Çocuklarla konuşurken bazen en basit konularda bile bu cümle ağzımızdan çıkıveriyor. Oysa sır tutmak ciddi bir olaydır ve basitleştirilmemelidir. Öyle ki bazen çocuğun başına gelen istismar veya ihmal konuları bile ‘sır’ adı altında perdelenebilir.
#Ömür KurtAnne-babalar çocukları için yaptıkları fedakârlıkları “Senin için saçımı süpürge ettim” ya da “Senin için nelere katlandım ben, bir bilsen” gibi sözlerle dile getirebiliyor. Ancak bu tutum doğru değil. Çocuklar sık duydukları bu tip sözlerden dolayı derin bir suçluluk hissedebiliyor.
#ÇocukPsikolog Rabia Ünsaldı Köle’nin kaleme aldığı ‘Çocuğunun Psikoloğu Olmak’ kitabı ebeveynlerin en zorlandıkları ölüm, boşanma, evlat edinme, sosyal medya bağımlılığı, akran zorbalığı gibi konularda çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiğini anlatıyor.
#GazetehaberleriUzman Psikolog Rabia Ünsaldı Köle, "Ebeveynlerin ve çocukların ruh sağlığını düşünerek karar vereceksek, en sağlıklısı bu kararı net şekilde Bilim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı verecek, 'gidilecek' ya da 'gidilmeyecek', 'gidilirse şu koşullarda gidilecek' şeklinde olmalıdır. Bu kararı anne ve babaların vermemesi gerekiyor" dedi.
#ÇOCUKUZMAN Psikolog Rabia Ünsaldı Köle, bağışıklık sisteminin sadece fiziksel önlemlerle değil, duygu durumlarıyla da alakalı olduğunu söyleyerek, "Aşırı korkuyor olmak bizim tehlikeli durumlar yaşamamıza sebep olur. Bağışıklığımızı kaybetme riskimiz çok fazla ve aşırı önlem almaktan ruh sağlığımızı bozuyoruz. Beden ya da ruh sağlığınız bozulursa, koronavirüse davetiye çıkarmış oluyorsunuz" dedi.
#Uzman Psikolog Rabia Ünsaldı KöleSon zamanlarda ilkokulda okuyan çocuğunun sınıfına girip çıkan, başkalarının çocuklarını azarlayan, hatta suçlayan, onları eliyle işaret eden 'anneler’ hızla artıyor. Özellikle de ilkokulda… Öğretmenler ve bazı veliler durumdan şikâyetçi. Peki, kendi çocuklarını korumak adına başka çocuklar üzerinde baskı kurmak doğru mu? Bir veli çocuğunun sınıfına girmeli mi? Bu durum çocukları nasıl etkiler? Uzman Psikolog Rabia Ünsaldı Köle ile konuştuk.
#Ömür Kurt