İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırması beklenen ‘yarısı bizden kampanyası’ yenilenmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni kampanyanın detaylarını paylaştı. Bu kapsamda, daha önce 1.5 katı kuralına takıldığı için hak kaybına neden olan otopark ve sığınaklar, artık proje metrekaresinin dışında tutulacak. Bu sayede çok sayıda vatandaşın kampanyadan faydalanması bekleniyor.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da büyük dönüşümü sağlayacak Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden desteğinin ayrıntılarını paylaştı. Bakan Kurum, “Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok” mesajını verdi.
#Murat Kurumİstanbul’da son bir ayda iki bina kendi kendine çöktü. 1.5 milyon riskli, 600 bin çok riskli konut bulunan İstanbul’da yüzlerce binanın depreme dahi gerek kalmadan yıkılabileceği uyarısı yapılıyor. Eski binalarda yaşayan yüzbinlerce hane tedirgin... Peki hangi yapılar için risk tespiti gerekli, bu işlem nasıl yapılır ve dönüşüm süreci nasıl başlar? İşte tüm bilinmesi gerekenler...
#İstanbulYerel seçimlerin sona ermesi ile gözler şehirlerin ihtiyaçlarına ve vatandaşların taleplerine çevrildi. Adayların da vaadleri arasında ilk sırada yer alan kentsel dönüşüm için özellikle İstanbul’un kaybedecek zamanı yok. 1.5 milyon riskli yapının yer aldığı megakent için uzmanlar ‘Her an deprem olabilir’ uyarısı yapıyor. Riskli binada yaşayan vatadaşların büyük kısmı da dönüşümü istiyor ama işin finansmanı noktasına takılıyor. Peki bakanlık ve yerel yönetim sürece nasıl destek veriyor, yeni dönemde hangi ek yardımlar planlanıyor.
#Yerel Seçimİstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Kadıköy’de STK, kanaat önderleri ve iş insanları ile bir araya geldi. İstanbul’u yeniden ihya edeceklerini belirten Kurum, trafik çilesini çözmek için hızla harekete geçeceklerini ifade etti. 2 yakada 2 büyük tünel yapılacağını dile getiren Kurum, “Toplam 122 kilometreye ulaşacak bu tünellerle; İstanbul’un merkezi bölgelerindeki trafiği yerin altına alacağız.” dedi. Kentsel dönüşüm bekleyen bölgelerde hızla çalışmaya başlayacaklarının altını çizen Kurum, “Hasanpaşa’daki imar düzenlemesini kağıdı, kalemi, cetveli elime alıp bizzat yapacağım.” ifadelerini kullandı.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çağrı merkezi ALO 181 hattı ile 2023 yılında 1 milyon 183 bin 924 çağrıya cevap verildi. ALO 181’i arayan vatandaşlar, en fazla ‘Kentsel Dönüşüm’ konusunu sordu. Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi de en fazla soru alan ikinci konu oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde vatandaşlar için çalışmaya ve vatandaşın sorunlarına çözüm üretmeye devam ettiklerini belirterek, “Oluşturulan sistemle birlikte her talebi çözüme ulaşana kadar hızlı bir şekilde takip ediyoruz. Bu bakımdan ALO 181 Türkiye’nin en interaktif ve en çözüm üreten danışma hattı.” dedi.
#ALO 181Hazırlanan yasa ve kampanyalarla yeni yılda kentsel dönüşüm seferberliği ilan edildi. İstanbul’da 1.5 milyon konutun 5 yıl içinde yenilenmesi ve deprem bölgesindeki vatandaşların güvenli konutlara kavuşması öncelikli hedefler olarak belirlendi. Riskli evlerde yaşayan vatandaşlar açısından ise en büyük engel işin maliyeti. Peki yapılan son düzenlemelerle güncel dönüşüm destekleri neler oldu?
#DönüşümMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde kolonlarında çatlaklar oluşan Mudanya Belediyesi binası tahliye edildi. Belediye personeli ek hizmet binalarında mesailerine başladı. 5 binanın çatılarında ve duvarlarında çökmenin olduğu Tirilye Mahallesi’ndeki hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.
#DepremMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde kolonlarında çatlaklar oluşan Mudanya Belediyesi binası tahliye edildi. Belediye personeli ek hizmet binalarında mesailerine başladı. 5 binanın çatılarında ve duvarlarında çökmenin olduğu Tirilye Mahallesi’ndeki hasar tespit çalışmaları ise sürüyor.
#Deprem6 Şubat felaketi depreme hazırlıklı olmadığımız zaman neler yaşanacağını gözler önüne serdi. Bu depremin yaraları sarılmaya çalışılırken uzmanlar Marmara Bölgesi’ne işaret etti ve beklenen İstanbul depremi uzun süre gündemde kaldı. Kamu, yasal düzenlemelerle sürecin hızlanmasını hedeflerken, dün yaşanan 5.1 büyüklüğündeki Mudanya merkezli deprem kentsel dönüşüm için bekleyecek zamanımızın olmadığını bir kez daha gösterdi. Peki kimler öncelikli risk tespiti yaptırmalı, nereye başvurmalı? Yeni dönüşüm yasası ile tahliye ve yıkım nasıl olacak? Vatandaş en çok hangi aşamada zorlanıyor? İşte 5 soruda bilinmesi gerekenler...
