TARIM ve gıda sektörü artık küresel ekonominin de en önemli tartışma konularından biri haline geldi. Bu olgu, dünya gündeminde daha uzun yıllar yer almaya devam edecek. Tabii bir yandan da tarım ve gıdanın günlük sorunları var. Ancak bunları her gün, her mecrada konuşuyoruz. Şimdi küresel gündemde yeni konular ortaya çıkıyor. Özellikle yeni teknolojiler, tarım ve gıdanın geleceğine damga vuracak. Bu çerçevede, günlük ve/veya konjonktürel sorunların yanı sıra, söz konusu yeni teknolojiler ve yenilikçi (inovatif) fikirleri daha çok konuşmamız, tartışmamız gerekiyor…
#1Yaşar Üniversitesi, Avrupa Birliği tarafından desteklenen, gıda ve tarım alanında inovasyon ve girişimciliği teşvik etmek üzere kurulan bir topluluk olan EIT Food’a Türkiye’den üye olan ilk ve tek üniversite oldu. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “EIT Food ile Avrupa’daki tarım-gıda girişimcilik ekosistemine ana hattan bir bağlantı sağlanmış olacağız” dedi.
#Yaşar ÜniversitesiAvrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen, gıda ve tarım alanında inovasyon ve girişimciliği teşvik etmek üzere kurulan bir topluluk olan EIT Food’a Türkiye’den üye olan ilk üniversite Yaşar Üniversitesi oldu. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “EIT Food ile Avrupa’daki tarım-gıda girişimcilik ekosistemine ana hattan bir bağlantı sağlamış olacağız” dedi.
#Avrupa BirliğiDONDURMA, çeşidine göre içinde süt ve süt ürünleri, emülsifiyer, su, yumurta, stabilizatör, renklendirici, tatlandırıcı, farklı aroma ve meyveleri içeren bir karışım. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde ise içinde -tat ve çeşidine göre- süt ve/veya süt ürünlerini, içme suyu, şeker ve izin verilen katkı maddelerini bulunduran, istenildiğinde salep, yumurta ve/veya yumurta ürünleri, aroma maddeleri ve çeşni maddeleri gibi bileşenleri içeren karışımının pastörizasyon sonrası tekniğine uygun olarak işlenmesi ve dondurulmasıyla elde edilen, yumuşak halde ya da sertleştirildikten sonra tüketime sunulan ürün olarak tanımlanıyor.
#İzmirHava sıcaklıklarının Türkiye genelinde düştüğü bu günlerde, su tüketimine olan istek yaz aylarına göre azalabiliyor. Ancak soğuk günlerde istenilmese bile günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Kışın tüketilen su miktarının yazın tüketilen ile aynı olmasına dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
#SuKışa hazırlık dönemi olarak adlandırılan bu mevsimin, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı bugünlerde, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesiyle mevsimsel hastalıklardan korunarak sağlıklı yaşamın mümkün olduğunu belirtti.
#GözEvde yapılan konservelerde felce kadar gidebilen kötü sonuçlara neden olan 'botulizm' denilen bir zehirlenmenin ortaya çıkabileceğini söyleyen Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, domates konserveleri hakkında uyarılarda bulundu.
#Domates KonservesiYaşar Üniversitesi, koronavirüsle mücadelede kampüsünü daha da sağlıklı hale getirmek için kendi bünyesindeki kimya laboratuvarında dezenfektan üretimine başladı. Kampüste kullanılacak dezenfektan solüsyonları, Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel tarafından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre üretiliyor.
#Yaşar ÜniversitesiYaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, koronavirüs her geçen gün etkisini artırırken, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdaların tüketilmesinin önemine dikkat çekti. Uzel, “Bağışıklık sistemini normal şartlarda güçlü tutmak gerekir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi, hastalıklarla mücadelenin gündemden düşmediği bu günlerde hassasiyetle değerlendirilmesi gereken bir gündem oluşturmalıdır” dedi.
#KoronavirüsÖğrenciler 18-22 Kasım tarihleri arasında ilk ara tatile girecek. Uzmanlar, planı olmayan öğrencileri panik yapmamaları konusunda uyarıyor. Öğrencilerin spor ve sanatsal etkinliklere yönelebileceğini söyleyen uzmanlar ayrıca bu dönem de beslenmelerine de dikkat etmeleri gerektiğini söylüyor.
#Yaşar ÜniversitesiKışa hazırlık dönemi olan sonbahar mevsimi, yorgunluk ve halsizlik gibi kronik rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı bir mevsim. Sağlıklı beslenmenin bu tür rahatsızlıklara karşı en önemli savunma silahı olduğunu belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sonbahar mevsimini sağlıklı geçirebilmek için yapılması gerekenleri anlattı.
#Sonbaharda Nasıl BeslenmeliSonbahar mevsimini sağlıklı geçirebilmek için beslenmenin ve su tüketiminin önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, "Bu dönemde vücudun direnci artırılmalıdır. Direncin artması ile birlikte savunma mekanizması güçlenecek, yorgunluk ve halsizlikten korunmak için tedbir alınacaktır. Bunun için besinlerden önce en önemlisi su tüketimidir" dedi.
#SonbaharBahar ayları, polenlerin artması ile birlikte alerjik sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar, sık sık bahar alerjisinden muzdarip. Peki polen alerjisi nedir? Bahar alerjisi nasıl geçer?
#Polen AlerjisOkullar açıldı, öğrenciler iki haftalık tatilin ardından yeniden ders başı yaptı. Eğitim öğretim yılının ikinci dönemi başlarken, uzmanlar da beslenme çantası hazırlayan ailelere uyarılarda bulunuyor. Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel’e göre öğrencilerin beslenme çantalarında kuru ve taze meyve, et, süt, tahıl ve sebze ürünleri olmazsa olmazlar arasında yer alıyor.
#Beslenme ÇantasıBesinlerin beyin fonksiyonları üzerinde yarattığı etkilere değinen Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, hindi eti, çikolata, bal, fındık, muz, yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdaların mutluluk hissi verdiğini söyledi.
#Çikolata