Rektör haberleri sayfasında Rektör hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 22891 Rektör haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Rektör, bir üniversitenin akademik ve yönetimsel olarak en üst düzey yetkilisidir. Latince kökenlidir ve bu Latincede 'yöneten' anlamına gelir. Sözcük, Hristiyanlık dininde kilisedeki yöneticilerden türetilmiştir. Özellikle Anglikan ve Katolik kiliselerinin bazılarında rektörler vardır.
Türk yüksek öğretim sistemine göre devlet üniversitelerinde rektör, üniversitenin öğretim üyeleri tarafından yapılan oylama sonuçlarının YÖK tarafından yapılacak sıralamanın Cumhurbaşkanı'na sunulmasından sonra Cumhurbaşkanınca değerlendirilip adaylardan birinin atanması sonucu göreve başlar. Görev süresi dört yıldır ve en fazla iki dönem bu görevde kalabilir.
Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyeti (yönetim kurulu) tarafınrdan seçilir ve YÖK'ün onayıyla göreve başlar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 13 üniversiteye rektör ataması yapıldı. 4 üniversitenin rektörü aynı kalırken, 9 üniversitenin rektörü değişti. Ayrıca kararda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na seçilen üyeler de yer aldı.
#EğitimProf. Dr. Mahmud Güngör kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1959 yılında Kars’ta doğan Prof. Dr. Mahmud Güngör, geniş bir akademik geçmişe sahiptir. Matematik ve inşaat mühendisliği alanlarında aldığı eğitimle dikkat çeken Güngör, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora çalışmalarını hidrolik alanında yapmıştır. Peki, Prof. Dr. Mahmud Güngör kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Prof. Dr. Mahmud GüngörÇukurova Üniversitesi Rektörlüğü öncülüğünde ulusal ve uluslararası bağışçıların desteğiyle kurulan Çocuk İyilik Merkezi (ÇOİM), 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerde göçük altında kaldığı için ya da tedavi sürecinde tedavinin bir parçası olarak uzuv/uzuvlarını kaybeden çocuklara Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar hizmet vermeye devam ediyor.
#Çukurova ÜniversitesiCumhurbaşkanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 6 üniversiteye yeni rektör atandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran görevden alındı, yerine ise Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Adil Çalışkan atandı.
#AtamaAlparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen; kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini geliştirerek Adana’da tarım ve ticaret alanı gibi tüm sektörlerde güneş enerjisini en aktif ve verimli şekilde kullanmanın yolunu açacaklarını söyledi.
#AdanaÇukurova Üniversitesi’nde 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı e-kayıtları dün başladı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çukurova Üniversitesi rektörlüğüne atanan Rektör Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş kayıt merkezine ilk gelen, Tıp Fakültesine yerleşmeye hak kazanan Fevziye Yıldız isimli öğrencinin kaydını yaptı.
#Çukurova ÜniversitesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 üniversiteye rektör atadı. Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Adana ATÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Adnan Sözen atandı. Peki, Prof. Dr. Adnan Sözen kimdir, kaç yaşında, nereli? Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen hayatı ve biyografisi
#Prof. Dr. Adnan SözenAlınan yeni kararla 13 üniversiteye rektör ataması yapıldı. ODTÜ’de Prof. Dr. Verşan Kök’ün yerine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil getirildi. İTÜ’de rektörlük görevini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal devraldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise yeniden atandı.
#Rektörİsrail-Hamas krizi gölgesinde ABD’nin Harvard, Pensilvanya ve MIT üniversitelerinde anti semitizm iddiaları nedeniyle kriz yaşanıyor. Yahudi soykırımı karşısında net tavır almadığı gerekçesiyle Pensilvanya rektörü istifa etmek zorunda kaldı. Diğer iki rektör de baskı altında. Filistin yanlısı eylemcilerin üniversitelerde açtığı, İsrail’i yok sayan ‘Nehirden denize kadar özgürlük’ sloganı anti semitik bulunuyor.
