İnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Son zamanlarda her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiği; 35 bin kişinin de inmeye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği biliniyor. Ancak inmenin erken dönemde müdahale edildiğinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanlı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım,” İlaç ve fizik tedavi yöntemleriyle inmenin getirdiği felçle başa çıkılabiliyor” dedi.
#İnmeEllerde titreme, el yazısının küçülmesi, uyku bozuklukları, dengenin bozulması ve yürümede zorluk… Özellikle hareket sistemini etkileyen ve bu nedenle hastalar ve aileleri için yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren Parkinson hastalığı ilerleyici olmakla birlikte, son yıllarda tıpta ve teknolojide hızlı gelişmeler sayesinde kişiler başkasına bağımlı yaşamaktan kurtulabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Çorum Parkinson hastalığında robotik rehabilitasyon hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ParkinsonAmasya'da bir buçuk ay önce turneden dönerken oyuncu arkadaşlarını da taşıyan minibüsün TIR’a çarpması sonucu ağır yaralan tiyatrocu Sergen Deveci, mucizeyi başardı. Felç kalma riski olduğu ve 1 yıldan önce ayağa kalkamayacağı söylenen genç oyuncu, yoğun fizik tedavi seanslarının ardından, tedavi gördüğü hastaneden 44 gün sonra yürüyerek çıktı. Deveci, "Gerçekten bir bebek gibi yeniden doğmak gibi. Ama bu biraz daha sancılı ve uzun bir süreç. Bir gün, ’yürüyebileceğim’ diye ağlayacağım, aklıma gelmezdi. Hayata yeniden 1.82’den bakmak, o an gerçekten insanın gözleri doluyor" dedi.
#AmasyaAMASYA’da bir buçuk ay önce turneden dönerken oyuncu arkadaşlarını da taşıyan minibüsün TIR’a çarpması sonucu ağır yaralan tiyatrocu Sergen Deveci, mucizeyi başardı. Felç kalma riski olduğu ve 1 yıldan önce ayağa kalkamayacağı söylenen genç oyuncu, yoğun fizik tedavi seanslarının ardından, tedavi gördüğü hastaneden 44 gün sonra yürüyerek çıktı. Deveci, "Gerçekten bir bebek gibi yeniden doğmak gibi. Ama bu biraz daha sancılı ve uzun bir süreç. Bir gün, ’yürüyebileceğim’ diye ağlayacağım, aklıma gelmezdi. Hayata yeniden 1.82’den bakmak, o an gerçekten insanın gözleri doluyor" dedi.
#Sergen DeveciPamukkale Üniversitesi 81 personel alımı için detaylar belli oldu. Hemşire, röntgen teknisyeni, sağlık teknikeri ve çok pozisyonda alım yapacak olan Pamukkale Üniversitesi, adaylarda aranacak şartları da yayımladı. Peki, Pamukkale Üniversitesi 81 personel alımı için şartlar neler olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Pamukkale ÜniversitesiBeyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durum travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapı anormallikleri olabilir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır ve bu durum beyin dokusunun hasar görmesine neden olabilir.
#RobotikOmurga birbiriyle yumuşak doku, eklemler ve diskler ile bağlanan omur kemiğinden oluşur. Omurlar gövdenin dik durması, eğilmesi ve dönmesini sağlar. Bu görevleri yerine getirirken beyinle kol, bacak, gövde arasındaki emirleri beyne iletir. Bunların dışında ise mesane kontrolü, idrar - gaita tutma, cinsel fonksiyonları da yönetir.
#Omurilik YaralanmasıDünya Sağlık Örgütü’nün vermiş olduğu son rakamlara göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i yani bir milyardan fazla insan bir tür engele sahipken, Türkiye’de ise bu oran yüzde 12 seviyelerinde yer alıyor. Bu kişilerin hayata katılımları noktasında ise fizik tedavi ve rehabilitasyon süreçleri büyük rol oynuyor.
#Fizik Tedavi Ve RehabilitasyonNöroplastisite; sinir sisteminin yapısını, işlevini ve bağlantılarını yeniden yapılandırarak iç veya dış uyaranlara cevap verme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır. Dış uyarılar ile beynin fonksiyonlarının kontrolü, tekrar biçimlenmesi, iyileştirilmesi olarak da özellikle rehabilitasyon anlamında faydalandığımız önemli bir gelişim basamağıdır.
#Beyin HücreleriBeyin, vücut arasındaki iletişimi sağlayan yaklaşık 43 cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğinde olan omuriliklerin sağlıklı işlevi sağlığımız açışından büyük önem taşıyor. 31 tane sinirin çıktığı bu bölgede çeşitli nedenlerden dolayı oluşan hasar durumunda ise felç durumu ile karşılaşabiliriz.
#Omurilik FelciYaşadığımız dijital çağda hemen hemen tüm alanlarda teknolojinin avantajlarından yararlanıyoruz. Bu alanlardan biri de sağlık sektörü olarak karşımıza çıkıyor. Omurilik yaralanmasına ya da çeşitli nedenlerden dolayı yürüyemeyen ya da yürüme bozukluğu çekenlere büyük avantajlar sağlayarak vatandaşların tekrar ayağa kalkmasına yardımcı olan Robotik Rehabilitasyon (Lokomat) cihazının avantajları nedir? Kimler kullanabilir? Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz anlatıyor.
#Robotik RehabilitasyonBaşakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, mega yatırımlarla ilçenin değerine değer katacağını söyledi. Çalışmalar tamamlanınca 50 metro istasyonuna ulaşacaklarını söyleyen Başkan Kartoğlu, “ 2020 yılına kadar 2 bin 700 yatak kapasiteli şehir hastanesi Başakşehir’de açılacak. İlçemizde 4 milyon metrekare alanda spor köyü kuracağız. 437 bin metrekarelik alanda ise İstanbul’un en büyük ve en güzel meydanlarından biri hayata geçiyor” dedi.
#BaşakşehirLokomat yani robotik rehabilitasyon, günümüzde pediatrik rehabilitasyonun bir parçası haline gelmiştir. Lokomat ile spina bifida, meningomyelosel, travmatik beyin hasarları, nöromüsküler hastalıklar gibi rahatsızlıklar rehabilite edilebilmektedir.
#Lokomat