BALIKESİR'de, baba mesleği saraçlığı 45 yıldır sürdüren Halil Tuzluk, son dönemde televizyonlarda yayınlanan Osmanlı dönem dizilerinin ardından işlerinin açıldığını söyledi. Tuzluk, "Dizi ve filmlerde kullanılmak üzere eğer, kurluk, at başlığı ve göğüslüğü ile üzengi gibi malzemelere talep arttı. Bu programlardan görüp, yurt içi ve yurt dışından da çok sayıda sipariş alıyorum" dedi.
#Balıkesir- Tarihi, milattan önceye uzanan geleneksel el sanatı saraçlık, motorlu taşıtların yaygınlaşması ve binek hayvanların kullanımının azalmasıyla unutulmaya yüz tutuyor- Bursa'da 30 sene öncesine kadar yüzlerce ustanın ekmek kapısı olan saraç dükkanlarının sayısı, kentin tarihi ilçesi Osmangazi'de 2'ye düştü- Saraç Muş: - "Oğullarım bile bu işi çok sıkıcı buluyor. Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içinde bu mesleğin biteceğine kesin gözle bakıyorum"
SİVAS'ta yaşayan Veysel Karagöz (61), dedesinden öğrendiği saraçlık mesleğini 53 yıldır sürdürüyor. Atlar için koşum ve eyer takımları yapan Karagöz, saraçlığın artık unutulan meslekler listesine girdiğini söyledi. Mesleğin kentteki son temsilcisi olduğunu belirten Karagöz, sağlığı el verdikçe işini sürdürmek istediğini belirtti.
#Sivas- Eskişehir'e bağlı Mahmudiye'deki meslek yüksekokulunun öğrencileri, nal ve atçılık için gerekli malzemeleri yapıp, onarmayı öğreniyor - ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çalışkan: - "Atların bakımı ve antrenmanıyla ilgili personele ihtiyaç olduğu gibi nalbanta ve saraca da ihtiyaç var" - "Sektörün ihtiyaç duyduğu her alanda emin adımlarla yürümeye çalışıyoruz"