Başta Pers İmparatorluğu ve Pontus olmak üzere birçok imparatorluğa ev sahipliği yapan Üsküdar, 11. yüzyılda Selçuklu Devleti tarafından fethedilmiştir. Önceki yüzyıllarda Hrisapolis, Eski-dar ve Scutari adıyla bilinen Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir, Beykoz ve Kadıköy ilçeleriyle sınır komşusudur. Üsküdar hangi yakada ve hangi adliyeye bağlı? İstanbul Üsküdar Avrupa mı Anadolu yakası mı tüm detayları ile derledik.
Bu hafta salı günü, Türkiye müzeciliğinin en saygın ve öncü simalarından Dr. Filiz Çağman’ı Edirne’de ebedi yolculuğuna uğurladık. Orada doğmuştu, emekliliğinden sonraki yıllarında oraya sığındı ve rahmete yürüdü. Kınalızâde’nin ve Arkeoloji Müdürü Rıfat Osman Bey’in de mezarı bulunan Nazırçeşme Mezarlığı’na defnedildi.
#YAZARİstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Üsküdar meydanında bulunan yalı cami özelliğindeki 441 yıllık Şemsi Ahmet Paşa Camisi’nin önüne yayaların kullanması için deniz yönünde sökülüp takılabilen çelik konsol sistemi yerleştirmesi tartışma yarattı.
#Şemsi Ahmet Paşa CamisiMimar Sinan tarafından yapılan Şemsi Paşa Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır. Vezir Şemsi Ahmed Paşa tarafından yaptırılan caminin inşası 1580 yılında tamamlandı. Şemsi Paşa Camii'ne nasıl gidilir, caminin özellikleri nelerdir? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
#Şemsi Paşa Cami‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimariİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar sahilinde yer alan, Mimar Sinan'ın son eserlerinden biri olan Şemsi Ahmet Paşa Camisi'nin bahçe duvarında oluşan çatlakların, denizi doldurma çalışmaları sırasında çakılan kazıklar nedeniyle olmadığını, çatlakların eski olduğunu söyledi. Çakılan kazıkların kesileceğini, projenin o kısmının iptal edildiğini söyleyen Topbaş, caminin önünde yer alan kısımla ilgili düzenlemeyi bizzat kendisinin kaleme aldığını ifade etti.
#İstanbulİstanbul Üsküdarda Mimar Sinan'ın 1580 yılında yaptığı Şemsi Paşa Camii duvarında çatlaklar oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Boğazın hemen kenarında bulunan caminin önüne kazıklar çakılarak yapımına başlanan yaya yolu projesinin durdurduğunu, projenin tekrar değerlendirileceğini açıkladı.
#Şemsi Paşa CamiOsmanlı İstanbul’u iki siluetle tanınır, birisi Suriçi’nin Marmara ve Boğaz başından görünüşü, ikincisi de Tophane kıyılarıdır. Buradaki en mühim eserler hiç şüphesiz ki Mimar Sinan’ın iftihar ettiğimiz Kılıç Ali Paşa Camii ki dolgu bir alandır ve Sultan II. Mahmud tarafından yaptırılan Nusretiye Camii’dir. Çok sanatsever ve bilmiş geçinen birkaç kişi ise tarihi İstanbul’u mahvediyorlar.
#YAZARBilhassa sosyal medyada karşımıza çıkan bir uygulama var: before-after, yani bir yerin önceki ve sonraki manzaralarını imleyen bir sanal fenomen. Milyonluk şehir İstanbul’da böylesi bir hâl hem nostaljik hem de trajik bir tablo. Çok değil, elli sene öncesinin Boğaziçi’si hâlâ şiirken; bugün şark kurnazı müteahhitlerin yalı arkalarına kendi köylerindeki ev formunu inşa etmelerinden ötürü mavi rüya serinliğine beton damlıyor. Üsküdar da taşralı kafasının (kasabalısının) hoyrat, hırpalayıcı ve kaba muamelesini yaşamış bir şehir. Ama yazının başındaki önce-sonra gözlüğü kentin muhtelif köşeciklerinde karşımıza çıkan ve Üsküdar’ın neden hâlâ doğal film platosu olduğunu gösteren bir detay.
