmanı Gürcan Şen, 2021’e girerken online güvenliğimizi sağlayacak birkaç ipucu paylaşıyor.
#Eset2021'de birçok finansal siber suç örgütü Bitcoin'i daha sık hedef alırken, diğer siber suçlular daha fazla gizlilik için kurbanlardan ödeme talep ederken transit kripto para birimlerine geçiş yapacak. Üstelik DDoS veya fidye yazılımı saldırılarının devamı olarak gasp uygulamaları daha da yaygınlaşacak, fidye yazılımı operatörleri kurbanları hedeflemek için gelişmiş istismar tekniklerini pekiştirecek ve kullanacak.
#TelefonKüresel düzeyde gerçekleştirilen ‘Black Friday‘ indirimleri, 2020’de tarihinin en ‘online‘ ve en uzun süreli halini yaşıyor. Pandeminin neden olduğu eve kapanma gerçeği, e-ticareti hiç olmadığı kadar öne çıkardı. Siber suçlular ise uzayan indirim günlerinden ve artan online para trafiğinden fayda sağlama çabasında. Siber güvenlik uzmanları, online dolandırıcılıklara karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.
#HackerQR kodların popülerliği ve kullanımı artıyor. Pandemiyle birlikte kullanımı artan QR kodların taşıdığı siber riskler ise kullanıcılar tarafından bilinmiyor. Tehlikeli bir QR kodu taramanın, tehlikeli bir URL'yi açmaktan çok daha fazlasını yapabildiğine dikkat çeken uzmanlar, QR kodların yarattığı 10 tehdidi ve alınması gereken önlemleri sıralıyor.
#GüvenlikDünya çapında her yıl Ekim ayı, Siber Güvenlik Farkıdalık Ayı olarak kutlanıyor. Bu yıl koronavirüs nedeniyle internet kullanımının, dolayısıyla dijital hedef sayısının artmasıyla siber dolandırıcılık da artış gösterdi. Siber güvenlik uzmanları, Siber Güvenlik Farkındalık Ayı için online mecralarda karşılaşılabilecek siber dolandırıcılık yöntemlerini sıralayarak kullanıcıları uyarıyor.
#DolandırıcılıkSiber güvenlik kuruluşu ESET’in ulaştığı bilgilere göre, yaklaşık bir düzine şirketten çalınan 165 milyon kullanıcı kaydı, Dark Net’te satışa sunuldu. Satışı yapan siber suç çetesi, bu veriler için 23 bin 100 dolarlık fiyat etiketi koydu.
#EsetSiber güvenlik kuruluşu ESET, koronavirüs günlerinde siber suçluların Türkiye’yi hedef alan yeni bir aldatmacasına dikkat çekiyor. Bu kez sahte ‘Coronavirüs Taşıyıcı Haritaları‘ ile cep telefonu kullanıcılarına mobil bankacılık truva atı yükletmeye ve online bankacılık veya kredi kartı bilgilerine ulaşmaya çalışıyorlar.
#EsetSiber güvenlik kuruluşu ESET, koronavirüs günlerinde siber suçluların yoğun olarak odaklandıkları teknik saldırı yöntemlerinden biri olan ‘istismar kitleri‘ne (exploit kits) dikkat çekiyor. Çeşitli yollardan bulaşabilen bu kitler, sisteme esas zararı verecek kodu göndermeden önce bilgisayardaki açıkları tarıyor. Siber suçlu, daha sonra saldırısını bu açığa göre düzenliyor. ESET, güvenlik yazılımlarındaki istismar engelleyici (Exploit Blocker) modülüyle bu tür saldırıları engelliyor.
#EsetSiber güvenlik uzmanları, Sahra Altı Afrika bölgesindeki büyük bankalara binlerce saldırı düzenlendiğini belirledi. Bu saldırılarda kullanılan zararlı yazılım incelendiğinde, arkasındaki tehdit grubunun Silence adlı siber suçlu grubu olma ihtimalinin yüksek olduğu ortaya çıktı. Silence grubu daha önce dünyanın dört bir yanında bankalardan milyonlarca dolar çalmasıyla tanınıyor.
#KasperskyKaspersky’nin konaklama sektörünü hedef alan RevengeHotels saldırısı üzerine yaptığı araştırma, Latin Amerika, Avrupa ve Asya’da 20’den fazla otelin hedefli zararlı yazılım saldırısına uğradığını doğruladı. Dünya genelinde başka otellerin de bundan etkilenmiş olabileceği düşünülüyor. Otelin yönetim sisteminde kayıtlı bulunan ve çevrim içi seyahat acentelerinden alınan kredi kartı verileri tüm dünyada çalınma riskiyle karşı karşıya.
#GüvenlikNesnelerin İnterneti (IoT) cihazları evlerden fabrikalara kadar hemen her yerde avantajlar sağlıyor. Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var. IoT cihazları düzgün çalışmak için birçok şeye ihtiyaç duyuyor. İşin bir diğer boyutu ise üçüncü taraf sağlayıcılara olan bağlılık. Bu da çok sayıda zayıf nokta oluşmasına neden oluyor.
#İot