#İsrail6 Şubat depreminin ardından hayata geçirilen ‘Çocuk İyilik Merkezi’yle uzuvlarını kaybeden çok sayıda çocuğun rehabilite edilip protezlerine kavuşmasını sağlayan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, 6. Uluslararası Dünya Kadınlar Kongresi’nde ‘Yılın Kadın Rektörü’ seçildi.
#Meryem TuncelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Nisan 2025 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan atama kararıyla, Çağ Üniversitesi Rektörlüğü görevine Prof. Dr. Murat Koç getirildi. Yeni atama ile ilgili Çağ Üniversitesi’nde rektörlük devir teslim töreni üniversitenin akademik ve idari kadrosu ile öğrencilerin katılımıyla düzenlendi.
#Çağ ÜniversitesiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 13 üniversiteye rektör ataması yapıldı. 4 üniversitenin rektörü aynı kalırken, 9 üniversitenin rektörü değişti. Ayrıca kararda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’na seçilen üyeler de yer aldı.
#EğitimProf. Dr. Mahmud Güngör kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 1959 yılında Kars’ta doğan Prof. Dr. Mahmud Güngör, geniş bir akademik geçmişe sahiptir. Matematik ve inşaat mühendisliği alanlarında aldığı eğitimle dikkat çeken Güngör, aynı zamanda yüksek lisans ve doktora çalışmalarını hidrolik alanında yapmıştır. Peki, Prof. Dr. Mahmud Güngör kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Prof. Dr. Mahmud GüngörBugünkü 10 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, bazı atamalar yapıldı. Buna göre, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına Göksel Aşan atandı. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İletişim Başkanlığı, Büyükelçi, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Rektör atamaları da Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer aldı. Peki, Resmi Gazete kararları neler? İşte, 9 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılar.
#Resmi Gazete KararlarıOkullar, çocukların yalnızca akademik bilgi edindikleri yerler değil; aynı zamanda duygusal, sosyal ve psikolojik gelişim süreçlerini destekleyen ve şekillendiren kritik ortamlar. Biliyoruz ki gelişim sürecini her çocuk aynı şekilde deneyimlemez. Bazı öğrenciler, hayatın getirdiği stres, belirsizlik ve zorluklarla başa çıkmakta daha dirençli olabilirken, bazıları için bu süreç oldukça zorlayıcı olabilir.
#Okul PsikolojisiABD'de, Filistin'e destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alınan Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk'ün, Vermont eyaletinde yargılanmasına karar verildi. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ayanna Pressley, Öztürk'ün, gözaltında "3 kez astım krizi geçirdiğini" belirtti.
#ABDAlman uzay roketi Spectrum’un fırlatıldıktan hemen sonra infilak etmesi çevresel endişeleri beraberinde getirirken Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, roket üretiminde kullanılan bileşenlerin çevreye yayılmasının kara ve su ekosistemleri üzerinde tehdit oluşturduğunu söyledi.
#ALMANYAABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin yanlısı kampüs aktivizmine yönelik baskılarının bir parçası olarak geçen hafta maskeli federal ajanlar tarafından gözaltına alınan Türk vatandaşı Rumeysa Öztürk’e doktora öğrenimini gördüğü Tufts Üniversitesi destek verdi.
#Rümeysa ÖztürkOtizm, bireylerin sosyal iletişim, davranış ve öğrenme süreçlerinde farklılıklar gösterdiği nörogelişimsel bir durum. Her otizmli birey, kendine özgü bir dünyaya sahip ve bu dünya, doğru anlayış ve destekle daha parlak bir geleceğe dönüşebilir. Ancak, toplum olarak otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmek, onları sadece birer “özel bireyler” olarak görmekle sınırlı kalmamalı; aynı zamanda eşit fırsatlar sunarak daha kapsayıcı bir ortam yaratmalıyız. Bu kapsayıcı ortamla birlikte çocuklarımızın bağımsızlaşmasını, iş hayatına entegrasyonunu ve toplumsal kabulünü artırabiliriz.
