Hatay'da İskenderun ilçesinde şiddetli karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran Ö.A.'nın (20) ameliyatla midesinde 50 santim uzunluğunda saç yumağı çıktı. Ö.A.'nın sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.
#HatayOsmaniye'de mide bulantısı, kusma ve karın ağrı şikayeti ile özel bir hastaneye başvuran 40 yaşındaki kadın hastanın midesinden ve ince bağırsağından toplam 2 kilo ağırlığında kıl kütlesi çıkarıldı. Operasyona ilişkin bilgi veren Yardımcı Doç. Dr. Seçkin Akküçük, "Bezoarlar çok nadir görülür, çok sık görülmez sindirilmemiş bazı sebze gıda artıkları birikebilir midede buna Phytobezoar diyoruz. Saç yeme alışkanlıkları olabilir, bazı psikolojik rahatsızlıklardan dolayı Trikobezoar diyoruz. Hatta literatürde bu rapunzel sendromu olarak da geçer." dedi.
#KusmaOsmaniye'de mide bulantısı, kusma ve karın ağrı şikayeti ile özel bir hastaneye başvuran 40 yaşındaki kadın hastanın midesinden ve ince bağırsağından toplam 2 kilo ağırlığında kıl kütlesi çıkarıldı. Operasyona ilişkin bilgi veren Yardımcı Doç. Dr. Seçkin Akküçük, "Bezoarlar çok nadir görülür, çok sık görülmez sindirilmemiş bazı sebze gıda artıkları birikebilir midede buna Phytobezoar diyoruz. Saç yeme alışkanlıkları olabilir, bazı psikolojik rahatsızlıklardan dolayı Trikobezoar diyoruz. Hatta literatürde bu rapunzel sendromu olarak da geçer." dedi.
#OsmaniyeSaçlarını ve çevresindeki küçük cisimleri yutan 11 yaşındaki Rapunzel hastası Libyalı Dua Abdrabba’nın ameliyatla midesindeki saç kılı, plastik, metal, iğne gibi cisimler alındı. Sürekli kusmasından ve yemek yiyememesinden durumu anlaşılan Dua'nın ince bağırsaklarının da tıkandığı belirlendi.
#Rapunzel HastalığıRapunzel sendromu nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan hastalıklar arasında yer almaya devam ediyor. Halk arasında Rapunzel sendromu insanlarda saç yeme hastalığı (trikofaji) nedeniyle görülen bir tür bağırsak rahatsızlık olarak biliniyor. Peki, Rapunzel sendromunun tedavi yöntemleri neler?
#Rapunzel SendromuRapunzel sendromu nedir sorusu binlerce kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Toprak yeme hastalığına benzerliğiyle bilinen Rapunzel sendromu daha çok saç yutmakla alakalı bir hastalık. Peki, Rapunzel sendromu nedir? İşte tedavi yöntemleri.
#Rapunzel SendromuGeçmişte doğan her 50 bebekten biri ikizken bu oran günümüzde 30'da bire yükseldi. Bu durum bilim insanları için pek çok önemli araştırma fırsatını beraberinde getiriyor. Özellikle tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan çalışmalar, genlerin ve çevresel faktörlerin insanı hem fiziksel hem de psikolojik olarak nasıl şekillendirdiğine dair çok ilginç veriler ortaya koyuyor. Bunun en çarpıcı örneği ise Kelly kardeşler...
#SağlıkEylülde başlayan ceviz hasadı kasıma kadar devam edecek. Yeşil, kalın etli kabuğun altından çıkan nemli cevizler güz güneşinde kurutulurken içi de gevrek, çıtır dokusuna kavuşup tatlı-tuzlu yemeklerimize nefaset katacak. Tariflerimizin yanında cevizin sağlık mucizelerini de Hürriyet Lezzetli Hayat yazarı Dr. Ayça Kaya’dan okuyun.
#CevizMavi yolculuk turlarının öncüsü Marmaris, Mavi Bayraklı plajları, yılın ortalama 300 günü yüzünü esirgemeyen güneşi, turizme kazandırılan yeni arkeolojik eserleri ve uluslararası kültür-sanat festivaliyle bu yazın da yıldızlarından biri olacak. Marmaris’i ziyaret etmeyi planlayanlara semt pazarlarından gizli kalmış koylarına, kalesinden günlük yağı gibi şifalı yerel ürünlerine kapsamlı bir rehber hazırladık.
#MarmarisEURO 2024'teki ilk maçında Gürcistan'ı 3-1 mağlup eden A Milli Takımımızın stoperi Abdülkerim Bardakcı, Portekiz müsabakası öncesinde milli futbolcu Abdülkerim Bardakcı, kampta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
#EURO 2024Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıYeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, ruh durumunu olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Peki beslenmemizde hangi yeşil renkli sebzeler psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor. İşte bu haftaki yazımızı okuduktan sonra beslenmenizde yeşil sebzelere yer verdiğinizde daha sağlıklı ve zinde hissettiğinizi göreceksiniz.
#Yelda BaşaranRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