Beykoz’da bulunan ve İstanbul’u ilk kuşatan askerlerin kabirlerinin yer aldığı Anadolu Hisarı Mezarlığı'nın bakımsız hali tepkiye yol açtı. Yıldırım Bayezid tarafından 1393’te yaptırılan ve 14’üncü yüzyıla ait izler taşıyan mezarlıkta, yeniçerilerin naaşları bulunuyor. Her bir kabirde, yeniçerilerin kalpaklarını temsilen eklenen yapıların ise kırıldığı, eksildiği ve yer değiştirdiği görülüyor. Tarihçi Zafer Bilgi, "Bunların teker teker korunup o kalpaklarının, hazır olanları var ise, tekrar yerine konulup bir onarımdan geçirilip, açık hava müzesi şeklinde Anadolu Hisarı‘na dahil edilerek, belki Hisarla birlikte ilgili kesimi aydınlatıcı bilgilerle kazandırılması gerekiyor" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise mezarlığın restorasyon projelerinin hazırlandığı ve ilgili koruma kurullarınca onaylandığı, kısa sürede restore edileceği bilgisi verildi.
#İstanbulKahramanmaraş depremlerinde yıkılan tarihi Şeyh Turan Camisi'nin minaresinde 103 yıldır patlamadan duran 75 milimetrelik top mermisi, depremden 20 ay sonra cami enkazında bulunup koruma altına alındı. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, top mermisinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından inceleneceğini, ardından da Kahramanmaraş Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.
#Top MermisiCumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, geçen yıl Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilmesinin ardından restorasyonun hız kazandığı Edirne Sarayı sınırları içindeki, yakın zamana kadar kapalı cezaevi olarak kullanılan tarihi Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası'nın müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Restorasyon sonrası açılacak müzede, Edirne Sarayı buluntularının sergileneceğini anlatan Yıldız, "Bazıları İstanbul'da veya Edirne'de bulunan müzelerde Edirne Sarayı'na ait çok sayıda taşınabilir eser var. Edirne'ye çok ciddi bir kıymetli müze ve kültür merkezi kazandıracağımızı söyleyebilirim" dedi.
#Milli Saraylar BaşkanlığıABB, Namazgâh Tepe bölgesinin dokusuna uygun bir anıt yapılması için çalışmalara başlandığını duyurdu. Ayrıca Bentderesi’ndeki 20 bin metrekarelik alanın da dolmuş duraklarının taşınması sonrasında yeşil rekreasyon alanına dönüştürüleceği belirtildi.
#Namazgâh TepesiKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, "2023 yılının ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 17 arttı ve 22 milyon 945 bin olarak gerçekleşti. Yüzde 27 artışla 21.7 milyar dolar gelir elde edildi." dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıMilli Emlak Genel Müdürlüğü, Ankara Kalesi’nin iki yıllığına ABB’ye ön tahsisini uygun gördü. ABB yönetimi, surlarındaki çatlaklarla gündeme gelen kalede restorasyonu yapmak için Meclis’ten yetki istedi. Konuyu yarın görüşecek olan Meclis onay verirse onarım başlayacak. MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Burayla ilgili bir an evvel sürecin başlatılması lazım” dedi.
#Milli Emlak Genel MüdürlüğüSivas'ta Selçuklular döneminde 1197 yılında yaptırılan Ulu Camii’nin eğriliği ile bilinen minaresinde dökülen yüzey bezemeleri restore edilecek. Minarenin ilk yapıldığı zamanlarda şerefe altı, orta kuşak ve alt kaide kısmında bulunan, dönemin ustaları tarafından 'kufi' tekniği ile yazılan yazılar yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
#SivasSivas'ta Selçuklular döneminde 1197 yılında yaptırılan Ulu Camii’nin eğriliği ile bilinen minaresinde dökülen yüzey bezemeleri restore edilecek. Minarenin ilk yapıldığı zamanlarda şerefe altı, orta kuşak ve alt kaide kısmında bulunan, dönemin ustaları tarafından 'kufi' tekniği ile yazılan yazılar yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
#SivasSahte mezuniyet geçici belgesi hazırlayıp kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1980 yılı mezunu olarak tanıtan Avni Tekinaslan’la ilgili Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma genişletildi. Soruşturma kapsamında kamu kurumlarında görev yapan ilgili personelin de bilgisine başvurulurken, yapılan detaylı inceleme ve uzman görüşleri kapsamında Tekinaslan’ın şantiye şefi olarak görev yaptığı şirketlere Antalya Valiliği tarafından ‘yetersiz personel’ çalıştırdığı gerekçesiyle ceza kesildi. Ayrıca Tekinaslan’ın görev aldığı restorasyon projeleri de teknik olarak mercek altına alındı.
