Saraçlık Mesleği Şehzadelerle Canlanacak

Güncelleme Tarihi:

Saraçlık Mesleği Şehzadelerle Canlanacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2015 15:16

ŞEHZADELER BELEDİYE BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK, ŞEHZADELER KAYMAKAMI İSMAİL ÇORUMLUOĞLU VE YUNUSEMRE KAYMAKAMI YÜKSEL TOPAL İLE BİRLİKTE SARAÇ USTASI ŞAKİR SABANCIOĞLU’NU ZİYARET ETTİ.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal ile birlikte saraç ustası Şakir Sabancıoğlu’nu ziyaret etti. Başkan Çelik, saraçlık mesleğinin unutulmaması için öğrencilere yönelik bir eğitim programı düzenleyeceklerini söyledi.
Manisa’nın son saraç ustası olarak bilinen Şakir Sabancıoğlu, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal’ı ağırladı. Sabancıoğlu, unutulmaya yüz tutmuş mesleğinin inceliklerini ve anılarını şehrin üst düzey yöneticileriyle paylaştı. Baba mesleği saraçlığı 8 yaşındayken öğrenmeye başladığını belirten Sabancıoğlu, "Dede ve baba mesleğimi kendi çabalarımla sürdürmeye çalışıyorum. Bir zamanlar günde 5 semer yaptığımız oluyordu şimdi işlerimiz giderek azaldı. Yetiştirdiğim kalfalar iş olmadığı için başka mesleklere yöneldi. Oğlum da saraç olmak istemedi. Daha ne kadar dayanır, mesleğimi daha ne kadar sürdürebilirim bilmiyorum. Manisa’nın son saracı benim. Birilerinin çıkıp saraçlık gibi unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin devamını sağlaması gerekir" dedi.
SARAÇ USTASI MESLEĞİNİ ÖĞRENCİLERE ANLATACAK
Şehzadeler Kaymakamı Çorumluoğlu, “Şakir Bey babadan oğula geçen bir mesleğin Manisa’daki son temsilcisi. 66 yaşında ve hala mesleğini sürdürme çabası içerisinde. Ustamızın tecrübelerinden, gençlerimizin faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda öğrencilerimizi, ustalarımızla buluşturabileceğimiz bir program hazırlayabiliriz” dedi.
Saraç mesleğinin yaşatılması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Başkan Çelik ise, “Saraç ustamız Şakir Sabancıoğlu, bugün unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına giren saraçlığı sürdürmeye çalışıyor. Kendisi Manisa’nın son saracı. Binek hayvanlarının eyer, semer gibi takımların deri ve meşinden olan kısımlarını yapma ve tamir etme işi sanatı olarak bilenen saraçlığın tanıtılması, bu meslek dalının unutulmaması için belediyemiz bünyesinde bir çalışma yapabiliriz. Bu çerçevede en kısa süre içerisinde öğrencilerimizle ustamızı buluşturmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!