TMO Genel Müdürü Güldal "Stokumuzun yüzde 92-93'ü Türk çiftçisinin ürünü. Geçen yıl 13,1 milyon ton, bu yıl 5 milyon ton aldık. İki yılda 18 milyon tonu aşan alım yaptık. Yeni sezona ilişkin olumlu düşünüyorum. 2025'te Türkiye'nin normal üretim miktarına yakın bir üretim gerçekleştireceğine inanıyorum" dedi.
#TMOBitkisel üretimde yeni destekleme modeli hayata geçiyor. Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilerin ve planlı üretim kapsamında üretim yapan tüm üreticilerin, mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde mazot ve gübre desteği yüzde 100’e çıkacak.
#TarımBitkilerin uçucu yağını ve içindeki ilaç hammaddesinin çıkarılıp satıldığı zaman normal bitkiye oranla 9 kattan 30 kata kadar artan bir ekonomik değerin oluştuğuna dikkat çeken Enver Olgunsoy, “Bu bitkileri ekonomiye kazandırarak, Kınık’ı ve ülkemizi bu alanda önemli bir konuma getirmek istiyoruz. Kınık’ın başına talih kuşu kondu” dedi.
#1TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024’te 51 tarla bitkisi çeşidinin tescil edilerek Türk tarımına kazandırıldığını belirtti. Yerli tohumculuğun geliştirilmesi için yerli bitki ıslahı ve geliştirme çalışmalarını da sürdürdüklerini vurgulayan Bakan Yumaklı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
#İbrahim YumaklıÇanakkale’de ‘Tohum ve Sera Örtü Naylonu Dağıtım’ törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye dünyada ilk 10 tohumcu ülkeden bir tanesidir. Türkiye’de üretilen daha doğrusu kullanılan her 100 kilogramın 97 kilogramı bu ülke topraklarında üretilir. Bize özgü ata tohumlarımız vardır. Bunların halihazır da 37 çeşidi gen bankamızda kayıt altına ve koruma altına alınmıştır” dedi.
#İbrahim YumaklıTarımsal destek ödemelerinin yatırılacağı tarih için beklenen açıklama geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilere yatırılan toplamda 50 milyon 900 bin TL tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarılacak. Sertifikalı fidan kullanımı, kırsal kalkınma yatırım, hayvan gen kaynakları desteği ve sertifikalı tohum kullanım desteği olmak üzere toplamda verilen tarımsal destek ödemelerinin yatıp yatmadığı e-Devlet üzerinden de sorgulanabilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada çiftçilerin destek ödemesinin yatırılacağı tarih açıklandı. Peki, çiftçi destek ödemeleri ne zaman yatacak, yattı mı? İşte, İşte e-Devlet tarımsal destek ödemesi sorgulama ekranı ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Tarımsal Destek ÖdemesiResmi Gazete'de yayımlanan uygulama tebliği ile sürü yöneticisi desteği 12 bin TL'den 30 bin TL'ye, buzağı desteği 900 TL'den 2 bin 100 TL'ye, anaç koyun keçi desteği 50 TL'den 100 TL'ye çıkarıldı. 2023 yılı için koç ve teke alım desteği 2 bin TL, düve alım desteği ise damızlık düve yetiştirme merkezlerinden ve hastalıktan ari işletmelerden hayvan alımlarda yüzde 50 hibe olarak uygulanacak.
#Resmi GazeteCumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından ‘endüstriyel kenevir’ üretimi için belirlenen 20 şehirden 11’inde ekim yapıldı, ilk tam verimli sonucu Samsun verdi. Türkiye’nin ilk tam randımanlı endüstriyel kenevir ise çiftçilerin de katılımıyla hasat edildi. 19 Mayıs Üniversitesi’nin ıslah ettiği ‘Narlı tohumu’nun kullanımını 10 yıllığına satın alan Keneviro firması, Samsun’da kenevir fabrikası da kurdu.
#KenevirTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ''Ülkemiz tohumda, sertifikalı tohumda, on kat üretimini arttırmış bir ülke. Ülkemizde kullanılan her 100 kilogram ürünün 97 kilogramını, bu ülkede yerli olarak üretiyoruz. Tohum üreten firmalarımız gerçekten başarı hikayesi yazıyorlar. Sürekli gelişimle, verimliliği ön plana alan, iklim değişikliklerine uyumu ön plana alan, araştırma geliştirme faaliyetlerine de devam ediyorlar. Her 100 tohum firmasından 90'ı da yine bizim ülkemizin yerli milli firmaları" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ''Ülkemiz tohumda, sertifikalı tohumda, on kat üretimini arttırmış bir ülke. Ülkemizde kullanılan her 100 kilogram ürünün 97 kilogramını, bu ülkede yerli olarak üretiyoruz. Tohum üreten firmalarımız gerçekten başarı hikayesi yazıyorlar. Sürekli gelişimle, verimliliği ön plana alan, iklim değişikliklerine uyumu ön plana alan, araştırma geliştirme faaliyetlerine de devam ediyorlar. Her 100 tohum firmasından 90'ı da yine bizim ülkemizin yerli milli firmaları" dedi.
#TohumResmi Gazete’de yayımlanan 2023 ve 2024 Yıllarında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteğine Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararına göre, Trakya Bölgesi’nde yağlık ayçiçeği desteği kilogram başına 100 kuruştan 150 kuruşa çıkarıldı.
#Resmi GazeteKahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazAr-Ge faaliyetlerinin tarım alanında çok önemli olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, “Dijital teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Alın teri değil akıl teri dökmemiz gerekiyor. Tarım sektörüne 4 milyar TL destek sağladık. Geçen sene bitkisel üretim açısından rekor kırarak 28 milyon tonun üzerinde bir üretim gerçekleştirdik” dedi.
#Nihat Pakdil