Bugün sizi çok ilginç bir konu ile tanıştıracağız; balıkta sahtecilik! Dünya genelinde yapılan araştırmalar, restoran, market ve balıkçılardan alınan bazı balıkların sahte etiketlendiğini söylüyor. Peki Türkiye? Gelin bu konuya daha yakından bakalım...
#Sahte Balık4 yaşından beri setlerde. Yıllardır farklı karakterlere hayat veriyor, bunun kendisini nasıl dönüştürdüğünü “Çok defa öldü sevdiklerim, çok defa öldüm sevenlerimin kolunda. Bunlardan çoğunu bir insan kaç defa yaşar? Ben onlarca kez yaşadım belki. Kör de oldum, dilsiz de” diyerek anlatıyor. Sadece işleriyle var oluyor, şöhrete tutunarak yaşamıyor: “Şöhret yakalanır, para da kazanılır ama gerçek itibar elinden bunlar gittikten sonra, başını dik tutup edebinle âşık olduğun mesleğini yaptıysan sana gelir.” Burçin Terzioğlu’yla buluşuyor, oyunculuğu, hayatı ve aşkı konuşuyoruz.
#Burçin TerzioğluDev künefeler, kebaplar, pirinç pilavı üstüne işkembe, balkabağı içinde ahtapot, yıllardır şerbetiyle tükettiğimiz klasik tatlıların üzerinde çikolata sosları… Adana kebabın, bonfilenin, burgerlerin, köftelerin ve her tür etin üzerinde bir çedar sosu şelalesi… Geçen hafta ‘Yemek Terörü’ adlı Twitter hesabı, ‘Star Wars kostümüyle cağ kebabı kesen bir ustanın videosunu paylaşıp “Halkımız artık normal sunum istemiyor. Bu olanların başka bir açıklaması yok çünkü” diye yazdı. Gerçekten öyle mi? Şeflerimize ve yemeklerimize ne oldu? Türk mutfağı çedar peyniri istilası altında mı? Yemeklerdeki bu dönüşüm nasıl başladı, neden artarak büyüyor, kalıcı olacak mı? Şeflere, gastronomi yazarlarına ve müşterilere sorduk.
#Star WarsHafta başında şef Jale Balcı organizasyonuyla zeytinyağı uzmanı Birsen Can Pehlivan, zeytinyağı üreticisi Kübra Güler ve artisanal ekmekçi Serpil Onaran’la bir araya geldik. Hem bilgilendik, hem de sağlıklı ürünlerle lezzetli bir gece yaşadık. Bugün her biri işini tutkuyla yapan bu dört kadından söz etmek istiyorum. Önce, 25 yıllık meslek yaşamının son 20 yılında sadece zeytinyağı üzerine çalışan Birsen Can Pehlivan.
#Müge Akgün