Nüfusun tamamı için zorunlu olan genel sağlık sigortası borcunu ödemeyen 9 milyon kişi 1 Ocak 2025 itibarıyla sağlık hizmetlerinden yararlanamayabilir. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için ise 1 Ocak 2025’e kadar borcun ödenmesi gerekiyor, aksi halde borçlar ciddi şekilde artıyor. Ancak her yıl olduğu gibi bu yılın sonunda da af çıkabilir. İşte genel sağlık sigortası prim borçlarıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları...
#SGKSosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırması bitti ve borçların peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Kasım 2021 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Genel sağlık sigortası prim borçluları içinse yapılandırma fırsatı kaçmadı. Daha da önemlisi hem sağlık primlerini ödeyemeyecek durumda olanlar hem de gelir testini kaçıranların 30 Kasım tarihine kadar gelir testine girmeleri gerekiyor. Peki, genel sağlık sigortası prim borçları nasıl yapılandırılacak, yapılandırmadan kimler yararlanacak, gelir testine nasıl girilecek? İşte sağlık prim borcu konusunda tüm merak edilenler...
#Sosyal Güvenlik Prim BorcuSosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırması bitti ve borçların peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Kasım 2021 tarihine kadar yapılması gerekiyor. Genel sağlık sigortası prim borçluları içinse yapılandırma fırsatı kaçmadı. Daha da önemlisi hem sağlık primlerini ödeyemeyecek durumda olanlar hem de gelir testini kaçıranların 30 Kasım tarihine kadar gelir testine girmeleri gerekiyor. Peki, genel sağlık sigortası prim borçları nasıl yapılandırılacak, yapılandırmadan kimler yararlanacak, gelir testine nasıl girilecek? İşte sağlık prim borcu konusunda tüm merak edilenler...
#Prim BorcuSosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırması 30 Eylül’de bitti. 30 Eylül tarihine kadar da tahmini olarak 1.2 milyondan fazla kişi prim borçlarını yapılandırdı. Yapılandırmanın süresi doldu ama genel sağlık sigortası borcu olanlar için henüz geç kalınmış değil. Birkaç gündür de okuyuculardan bu konuda soru alıyorum. Kimileri, ‘sağlık prim borcu için ne yapılmalı?’ diye, kimileri de ‘fırsat kaçtı mı?’ diye soruyor. Genel sağlık sigortası prim borcunun yapılandırılması, diğer sosyal güvenlik prim borçlarından biraz farklı.
#SGKSosyal Güvenlik Kurumu (SGK), genel sağlık sigortası borçlarını otomatik yapılandırdı. Borcu olanlar 30 Nisan tarihine kadar borcunun tamamını öderlerse, borca ilişkin ceza ve zam silinecek, sadece ana prim borcu ödenecek. İsteyenler borcunu taksitler halinde de ödeyebilecek.
#SGKYapılandırmadan, genel sağlık sigortası prim borcu olanlar da yararlanabilecek. Sağlık prim borcu yapılandırması diğer borçlardan farklı. Yapılandırma için başvurmaya gerek yok, borçlar SGK tarafından otomatik olarak yapılandırılıyor ve borcun tamamının ödenmesi halinde de gecikme zammı ve cezası siliniyor. İşte, genel sağlık sigortası prim borcu hakkında tüm merak edilenler?
#YazarSoru: Devlet memuruyum. Maaşlarda enflasyon farkı tüfe artışına göre mi hesaplanıyor? 2020’de yüzde 4 zam yapılacağı belli olmuştu, yüzde 2 de enflasyon farkı hesaplanırsa yüzde 6 zam almış gibi mi oluyoruz? Maaş zammı ikinci altı ayda yeniden mi hesaplanıyor? -Bülent Gürsoy
#YazarGenel Sağlık Sigortası primleri için af getiren yasa Meclis’ten geçti ve 1 Ocak 2015 öncesi genel sağlık sigortası prim borçları silindi. Kanunun yayımlandığı gün itibarıyla, 27 Aralık 2024’e kadar ödenmiş olan genel sağlık sigortası primleri iade edilmeyecek. Ancak her ne kadar genel sağlık sigortası prim borçları silinse de bu durum, 2015 tarihinden sonraki borçları kapsamayacak, bunlar silinmeyecek.
#SGKCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Programı'nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan SGK borçlarını ödemeyen belediyelere tepki göstererek, "Bir konsere harcadıkları para, dedikleri rakamdan daha fazla. Bir iki göz boyama dışında hiçbir şey yapmadılar. Emeklilerimizle yan yana bile gelmediler. SGK'ya borçlarını bile ödemiyorlar. Kule dikmeye gelince bunların paraları var, konser faturaları üzerinden yandaşları zengin etmeye gelince bunların paraları var ama SGK'ya olan prim borçlarına gelince, kırk dereden kırk kova su getiriyorlar" ifadelerini kullandı.
#Erdoğanİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) düzenlediği bir kısım etkinliklerle ilgili usulsüz harcama yapıldığı iddialarının ardından usulsüz harcamayla kamu zararına yol açılıp açılmadığının tespitine ilişkin İçişleri Bakanlığı müfettişleriyle koordineli olarak resen soruşturma başlattı. Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca da Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) konser harcamalarında usulsüzlük yapıldığına yönelik iddiaları soruşturma için İçişleri Bakanlığına müzekkere yazıldı. SGK'dan Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin prim borçlarına ilişkin açıklamada ise, 'Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin SGK'ye olan borcu 8,8 milyar liraya yükselmiştir' ifadeleri kullanıldı.
#AnkaraGenel Sağlık Sigortası (GSS) borcu sorgulama ekranı, vatandaşların gündeminde yer alıyor. GSS, Türkiye'de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan kişiler, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. 1 Ocak itibariyle ise bu borcu yatırmayanların ücretsiz sağlık hakkından yararlanamayacağı ifade ediliyor. Peki, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu e-Devletten nasıl sorgulanır? GSS borcu nereden öğrenilir? İşte, e-Devlet T.C No ile GSS borcu sorgulama ve öğrenme ekranı!
#GSS Borcu SorgulamaGenel Sağlık Sigortası (GSS) borcu sorgulama ekranı, vatandaşların gündeminde yer alıyor. GSS, Türkiye'de ikamet eden ve çalışmayan vatandaşlar, 18 yaşından büyük öğrenciler, emekliler ve 65 yaşından büyük olanlar için zorunlu hale getirilmiştir. Bu kapsamda olan kişiler, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyerek GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Peki, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu e-Devletten nasıl sorgulanır? GSS borcu nereden öğrenilir? İşte, e-Devlet T.C no ile GSS borcu sorgulama ve öğrenme ekranı!
#GSS Borcu SorgulamaGSS, "Genel Sağlık Sigortası" kısaltmasıdır ve Türkiye'de yürürlükte olan bir sosyal güvenlik sistemidir. GSS, sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak ve sağlık harcamalarını azaltmak amacıyla uygulanmaktadır. Peki, prim borcu nedir, GSS tespiti nasıl ve neye göre yapılıyor? İşte, GSS tespiti ve detayları
#GssSosyal medya, farklı gelir elde etme yollarını da ortaya çıkardı. İnternet fenomenleri olarak da bilinen influencer’lar, doğrudan ya da örtülü biçimde ürün tanıtımı yapıp yüksek gelir elde ediyor. Peki ‘sosyal medya geliri’ nasıl vergilendiriliyor? Fenomenler yönünden herhangi bir vergi avantajı bulunuyor mu? Merak edilenleri vergi hukuku uzmanı Avukat Dr. Burak Aslanpınar’a sordum...
#FenomenÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1402 belediyenin 1307'sinin borcu bulunduğunu açıkladı. Bakan Işıkhan, "Belediyelerin toplam borcu 96 milyar TL. İBB'nin toplam borcu 3.3 milyar TL. 5 yılda 46 kat artmış. Belediyeler borcunu ödemezse icraya başvurulacak. SGK 16 milyon emekliye aylık ödüyor" dedi.
#Vedat IşıkhanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de "Ayder Yaylası Koruma ve Yenileme Projesi, İl Geneli Kentsel Dönüşüm ve Afet Konutları Anahtar Teslimi ve Toplu Açılış Töreni"nde konuştu. Erdoğan muhalefet partilerine tepki gösterirken, 'SGK'ya en fazla borcu olan ilk 5 belediye CHP'li. Toplam 96 milyar liralık borcun 65,1 milyar lirası yani yüzde 68'i CHP'li belediye ve iştiraklerine ait. Borçların üzerine yatmak istiyorlar, gereken adımlar atılacak.' dedi.
#Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine Toplantısı