Her hafta Marmara Denizi’ne dalarak denizin durumunu gözlemleyen Prof. Dr. Mustafa Sarı, son yaptığı dalış sonrasında, “2021 yılında gördüğümüz müsilajın oluşmasına neden olan koşullar devam ediyor. Zamanı meçhul ama dönmesi kesin bir ekolojik olay. Bu nedenle müsilajı yeniden göreceğiz” dedi.
#Marmara DeniziZonguldak'ta on iki köpeğe köydeki evinin avlusunda bakan kırk altı yaşındaki Mahir Şen’in bir köpeği darbedilerek öldürüldü. 10 yılda 15 köpeğinin öldürüldüğünü söyleyen Şen, “Köpeklerim genelde zehirlenerek öldürüldü, zehirliyorlar. En son öldürülen köpeği darbederek öldürdüler." ifadelerini kullandı.
#ZonguldakMarmara Denizi'nde müsilaj endişesine neden olan kütlelerle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek'te benzer görüntüyü görmeye başladık. Şu an kremsi müsilajı görüyoruz"dedi. Prof. Dr. Sarı, müsilajın 11 çeşidi olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde müsilaj endişesine neden olan kütlelerle ilgili Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek'te benzer görüntüyü görmeye başladık. Şu an kremsi müsilajı görüyoruz"dedi. Prof. Dr. Sarı, müsilajın 11 çeşidi olduğunu vurgulayarak, kremsi müsilajın başlangıç seviyesi olduğunu ifade etti.
#Marmara DeniziKazdağları’nda bahar aylarının gelmesiyle birlikte meşe ormanları ve zeytinlik alanlardaki ağaçların ürettiği polenler bölgede etkili olan poyraz rüzgarı ile geniş alanlara taşınıyor. Kazdağları’nda 64 kilometreye varan rüzgarın etkisiyle meydana gelen adeta polen fırtınası drone kamerası ile görüntülendi.
#KazdağlarıKazdağları’nda bahar aylarının gelmesiyle birlikte meşe ormanları ve zeytinlik alanlardaki ağaçların ürettiği polenler bölgede etkili olan poyraz rüzgarı ile geniş alanlara taşınıyor. Kazdağları’nda 64 kilometreye varan rüzgarın etkisiyle meydana gelen adeta polen fırtınası drone kamerası ile görüntülendi.
#KazdağlarıMarmara Denizi'nde oluşan müsilaj ile ilgili denizin dibinde inceleme yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, şu an korkulan bir durumun olmadığını ancak tehlikenin devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Sarı, "Evsel atıkların yüzde 56'sı, arıtılmadan Marmara Denizi'ne karışıyor. Denizde 8 metreden 22-23 metreye kadar aşırı alg çoğalması var. Bu alg çoğalması; hayra alamet değil" dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde oluşan müsilaj ile ilgili denizin dibinde inceleme yapan Prof. Dr. Mustafa Sarı, şu an korkulan bir durumun olmadığını ancak tehlikenin devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Sarı, 'Evsel atıkların yüzde 56'sı, arıtılmadan Marmara Denizi'ne karışıyor. Denizde 8 metreden 22-23 metreye kadar aşırı alg çoğalması var. Bu alg çoğalması; hayra alamet değil' dedi. Sarı ayrıca, 'Atıkları azaltmadığımız sürece hep müsilaj riskiyle, tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuzun da altını çizelim.' ifadelerini kullandı.
#Marmara DeniziBalıkesir’de Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "'Müsilaj Eylem Planı'nın bir maddesi, Marmara Denizi’nde ekosistem esaslı balıkçılık yönetimine geçilmesi ve koruma alanlarıyla ilgili. Biz, bu madde için hiçbir şey yapmadık. Sezona, ekosistem esaslı balıkçılığa geçiş yaparak başlayabilirdik yani şerden hayır doğabilirdi. Bu bir fırsata dönüşebilirdi, başaramadık” dedi.