#Avni TekinaslanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Seddülbahir Kalesi ve Gelibolu-Eceabat Devlet Yolu Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında tahıl koridoru anlaşmasının süresinin uzatıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birleşmiş Milletler'le birlikte temmuz ayında imzalanmasını sağladığımız Karadeniz tahıl koridoru ile ilgili bir gelişmeyi dünya kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Rusya ve Ukrayna'nın esir takaslarıyla birlikte savaştan sonra en önemli uzlaşma konusu olan anlaşmanın süresi bugün itibarıyla bitiyor. Her iki tarafla da yaptığımız görüşmeler sonunda 19 Mart'ta bitecek anlaşma süresinin uzatılmasını sağladık" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926'da Atatürk Orman Çiftliği Projesi hazırlanırken kendi parasıyla yaptırdığı ve hasır koltukta elinde kahvesiyle fotoğrafının çekildiği koliba (kulübe), içindeki kişisel eşyalarıyla birlikte yıllardır özenle korunuyor. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Saklı Bahçe arazisinde yer alan ve eşyaların zarar görmemesi için ziyarete kapalı olan 'Söğütözü Atatürk Evi'ne (Atatürk Kolibası) pencereden bakılabiliyor. Kulübe için söğüt ağaçlarının sökülmesine razı gelmeyen Atatürk, tek şartla yapımına izin vermiş.
#Mustafa Kemal AtatürkTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926'da Atatürk Orman Çiftliği Projesi hazırlanırken kendi parasıyla yaptırdığı ve hasır koltukta elinde kahvesiyle fotoğrafının çekildiği koliba (kulübe), içindeki kişisel eşyalarıyla birlikte yıllardır özenle korunuyor. Orman Genel Müdürlüğü bünyesindeki Saklı Bahçe arazisinde yer alan ve eşyaların zarar görmemesi için ziyarete kapalı olan 'Söğütözü Atatürk Evi'ne (Atatürk Kolibası) pencereden bakılabiliyor. Kulübe için söğüt ağaçlarının sökülmesine razı gelmeyen Atatürk, tek şartla yapımına izin vermiş.
#AnkaraCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Cezaevi’nin müze olacağını açıkladı. Erdoğan dün Diyarbakır ziyaretinde “Sözümüzü tuttuk. Cezaevi, Adalet Bakanlığımızdan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devredilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız eski cezaevinin restorasyonu için gereken projeleri hazırladı” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nde tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarından birini sürdürüyor. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve mimar Han Tümertekin danışmanlığında, geçen kasımda restorasyona alınan Kız Kulesi’ni Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ve mimar Tümertekin ile gezdik. Kale avlusu bölümüne 1990’lı yıllarda eklenen çelik çatı ve asma kat sökülmüş. Kule, 2023 başında tamamlanması beklenen restorasyon çalışması sonrasında müze olarak ziyarete açılacak.
#Kız KulesiTBMM ve Anıtkabir’in inşaatında da görev alan Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman'ın Ankara-Beypazarı kara yolunda Karaboğaz mevkiinde 1936 yılında inşa ettiği köprü, 2018 yılından itibaren tescilli yapı olarak korunuyor. Yöre halkının Gürayman'a ithafen 'Kız Köprüsü' ismini verdiği köprünün, aslına uygun onarılıp, gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
#Vuslat AY-Harun ÖZALP-Celal ATALAY/DHAAnıtkabir'in inşaatında da görev alan Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi Sabiha Rıfat Gürayman'ın Ankara-Beypazarı kara yolunda Karaboğaz mevkiinde 1936 yılında inşa ettiği köprü, 2018 yılından itibaren tescilli yapı olarak korunuyor. Yöre halkının Gürayman'a ithafen 'Kız Köprüsü' ismini verdiği köprünün, aslına uygun onarılıp gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.
#AnkaraBirgi, Ege’nin deniz görmeyen bir köşesinde, eğer Bozdağ tarafından geliyorsanız otobüsün bir tekeri dışarıda virajlarla gidilen ve vardığınızda da geri dönmek istemeyeceğiniz huzurlu bir kasaba. Tabii bu kentin aslında eski bir liman ve korsan yatağı olduğunu hesaba katmazsak yamaçları aşınca görünen ova ve incir bahçeleri teneffüs ettiğiniz temiz hava size “İşte doğa” dedirtecek ölçüde.
#BursaYıllardır restore edilmeyi bekleyen ve çökmek üzere olan Büyükada Rum Yetimhanesi'nin dijital belgeleme ve rölöve çalışmaları tamamlandı. Çalışmalardan elde edilen dijital belgelere DHA ulaştı. 123 yıllık tarihi yapı aslına ve tarihi dokusuna uygun olarak restore edilebilecek. 70 kişilik ekibin özel ekipmanlarıyla yürüttüğü çalışmada yapı milim milim yeniden çizildi. Yetimhane binasının harabeye dönen içi de uzun süre sonra ilk kez görüntülendi. BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, ''Arkadaşlarımız oluşturduğumuz nokta bulutu ile yapıyı milim milim yeniden çizdi. Rölöve aşaması da yaklaşık 4 aylık bir süreç aldı'' dedi.
#İstanbul