#Kentsel Dönüşüm6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel Dönüşüm11 ili etkileyen deprem felaketi yapı güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Şimdi yeni inşa edilen konutlarda aynı hataların yapılmaması ve ülke genelinde riskli konutların hızla yenilenmesi için önemli hamleler peş peşe geliyor. Yeni yasa ile başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başlatılması bekleniyor.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’yi afetlere hazırlama ve şehirlerin sağlamlığını artırma hedefleri doğrultusunda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Türkiye’deki dönüşümü eksiksiz gerçekleştirmek, yapı stokunu yenilemek ve dönüştürülmeyen bina bırakmamak için çalışıldığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Ülkemizin deprem gerçeğini biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla 81 ilimizde sağlıksız yapı stokunu yeniliyoruz. Bugüne kadar kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2 milyon 44 bin 964 bağımsız birimin yapımını tamamladık. Şehirlerimizin tamamını deprem başta olmak üzere afetlere karşı hazırlayana kadar kentsel dönüşüm çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
#Mehmet Özhasekiİstanbul’da 1.5 milyon riskli konutun yenilenmesi için önemli bir adım atılıyor. 500 bin konutun yerinde yeniden yapılacağını, riskli evlerin taşınması için de her iki yakada 500 bin konutluk uydu kentler kurulacağını açıklayan Bakan Murat Kurum, ilk uydu kent için tarih verdi: İlk temel 22 Nisan’da atılacak. Kurum, Sultangazi ile Başakşehir arasındaki askeri alanda 10 bin konutun yapımına başlanacağını duyurdu. Anadolu yakasındaki uydu kent adresleri ise Tuzla, Pendik, Maltepe olacak.
#IstanbulYaşanan deprem felaketinden sonra kentsel dönüşümün önemi bir kez daha anlaşıldı ve riskli yapıların hızla yenilenmesi için yeni teşvikler devreye girdi. Kira yardımlarındaki artışın ardından dönüşüm kredilerinde de iyileştirmeye gidildi. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi’ hazırlandı. Yeni pakette kredi limitleri ve devletin verdiği faiz desteği arttı. Peki kimler nasıl başvuru yapacak, yeni dönemde faizler ve taksitler ne olacak? İşte tüm yönleriyle yeni dönüşüm kredisi...
#Kiracı11 ili yıkan, 50 bine yakın insanımızı kaybettiğimiz, 15 milyondan fazla kişiyi etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir ay geçti. Çadır kentler kurulmuş olsa da daha sağlıklı ve uzun ömürlü olduğu bilinen kalıcı prefabrik konutlarda henüz yaşam tam anlamı ile başlamış değil. Köylerde ise çadır sıkıntısı yaşanan noktalar var. Yanı sıra hijyen ve temiz su problemlerinden kaynaklı sağlık sıkıntıları var. Kimi yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor, kimi de kayıp eş, çocuk, akrabalarını aramaya devam ediyor. Daha da vahimi, yardımları organize eden gönüllülerin sayısı gündem değiştikçe her geçen gün daha da azalıyor. Bir aydır deprem bölgesinde çalışan gönüllülerle konuştum. Felaketin birinci ayında durumun fotoğrafını çektik.
#Deprem Bölgesi11 ilde yaşanan çifte felakette karşılaştığımız yıkım, olası büyük bir deprem bekleyen İstanbul’da binaların güçlendirilmesi ve dönüşümünün ne kadar hayati olduğunu gözler önüne serdi. Hükümet ve İBB de dönüşüm için projelerini açıklamaya başladı. Ancak 16 milyon nüfuslu megakentin dönüşmesi için devasa bir bütçe gerekiyor. Peki bu finansman nasıl yaratılabilir? Uzmanlar önerilerini Hürriyet’e sıraladı...
#İstanbul Depremiİstanbul’da en önemli soru bu dev kentin, olası büyük bir depremde yıkılmayacak hale nasıl dönüştürüleceği. Hürriyet’e konuşan uzmanlara göre İstanbul’un en acil sorunlarından biri, sayısı 70-100 bin olarak hesaplanan riskli yapılar. Bu binalar için çeşitli dönüşüm modelleri öneren uzmanlar, İstanbul’un yeniden kurgulanması gerektiği görüşünde.
#Depremİstanbul’da çürük binaların yenilenmesi, dönüşümün finansmanı ve olası bir deprem sonrası ulaşım, tahliye, haberleşme, barınma, gıda, güvenlik gibi hayati konularda yapılması gerekenleri uzmanlara sorduk.
#Olası İstanbul DepremiSon günlerde binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için yetkili kurumlara başvuruyor. Kentsel dönüşüm kapsamında binasını yenilemek isteyenler risk tespiti yolunu seçiyor. Tespitin nasıl yapıldığını dün tüm yönleriyle ele aldık. İstanbul Şişli’de 55 yaşında bir binada inceleme çalışmalarına katıldık ve sonucunda bina riskli çıktı. Peki şimdi binada yaşayanlar ya da yapısı için riskli kararı çıkanlar ne yapacak? Evler ne zaman nasıl yıkılacak, yenisi nasıl inşa edilecek?
#Riskli YapıİZMİR’de 700 bine yakın bina var. Bunların yaklaşık yarısı 1980 ile 2000 yılları arasında inşa edilmiş. Hesaplamalara göre bu binalarda 1 milyon 750 bin civarında konut bulunuyor. Ortalama 2 kişi kabul etsek bu konutlarda 3.5 milyon civarında İzmirli yaşıyor. 2000 yılından önce inşa edilen konutlarda risk oranının daha fazla olduğunu düşünürsek 1 milyona yakın kişinin Kahramanmaraş şiddetindeki bir depremde yaralanma ya da ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu düşünebiliriz.
#1