Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bakanı Alparslan Bayraktar, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİO) Enerji Bakanları Toplantısı'nda, "Türkiye'de, enerji güvenliğinden ödün vermeden, ulusal enerji stratejimizle uyumlu olarak, önümüzdeki 12 yıl içinde 60 gigavat güneş ve rüzgar enerjisi eklememize olanak tanıyacak bir şebeke kurmayı hedefliyoruz" dedi.
#Alparslan BayraktarElektrikli araçların yaygınlaşması girişimcileri de harekete geçirdi. Şarj istasyonu talebinin her geçen gün artacağını gören Hacı Mustafa Karalı ve Nihat Yıldız ‘Şarj Ağı’ platformunu kurdu. Tüm istasyonları tek bir ağda birleştiren uygulama hızla büyüyor. Kullanıcılar web sitesi ya da mobil uygulama üzerinden konumlarına en yakın istasyonu görüyor ve tüm bilgilerine ulaşıyor. Hedef yıl sonunda 10 bin, 5 yılda ise 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmak.
#Şarj İstasyonuTürkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli otomobil sayısı son bir yılda 4 kat artarak 131 bin adedi aştı. Üreticiler tarafından satışa sunulan model sayısı 40’a yaklaşırken Hürriyet, Türkiye’de satılan elektrikli otomobillerin ‘en’lerini çıkardı. Buna göre, en çok satan otomobil Togg T10X olurken; en yüksek menzile sahip modeller 678 km ile Mercedes-Benz EQS ve Porsche Taycan, en isabetli menzile sahip model yüzde 99’la Audi Q4 Sportback, en büyük pile sahip model Mercedes-Benz EQS ve en ucuz model 892 bin TL ile Dacia Spring şeklinde sıralandı.
#Elektrikli AraçlarBarcelona’da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi en yeni teknolojilerle kapılarını ziyaretçilere açtı. Yapay zekâlı, şeffaf ve ultra esnek cihazların ilgi odağı olduğu fuarda ziyaretçilerin en fazla zaman geçirdiği bölümler ise akıllı robot köpekler, uçan taksiler ve yeni telefonların sergilendiği stantlardı.
#Teknoloji2023 Mobil Dünya Kongresi Barselona’da kapılarını açtı. Geleceğin teknolojileri ve yeni cihazlara ev sahipliği yapan kongrede Xiaomi’nin ileri verime sahip “kat hal pili”yle ilgili çalışmaları dikkat çekti. Şirket akıllı telefonlar için hazırladığı 300 W hızlı şarj sistemiyle de ses getirdi. Sistem, beş dakikada yüzde 100 şarja ulaşımı mümkün kılıyor.
#XiaomiO hem dünyanın en zengin insanlarından biri, hem de sürdürdüğü gösterişli hayatı gözler önüne sermekten de geri kalmıyor. Artık belli oldu ki, sahip olduğu büyük servetin nimetlerinden çocukları da sonuna kadar faydalanıyor.
#Kim Kardashianİnternet ve cep telefonsuz dünyayı hiç tanımamış kuşak bizi sanki masal anlatıyoruz ya da tarih dersi veriyoruz gibi dinliyor. Çoğu ‘disket’in ne olduğunu bile bilmiyor. Bu nesil de elbette teknoloji devrimleri yaşayacak ancak onların yakından şahit olacağı devrim, cep telefonu gibi icatlarla değil, değişen yaşam alışkanlıklarıyla gerçekleşecek.
#Yazar2020, dijital hizmetlerin ve altyapının önemini ve değerini benzeri görülmemiş bir şekilde ortaya çıkardı. Uzaktan çalışmanın yükselişi ve tüketici alışkanlıklarındaki küresel değişimden, internet eğlence hizmetlerinin elde ettiği devasa kârlara kadar bağlantılı altyapının toplumun günlük işleyişinde ne kadar önemli hale geldiğine şahit oluyoruz. Peki bütün bunlar mahremiyet için ne anlama geliyor?
#Kaspersky2021’de deepfake, Blockchain, fidye yazılımı, oltalama ve DNS zehirlenmesi ile akıllı oyuncaklar en büyük siber güvenlik konularının başında gelecek. Evden çalışmanın süreceği 2021 yılında da yine kişisel veriler, e-posta güvenliği, online ticaret, oltalama gibi pek çok siber güvenlik tehdidi artarak ve yeni yöntemler kullanılarak devam edecek. Bilgi teknolojileri uzmanı Ozan İnan, 2021 yılında ön plana çıkacak 5 Siber Güvenlik konusunu anlattı.
