Hepimiz doğamız gereği sevdiklerimizi zaman zaman kıskanırız. Çok küçükken kardeşimizi, okula başlayınca arkadaşlarımızı, âşık olunca sevdiğimizi… Yani kıskançlığın yaşı yok, cinsiyeti yok, çocukken de yaşanıyor 70 yaşına geldiğimizde de. Peki ama çok sevdiğimiz arkadaşlar birbirlerini neden kıskanır? Bu duygunun altında nasıl bir psikoloji yatıyor? Arkadaşlar arası yaşanan kıskançlık masum mu yoksa hastalıklı bir durum mu? Uzm. Dr. Seda Ülgen’den almadan önce yakın arkadaşlarının kıskançlıklarına maruz kalanların hikayelerini dinleyelim.
#Arkadaş‘Çok samimi olduğum, içtiğimiz suyun bile ayrı gitmediği yakın arkadaşım beni kıskanıyor.” Benzer cümleleri siz de çevrenizden duyuyor ya da bu durumu birebir deneyimliyor olabilirsiniz. Peki bu kadar yakın olduğumuz arkadaşımız neden böyle bir kıskançlık içine girer? Arkadaşların birbirini bu kadar kıskanması normal mi? Bu durumdan rahatsız olanlar ne yapmalı? Hem arkadaşlarının kıskançlıklarına maruz kalanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıSöz konusu madalyaysa durdurulamıyor... 10 puan gerekiyor, 10 puanlık atıyor... Mete Gazoz (24) önce 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda olimpiyat şampiyonu, ardından 31 Temmuz-6 Ağustos tarihlerinde Berlin’de düzenlenen Dünya Okçuluk Şampiyonası’nda dünya şampiyonu oldu. Ama onun için hedefler bitmiyor: “En yakın ve büyük hedef 2024 Paris Olimpiyat Oyunları... Sporcuların isimleri anons edilirken benim ismim ‘Son olimpiyat ve dünya şampiyonu’ olarak anons edilecek. O anları düşündükçe bile tüylerim diken diken oluyor.”
#Mete GazozŞehriban Kılıçarslan, küçük bir çocukken ilkokula başlamış ama daha ikinci sınıftayken babası tarafından bilindik bir gerekçeyle okuldan alınmış. Şehriban’ın babasının onu okuldan alma nedeni, pek çok kız çocuğunun hayatını olumsuz yönde etkileyen, 'kız çocuk okutulmaz' düşüncesiymiş. Okumanın, tahsil görmenin tadı yaşamı boyunca sadece bir buçuk yıl okula giden Şehriban Kılıçarslan’ın damağında kalmış. Babası tarafından okuldan alındıktan sonra hep yeniden okuyabilmenin hayalini kurmuş. Ancak yaşam koşulları buna bir türlü izin vermemiş. Erken yaşta evlenip iki kız çocuğu dünyaya getirdikten sonra yıllarını onları büyütmekle, ailesini çekip çevirmekle geçirmiş. Bu arada çok kısa süren okul yaşamında öğrenmeye başladığı yarım yamalak okuma yazmayı da unutmuş.
#Şehriban KılıçarslanPandemi hepimizin alışkanlıklarını değiştirdi. Virüsten korunmak için bazı rutinlerimizi rafa kaldırdık. Sosyal hayat dijitalleşti, bazılarımız evden çalışıyor. Ama bu dönemde daha büyük, daha köklü değişiklikler yapanlar da oldu. Sizi yaşları, meslekleri, şehirleri farklı beş örnekle tanıştıracağız. Kim bilir, belki de bazılarımız için ilham kaynağı olurlar.
#GazetehaberleriTATİLİ çocuklarınız nasıl geçirecek? Bu sorunun yanıtı sadece “dinlenerek” olmasın. Sevdiği alanda pratik kazansın; bir yazın sonunda daha bilgili, daha donanımlı bir öğretim mevsimine girdiğinde, edindiği bilgilerin, okuduğu kitapların ona ne kadar yararlı olduğunu fark edecektir.
#YazarlarYemek yemenin bağımlılık haline gelebileceğini hiç düşündünüz mü? Son yıllarda sıkça karşılaşılan yeme bağımlılığının altında büyük çoğunlukla duygusal sebepler yatıyor. Stresli olduğu dönemleri gereğinden fazla yiyecek tüketmeyle aşmaya çalışan kişilerin bir süre sonra yeme konusunda bağımlı hale geldiğini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burak Berber yeme bağımlılığından kurtulmak için önemli tavsiyeler verdi.
#Diyet