#Marmara DeniziProf. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde dibe çöken müsilajın (deniz salyası) parçalanmaya devam ettiğini söyledi. Sarı ayrıca parçalanmış simsiyah renkte müsilaj gözlemlediğini belirtirken, 'Yüzeyde bulunduğunda da sorun, su kolonunda bulunduğunda da sorun, dipte bulunduğunda da sorun, parçalanırken de sorun. Parçalanırken ne oluyor? Suyun içindeki çözülmüş oksijeni kullanıyor. Diplerdeki oksijeni tüketiyor. Organik yapıdaki müsilaj parçalanırken elementlerin geri beslenmeye neden olarak azot gibi besin elementlerini tekrar suya salmış oluyor.' ifadelerini kullandı.
#MüsilajMarmara Denizi'ni tehdit eden müsilajı temizleme çalışmalarının gölgesinde balık sezonu açıldı. Vatandaş "Müsilaj balıkları nasıl etkiledi? Balıkları yiyebilir miyiz?" diye soruyor, balıkçılar ise "Müsilaj hortlarsa avlanma yasaklanır mı?" diye tartışıyor... Hurriyet.com.tr hem sektörün temsilcilerine hem de uzmanlara sordu, denizdeki son durumun fotoğrafını çekti...
#MüsilajAntalya'da, bir apartmanın birinci kattaki dairesinin duvarından akan sarı sudan şüphelenen esnaf, 3 gündür haber alamadıkları komşuları Kaffar Kamsız’ın (73) hayatından endişe etti. Merdivenle çıkılan balkondaki demir korkuluk kesilip eve girilince Kaffar Kamsız’ın öldüğü ortaya çıktı.
#AntalyaDini vecibeleri yerine getirmek isteyen Müslümanlar, özellikle pandemi döneminde sıklıkla kullanılan kolonyanın abdeste etkisini merak ediyorlar. Namaz, oruç, Kuran gibi ibadetlerden önce abdestli olmak gerektiğinden, sürekli olarak kolonya kullanmak abdesti bozar mı soruları araştırılmaya devam ediyor. Günlük yaşantımızda oldukça önemli bir yere sahip olan kolonya abdesti bozar mı? İşte, Diyanet açıklamasıyla kolonyanın abdeste etkisi…
#AbdestMarmara Denizi'nde etkili olan ve endişeye neden olan deniz salyası Erdek Körfezi'nde ölçüm cihazının su altına inmesine engel oldu. Deniz salyalarının arasından yürümeye çalışırken çekilen görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, korkutan gerçeğe dikkat çekti. Prof. Dr. Sarı, deniz salyasının 3 nedenden dolayı bu kadar yayıldığını söyleyerek, "Birincisi artık iki buçuk derece daha yüksek sıcaklıkta. İkincisi, Marmara Denizi'nin orijinal yapısı. Üçüncü ise denizdeki besin yükü.'' ifadelerini kullandı.
#MüsilajMarmara Denizi'nde etkili olan ve endişeye neden olan deniz salyası Erdek Körfezi'nde ölçüm cihazının su altına inmesine engel oldu. Deniz salyalarının arasından yürümeye çalışırken çekilen görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaşan Prof. Dr. Mustafa Sarı ise, korkutan gerçeğe dikkat çekti. Prof. Dr. Sarı, deniz salyasının 3 nedenden dolayı bu kadar yayıldığını söyleyerek, "Birincisi artık iki buçuk derece daha yüksek sıcaklıkta. İkincisi, Marmara Denizi'nin orijinal yapısı. Üçüncü ise denizdeki besin yükü.'' ifadelerini kullandı.
#İstanbulKoronavirüs pandemisiyle birlikte tatil ihtiyaçları da izole olarak yapılmak isteniyor. Pandemi sürecinde de karavanlara ilgi arttı. Karavan üreticileri 4 aylık sipariş ve üretim kapasitelerinin şimdiden dolduğunu açıkladı.
#KaravanSakarya'nın Erenler ilçesinde bulunan bir karavan firması, 2017 yılında ara verdiği karavan üretimine pandemi sürecinde taleplerin artmasıyla yeniden başladı. Firmanın satış müdürü Zelkif Sarı, şu an yaklaşık 4 aylık sipariş olduğunu ve üretim kapasitelerinin dolduğunu belirtti.
#Karavan