#Konuk YazarAkdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde geçen çarşamba günü çıkan yangın panik ve korkuya neden oldu, ancak çok iyi yönetilen kriz yönetimiyle ölen ya da yaralanan olmadı. Olayın felakete dönüşmesinin ise iş makineleri, kazma, kürek ve çekiçlerle binada açılan ‘gedikler’ sayesinde önlendiği ortaya çıktı.
#Akdeniz Üniversitesi HastanesiÇukurova Üniversitesi yenilenebilir enerji ile kendi elektriğini üreten üniversiteler arasında yerini aldı. Çukurova Üniversitesi bilime ve topluma yaptığı katkıların yanı sıra çevreye ve yeşil vatana katkı sağlamak amacıyla yenilenebilir enerji santralini kullanıma açtı.
#Çukurova ÜniversitesiBirleşmiş Milletler Dünya 2024 Uyuşturucu Raporu’na göre sentetik uyuşturucu kullanımı dünyada artıyor. Ülkemizde de durum farklı değil, bu maddeler ucuz ve kolay ulaşılabilir durumda. Çocuklarımızı, gençlerimizi nasıl koruyacağımızı bu konuda çalışmalar yürüten psikiyatr Prof. Dr. Kültegin Ögel’le konuştuk.
#Gizem Coşkunardaİstanbul Üniversitesi'nin (İÜ), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının iptal edilmesine ilişkin hazırladığı inceleme raporuna ulaşıldı. Raporda, "Başvuruların değerlendirilmesinde, gerek başvuru kabul edilecek yükseköğretim kurumlarıyla ilgili gerekse başvurusu değerlendirilecek öğrencilerle ilgili çok sayıda hatalı işlem tespit edilmiştir. 1990 yılı İngilizce İşletme programına yurt dışından yatay geçişler araştırılırken, öğrenci kütük defterlerinde 1987-1992 yılları arasında benzer yönde yatay geçiş kabullerinin olduğu görülmüştür. Bu nedenle üniversitemizin diğer fakültelerindeki yatay geçiş işlemlerinin de dikkate alınarak incelenmesi uygun olacaktır." ifadelerine yer verildi.
#İstanbul ÜniversitesiDown sendromu, 21’inci kromozomunun fazladan bir kopyasına sahip olunduğu, toplamda 46 yerine 47 kromozomun bulunduğu genetik bir farklılıktır. Bu durum, bireylerin gelişimsel ve fiziksel süreçlerini etkileyebilir. Ancak doğru eğitim, destek ve fırsatlarla, Down sendromlu bireylerin yaşam kaliteleri büyük ölçüde artırılabilir.
#Konuk YazarTarımın başkenti Adana’da Çukurova Üniversitesi iş birliği ile Adana Tarım Akademisi (ATA) kuruluyor. Büyük bir ihtiyaç haline gelen bu akademide dezavantajlı gruplar, öğrenciler ve çiftçiler, modern tarım tekniklerinden ekolojik üretime kadar birçok alanda eğitim alacak. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Adana Büyükşehir Belediyesi arasında, üniversitenin tahsis edeceği alanda “Tarım Akademisi” kurulması ve “Tarımsal Eğitim Programı” iş birliği protokolü imzalandı.
#Adanaİstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın İmamoğlu’nun usulsüz yatay geçişiyle ilgili soruşturmasında; İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderilen müzekkere kapsamında yürütülen inceleme son aşamaya geldi.
#İstanbul Cumhuriyet SavcılığıÇocukluğu çiftçilikle uğraşan ailesinin tarlalarında geçti. Bir yandan bağda bahçede iş yaparken bir yandan da derslerine çalıştı. Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Manisa’nın Durasallı köyünden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğü’ne uzanan başarı hikâyesini anlattı...
#Üney YüksektepeSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T3 Vakfı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve Türkiye Uzay Ajansı (TUA) iş birliği ile Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde (HKÜ) öğrencilerle bir araya gelerek uzay yolculuğu deneyimlerini paylaştı. Büyük ilgi gören etkinlikte Gezeravcı, Türkiye’nin uzay çalışmaları, gelecekteki projeler ve kendi uzay macerası hakkında önemli bilgiler verdi.
#Alper Gezeravcı