Dünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise durum benzer. Yaklaşık %60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde olumsuz etkileyebileceği biliniyor. Anne adaylarının, hem kendi hem de bebeklerinin sağlığını riske etmemek için yeterli D vitamini aldıklarından emin olmaları gerekiyor. Herhangi bir D vitamini eksikliği durumunda, kişinin gebe kalmadan bu vitamin eksikliğinin giderilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, D vitaminin insan vücudunda çok farklı yerlerde çok çeşitli görevleri olduğunun altını çizerken konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#D VitaminiSon zamanlarda uzmanların sıkça bahsettiği prebiyotikler; sindirim sisteminden kilo kontrolüne, insülin direncinden karbonhidrat emilimine kadar birçok noktada fayda sağlıyor. Sağlık dostu prebiyotiklerin kadın sağlığı üzerindeki olumlu etkisi de onu mucizevi ve vazgeçilemez bir gıda bileşeni yapıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, prebiyotiklerin kadın üreme sağlığındaki önemini anlattı.
#Probiyotiklerin FaydalarıÇin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde hızla birçok ülkeye yayılan corona virüsü, kısa sürede 20 binin üzerinde insanda görüldü ve yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu. Tüm dünyanın alarma geçmesine yol açan virüs solunum yetmezliği, öksürük, boğaz ağrısının yanı sıra yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı ve halsizlik şikayetleriyle kendisini gösteriyor. Haliyle bu salgın anne adayları için de büyük tedirginlik yarattı.
#HamilePek çok sebebe bağlı olarak, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler her zaman doğal yollarla bunu sağlayamıyor. Bu durumda da, çocuk sahibi olabilmek için en etkili yöntem tüp bebek tedavisi haline geliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavisine başlayan anne baba adaylarının en büyük endişesinin, doğacak bebeğin sağlığı olduğunu söylüyor. Peki, tüp bebek yöntemi ile dünyaya gelen bebekler normal yolla dünyaya gelen bebekler kadar sağlıklı mı oluyor? Tüp bebeklerde otizm riski var mıdır?
#Tüp BebekYılbaşı gecesine günler kala hamile olan anne adaylarının özellikle bu gece dikkat etmesi gerekenler de gündem konusu oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, yılbaşı gecesinde anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini, düzenlerini bozacak aktivitelerden ve bebeğe zarar verebilecek ortamlardan uzak durmalarının önemini anlattı.
#Yılbaşı GecesiSonbaharın gelişiyle, hamile olan anne adayları için enfeksiyonlardan, grip gibi hastalıklardan korunmak oldukça önemli hale geldi. Hamileliğini sonbahar ve kış döneminde geçirecek olan pek çok anne adayı, grip yüzünden bebeğinin zarar görmesinden endişe ediyor ama bu aylarda sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek isteyen adaylar için grip aşısı çok önemli çünkü aşı hem anneyi hem de bebeği koruyor.
#BebekModern zamanların en etkili doğum kontrol yöntemlerinden biri spiraldir. Peki, spiral nedir? Spiral nasıl takılır? Spiralin yan etkileri nelerdir? Kimlere spiral takılmaz? Spiral kullananlar nelere dikkat etmeli?Konuyla ilgili merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali İhsan Yalçınoğlu veriyor.
#Doğum KontrolSon yıllarda doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin sıklıkla başvurduğu yöntem tüp bebek. Tüp bebek yöntemi söz konusu olunca da dondurulmuş embriyo transferinin sağlıklı olup olmadığı anne baba adayları için önemli bir soru haline geliyor.
#Donmuş EmbriyoSon yıllarda yapılan araştırmalar özellikle son 50 yılda erkeklerdeki sperm üretiminin bozulmaya başladığına ve sperm sayısının ciddi oranda azaldığına işaret ediyor. Dolayısıyla, sperm üretimini bozan nedenler, günümüzde oldukça merak edilen bir konu haline geldi. Kadın Sağlığı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, sperm üretimini bozan biyolojik ve çevresel pek çok faktör olduğunu ve son dönemde sperm üretimindeki bozukluktan veya sperm kalitesinin azalmasından kaynaklı kısırlığın oldukça arttığını belirtiyor.
#Kısırlık SebepleriÖzellikle anne olmak isteyen adaylar için, yumurta rezervlerinin durumu en önemli kriter. Yaş, anne adayının yaşam koşulları veya genetik sebeplerden azalan yumurta rezervleri infertiliteye yani kısırlığa sebep olabiliyor. Bu sebeple Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, hem doğal yollarla gebelik için hem de tüp bebek tedavisi için kadınlarda yumurta rezervinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
#Tüp BebekHamilelikte 2 veya daha fazla kaybın olması tekrarlanan düşük olarak adlandırılıyor. Bu kaybın sebebi diyabet, pıhtılaşma bozuklukları gibi hastalıklar olabilirken bazı durumlarda genetik yapı, rahim yapısı veya anne adayının sürdürdüğü yaşam biçimi de tekrarlayan düşüklere neden olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, doğru tanıyla birlikte kayıpların önüne geçildiğinin altını çiziyor.
