Neredeyse tüm dünyada görülen koronavirüs pandemisine karşı yürütülen mücadele kapsamında insanlar evlerinde kalmaya çağrılırken, ekonomi dünyası da salgından nasibini almaya devam ediyor. İspanya, İtalya ve iki günlüğüne de olsa Türkiye gibi ülkelerde uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle insanlar işlerine gidemez oldu. Bunun neticesinde birçok sektörde işler durma noktasına gelirken, bazı dallarda ise eleman dar boğazı had safhaya ulaştı. Bugünkü yazımızda, koronavirüs nedeniyle yaşadığımız bu krizi iş bağlamında nasıl fırsata dönüştürebileceğinizi anlatmaya çalışacağız.
#Avrupadan HaberlerYaz aylarının gelmesi ile birlikte sezonluk eleman ihtiyacı da arttı. Bu dönemde en çok turizm ve inşaat sektörleri geçici çalışacak eleman arayışında. Denizcilikten yiyecek-içecek sektörüne, imalat sanayiine kadar her alanda çalışacak 50 bin sezonluk eleman aranıyor.
#İstihdamMayıs ayıyla birlikte mevsimlik işçi sezonu başladı. Sadece turizm sektöründe 300 bin dolayında mevsimlik işçi çalışıyor. Aynı işverene bağlı işyerlerinde iki veya daha fazla sezon çalışan işçiler ihbar ve kıdem tazminatı alabilir. Örneğin 10 sezon 7’şer ay çalışmışsa 70 aylık çalışma üzerinden tazminat hakkı doğuyor.
#Mevsimlik Çalışanİzmir'in Konak ilçesinde, iki üniversite bitirmesine karşın iş bulamayan Semih Güler (32), geçimini çay ocağı işleterek sağlamaya başladı. Öğrencilik yıllarında bankacı olmayı hayal eden Güler, mahallelinin 'diplomat' lakaplı çaycısı oldu. Semih Güler, iki üniversite bitirmesine karşın iş bulamayınca bir yakınının işlettiği, Zeytinlik Mahallesi'ndeki çay ocağını devraldı. Müşterilerinin 'diplomat' lakabıyla tanıdığı Semih Güler, 2 çocuğunun ve eşinin geçimini küçücük bir çay ocağında 14 saat çalışarak sağlıyor. Çalışmayı çok seven, ancak hayalindeki işi bir türlü yapamayan Güler, bankacı olmak isterken çaycı oldu. Önce Muğla Üniversitesi'nde Turizm Seyahat İşletmeciliği Bölümünü bitiren, çeşitli otellerde ve turizm acentalarında çalıştıktan sonra yeni bir bölüm okumaya karar veren Güler, ardından Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun oldu. Güler, Turizm sektöründe sezonluk işçi alınıyor. Yazın çalışıp, kışın işsiz kalıyordum. Daha sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi okumaya karar verdim. Mezun olduktan sonra da çeşitli banka sınavlarına girdim. Sonuç alamayınca polislik sınavlarına hazırlandım. O da olmayınca çeşitli fabrikalarda çalıştım. Ama en sonunda çaycı oldum dedi.
#İzmirCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği sonrasında verilen teşvikler turizm sektöründe de geniş bir yankı buldu. Sektör temsilcileri verilen teşviklerin olumlu tepki gördüğünü ancak yeterli olmadığını savundu. Sektör temsilcileri, “Eğer turizmde düşüş devam ederse istihdam oranlarının yükselmesi zor. Ancak Avrupa’dan gelen turist sayısı geçen yıl ile başa başa giderse toparlanma olur. Verilen teşvikler sayesinde de sezon sonlarında işten çıkarılan 300 bin kişinin artık yarısı işten çıkarılmayacak” diyor.
#Turizmİç Anadolu’nun en büyük fabrikalarından olan Bor Şeker fabrikasındaki işçiler sıra dışı bir eyleme imza attılar. İşçiler, sezonluk çalışan işçilere kadro verilmesi için bir ay boyunca her gün 2 saat fazla çalışarak eylem yapma kararı aldı.
#Bor Şeker FabrikasıAÇILIŞ KONUŞMALARIN ARDINDAN KURBAN KESİMİ GERÇEKLEŞTİRİLEREK, MAKİNE PARKINDAKİ 3 ADET DOZER, 4 ADET EKSKAVATÖR, 4 ADET YÜKLEYİCİ, 2 GREYDER, 2 ADET TOPRAK SİLİNDİRİ, 10 ADET DAMPERLİ KAMYON, 2 ADET ASFALT DİSTRİBÜTÖRÜ, 2 ADET SU TANKERİ, 1 ADET VİDANJÖR, 10 ADET ÇÖP KAMYONU, 3 ADET TANKER VE YAĞLAMA ARAÇLARI, 13 ADET PİCK-UP HİZMETE GÖNDERİLDİ.