#HackerKaosun ve siber saldırıların hakim olduğu bir yıl geride kalıyor. 2021’de dünyayı, insanları ve şirketleri siber güvenlik alanında nelerin beklediği ise merak ediliyor. Hackerlerin 2021 ve sonrasında yenilikçi siber saldırılarla hareket edeceğini belirten uzmanlar, 2021 yılı siber güvenlik tahminlerini sıralıyor.
#HackerPandemi süreci ile birlikte tatil için gerçekleştirilecek seyahatlerde güvenlik ilk kriter oluyor. Kişisel sağlık için alınacak tedbirlerin yanında cihazlar ve veriler için de yüksek güvenliklerin alınması gerektiğini hatırlatan siber güvenlik uzmanları, seyahate çıkacaklar için kiralık arabalarda bırakılan dijital izlerden, kullanılan ağlara kadar birçok noktada dikkat edilecek siber güvenlik önerilerini paylaşıyor.
#GüvenlikCorona virüs salgını, uzaktan çalışma konusunu gündeme getirdi. Uzaktan çalışabilmek için hem şirketin hem de çalışanların evinde iyi bir internet altyapısı olması gerekiyor. TP-Link, verimli bir ‘uzaktan çalışma’ için gereken beş ileri teknoloji çözümünü açıkladı.
#KoronavirüsTelefonlar geliştikçe batarya ömrü yetersiz gelmeye başladı. Teknoloji markaları yıllardır yeni nesil batarya teknolojisi üzerine çalışırken, son olarak kablosuz şarj ile yeni bir dönem başladı. Telefonlar dahil pek çok aksesuar herhangi bir kablo olmaksızın, kabloluya göre daha ağır olsa da, şarj olabilmeye başladı.
#TelefonKafeler, otel lobileri, havalimanları gibi yerlerde ücretsiz sunulan ve düşünülmeden bağlanılan Wi-Fi ağları, kişilerin bilgilerini ele geçirmeye çalışan hackerlere altın değerinde fırsat sunuyor. WatchGuard’ın Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, ortak alanlarda internete bağlanmak isteyen kullanıcıların nasıl güvende kalacağı ile ilgili öneriler paylaştı.
#WifiiOS 12.1 beta 5 sürümü sessiz sedasız yayınlandı. Kayıtlı geliştiriciler, yeni betayı Apple Developer Center'dan ya da OTA yoluyla indirebilecekler. iOS 12.1, Apple'ın iPhone Xs ve Xs Max'e geleceğine söz verdiği birkaç yeni özellik içeriyor. Yeni beta, fiziksel SIM kart gereksinimini ortadan kaldıran eSIM desteğiyle geliyor.
#İos 12Yeni nesil Çinli şirketler, ‘düşük kaliteli’ ve ‘ucuz ürün’ algısını değiştirmek için atağa kalktı. Ar-Ge ve araştırma merkezi yatırımlarıyla akıllı telefon pazarında ilk üçe girmeyi başaran Çin’in en büyük teknoloji markalarından Huawei, ‘odağımızda kalite var’ felsefelerini 3 başkan ve 2 üst düzey yöneticiyle anlattı.
#HuaweiQualcomm, iki yeni mobil platformu Snapdragon 660 ve 630'u duyurdu. Üstün performans sunacak şekilde tasarlanan bu platformlar, gelişmiş fotoğraf çekimi ve kaliteli oyun oynama deneyimi sunarken uzun pil ömürleri ve hızlı LTE bağlantıları ile de dikkat çekiyor.
#İşlemciSilikon Vadisi’nde en üst düzeye yükselen kadın yöneticilerden biri olan Intel Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz, Türk gençlerinin üretken hale gelmesi durumunda ülkenin sıçrama yapabileceğini belirtti. İldeniçz, “Robotik derslerini 12 yaşındaki çocukların müfredatına koymalıyız. Geleceğin dünyası için gençlerimize robot yapmayı, yazılım yazmayı öğretmeliyiz” dedi.