#Düşük Neden OlurÖzellikle son yıllarda oldukça gelişen yumurta dondurma işlemi ile birlikte, ileri yaşta olan kişiler ve zamanında birtakım hastalıklardan kaynaklı veya kendiliğinden yumurta rezervleri azalmış olan kadınlar da çocuk sahibi olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, yumurta dondurmanın öneminden bahsetti.
#Yumurta Dondurma İşlemiPolikistik over sendromu, özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyen metabolik bozukluklardan biridir. Kısaca PCOS denen sendrom genetik veya çevresel faktörlerden dolayı gerçekleşebilir ve hastalık uzun dönemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, polikistik over sendromu hastalarının tanı ve tedavisi için uzman bir doktora başvurmalarının önemininin altını çiziyor.
#PCOSPolikistik over sendromu, özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyen metabolik bozukluklardan biridir. Kısaca PCOS denen sendrom genetik veya çevresel faktörlerden dolayı gerçekleşebilir ve hastalık uzun dönemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, polikistik over sendromu hakkında bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuSon yıllarda, en az kadın kısırlığı kadar erkek sebepli kısırlık da dikkat çekiyor ve çocuk yapmak isteyen çiftler için aşılması gereken bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalara göre kadın ve erkek kaynaklı kısırlık aynı oranlarda seyrediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, erkek kaynaklı kısırlığın sebeplerini anlattı, o çok merak edilen soruyu da cevapladı; fazla dar giyinmek kısırlık sebebi mi?
#Erkeklerde KısırlıkGeçtiğimiz yıl Türkiye’de doğum oranlarına bakıldığında, yaz aylarında özellikle ağustos ayında, kışa göre daha fazla doğum gerçekleşti. Mevsimlerin doğurganlığa etkisine bakıldığında ise, mevsimlere göre tüketilen besinler öne çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, kısırlığın önüne geçmekteki ve doğurganlığı artırmaktaki en büyük etkenin sağlıklı beslenmekten ve mevsimlere göre doğru gıda tüketiminden geçtiğini belirtiyor.
#GebelikGeçtiğimiz yıl Türkiye’de doğum oranlarına bakıldığında, yaz aylarında özellikle ağustos ayında, kışa göre daha fazla doğum gerçekleşti. Mevsimlerin doğurganlığa etkisine bakıldığında ise, mevsimlere göre tüketilen besinler öne çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, kısırlığın önüne geçmekteki ve doğurganlığı artırmaktaki en büyük etkenin sağlıklı beslenmekten ve mevsimlere göre doğru gıda tüketiminden geçtiğini belirtiyor.
#Hamilelikte BeslenmeGünümüzde pek çok kadının karşılaştığı kist ve miyomlar çoğu zaman zararsız olmakla birlikte, bazı durumlarda gebe kalmanın önündeki bir engel olarak anne adaylarının karşısına çıkıyor. Centrum Clinic Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, böyle durumlarda kist ve miyomların düzenli takibinin gerekliliğinden ve doğru tedavi ile birlikte bu kistlere sahip anne adaylarının sorununun çözülebildiğine dikkat çekti.
#Kist Ve MiyomlarGünümüzde gittikçe artan obezite sorunu hem kadınlarda hem erkeklerde infertilite, yani kısırlık riskini artırıyor. Aşırı kilo hormonların bozulmasına yol açıyor, düzensizliklere sebep oluyor ve kısırlığın başlıca sebeplerinden biri haline geliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olmanın, gebeliğin önündeki önemli engellerden olduğunu belirtiyor.
#Aşırı Kilo Kısır YapıyorSon yıllarda, çeşitli nedenlerden dolayı çocuk sahibi olamayan pek çok çift, tüp bebek tedavisine başvuruyor. Tüp bebek yönteminin yaygınlaşmasıyla, anne baba adayları için en önemli soru ‘acaba tüp bebek ile doğan çocuklar, doğal yol ile olanlardan farklı mı?’ olarak karşımıza çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek ile doğal bebek arasında sağlık açısından ne gibi farklılıkların olduğunu özetledi.
#Tüp Bebek Tedavisiİnfertilite olarak da tanımlanan kısırlık, tıbbi olarak belirli bir nedene bağlanamayınca, 'açıklanamayan kısırlık' anlamına geliyor. Pek çok çiftin karşılaştığı bir sorun olan açıklanamayan kısırlık, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu’ya göre gebeliğe engel değil! Günümüzde artık açıklanamayan kısırlık için pek çok tedavi yöntemi mevcut.
#Açıklanamayan Kısırlığın TedavisiTüp bebek tedavi yöntemleri doktor ile hastanın ortaklaşa yürüttüğü oldukça hassas bir süreci kapsar. Bu nedenle başarının en önemli faktörü, tedavi sürecinde bilmeniz gereken 10 detayı içermektedir. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen 10 ayrıntı hakkında detaylı bilgiler verdi.
#Avrupa Tüp Bebek Ve Kadın Sağlığı Merkezi