#Seyahat8 bin 500 yıllık tarihi ve doğal güzellikleriyle İstanbul bir cevher. Taşı, toprağı, denizi, martıları, dilsiz sanılan duvarları bile öyle hikâyeler sunar ki bize, hayran kalmamak mümkün değil. O yüzden bu şehirde yaşanan her kayıp hem dünya kültürünün hem de her birimizin kalbinde büyük bir yara açıyor. Maalesef bu kayıplara bir yenisi eklendi; Vaniköy Camisi geçen hafta yandı. Bu vesileyle Boğaz’ın incileri yalıların arasında birer mücevher gibi duran yalı camileri yazdım.
#Boğaz'daki CamilerTürkiye'nin en kalabalık ili olan İstanbul'da pek çok türbe bulunmaktadır. Türbeler manevi olarak anlam içermesinden kaynaklı birçok kişi tarafından da merak edilmektedir. Bunlardan birisi de Aziz Mahmud Hüdayi Türbesidir. Peki Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi nerede ve hangi ildedir? Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ziyaret günleri ve saatleri hakkında sizlere detaylıca derledik.
#Aziz Mahmud Hüdayiİstanbul'un bazı semtlerinden elektrik kesintisi haberleri gelmeye devam ediyor. Avrupa ve Anadolu yakasındaki bölgelerinin dağıtım firmaları, planlı elektrik kesintileri ile bakım onarım çalışmaları yapıyor. Kesintilerin yaşandığı bölgelerde ikamet eden vatandaşlar da kendi semtlerinde ne zaman elektrik geleceğini merak ediyor ve araştırıyor. Peki, elektrikler ne zaman gelecek?
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?10 Mart Salı gününde elektik kesintileri yaşanmaya devam ediyor. BEDAŞ ve AYEDAŞ elektrik kesintisi yaşanacak ilçeleri, mahalleleri ve kesintilerin süreceği zaman dilimini resmi sayfası üzerinden paylaştı. Vatandaşlar, planlı kesinti programı ile ikamet ettikleri ilçedeki kesintilerin ne kadar süreceğini görüntüleyebiliyor. İşte, 10 Mart 2020 Salı günü planlı kesinti programı...
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek?İstanbul'un bazı ilçelerinde elektrik kesintisi yaşanıyor. Planlı bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle Anadolu ve Avrupa Yakası'ndaki bazı ilçelere elektrik verilemiyor. Kesintilerden etkilenen ilçe ve mahallelerde ikamet eden vatandaşlar, BEDAŞ ve AYEDAŞ elektrik kesintisi programını inceliyor. İstanbul’da elektrikler ne zaman gelecek?
#İstanbul’Da Elektrikler Ne Zaman GelecekKanadalı bir turizm şirketinin araştırmaları sonucu İstanbul'un en iyi turistik yerleri sıralandı. Bunların arasında vakıf eseri olarak ayakta duran ve birçok yerli ve yabancı turisti çeken Mısır Çarşısı, Halı Müzesi, Kapalı Çarşı, Küçük Ayasofya Cami, Sultan Ahmet Cami, Süleymaniye Cami, Fatih Cami yer alıyor.
#İstanbulTürkiye’nin Anadolu ve Avrupa Yakası’ndaki bazı ilçelerde elektrik kesintisi yaşanıyor. İkamet ettikleri bölgedeki kesintilerin süresini merak eden vatandaşlar, ‘elektrikler ne zaman gelecek?’ sorusuna yanıt arıyor. İşte, BEDAŞ 6 Mart 2019 Çarşamba günü planlı kesinti programı
#Elektrikler Ne Zaman Gelecek‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari EserProf. Dr. İlber Ortaylı, önündeki deniz doldurularak yaya yolu yapma projesi nedeniyle çatlayan Şemsi Ahmet Paşa Camii’ndeydi: “Burayı genişletecekler, sonra oturup çay içecekler herhalde. Buraya kazık çakılacaksa Mimar Sinan’ın zamanında âlâsı çakılırdı. Niye Mimar Sinan denizi doldurmamış da sen dolduruyorsun?”
#İlber OrtaylıSinan, sadece yapı demek değildir. Onun izlerini takip etmek, biraz tarihi yarımadaya bakarken balık ekmek yemek, biraz sonsuzluğu düşünmek, biraz da kendini aramaktır. Baharda Sinan'ın ayak izlerini takip ederek İstanbul gezin. Kendinizi havadan hafif hissedeceksiniz.
#Sonbaharrotasi