Şimdilerde global ekonomide en trend soru bu. Hatta yakında ‘Türkçeleşenler’ arasına da girmeye aday bir kalıp olarak yönetim odalarında çınlıyor; ‘future-proof olmak’. Gelecek-dayanıklı olmak. Krizlere dayanıklıyız, seçimlere dayanıklıyız, afet sonrası hızlı ayağa kalkarız... Türk şirketlerinin övünmeye alıştığı bu kalıpların anlamı azalıyor. Çünkü uzmanlara göre tüm şirketler kendine artık ‘Geleceğe dayanıklı mıyım’ diye sormak zorunda. Bu soruyu soranların kapısını çaldığı Kaliforniya merkezli Related&Co şirketinin ortağı Atahan Işık ile konuştuk. İşin püf noktalarını anlattı. Özetle; “Parayla satın alabileceğiniz şeyler, yatırım listenizin sonunda yer alsın. İnsan, yapay zekânın önünde. Asıl amaç yıkıcı etki yaratma potansiyeli olan sistemler kurmak olmalı” dedi.
#Future-Proof2018 yılının güzel bir mayıs gününde milyonlarca kişi peri masalı gibi bir düğüne tanıklık etti... Damat, o zamana kadar dünyanın en gözde bekarları arasında yer alan Prens Harry idi... İngiliz kraliyet ailesinin haşarı çocuğu, "parti prensi" Harry sonunda hayatının kadınını bulup aile kurmaya karar vermişti.
#Meghan MarkleUnutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#HoşafGeleneksel tarifleri yüzyıllar boyunca kuşaktan kuşağa aktarılan az malzemeli ve bol lezzetli ‘chiacchiere’ tatlısı bir kültürün, bir yaşam tarzının ve neşenin simgesidir. Siz de sofranıza bu neşeden biraz katmak isterseniz, aile tarifimi yapmak için haydi mutfağa!
#ChiacchiereSoğuk kış günlerini geride bıraktığımız bu muhteşem zamanlarda baharın neşesini ve enerjisini evinize taşımaya hazır mısınız? Çünkü ilkbahar renkleriyle yapılan dekorasyon, evinize ferah bir hava katmanın yanı sıra ruh halinizi de pozitif yönde etkiler ve mutsuzluk gibi istediğimiz duyguları alıp götürür.
#Süheyla BuyrukcuGünümüzde teknolojinin hızla ilerlemesi ve tıbbi imkanların artmasıyla yaşam süresi uzadığından yaşlılık dönemini fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak sağlıklı ve dinç geçirmek şüphesiz büyük önem taşıyor. Kimileri bu amaçla sağlıklı yaşam tarzı benimseyip kişisel ve çevresel olumsuz etkenleri olabildiğince azaltmaya çalışırken, kimileri ise internetten ve sosyal medyadan gördüklerini doktora danışmadan bilinçsizce uygulama yoluna gidebiliyor.
#Genç Kalma YollarıUzman diyetisyen Nilay Keçeci’nin ‘Yeni Bir Başlangıç’ isimli kitabı yayımlandı. “Her şeyi kısarak diyet yaptığımızda kiloları geri almak kaçınılmaz. Doğru beslenmenin püf noktası porsiyon kontrolü” diyen Keçeci, kitabında sağlıklı kilo vermenin ipuçlarını paylaşıyor.
#Diyetİstanbul'da lahmacun fiyatları semte göre farklılık gösteriyor. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacun Göktürk'te 250 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu oldu. Ucuza satanlar fiyat farkının kiradan ve personel sayısından kaynaklandığını söylerken, pahalıya satanlar kullanılan malzeme kalitesinin fiyata yansıdığını belirtiyor
#Lahmacun FiyatlarıÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüSon dönemde sosyal medyada hem Türk hem yabancı içerik üreticileri arasında ‘Turkish delight makeup’ (Türk lokumu makyajı) rüzgârı esiyor. Türk sinemasına nostalji yolculuğu yaptıran bu akım Türkan Şoray’ın ikonik makyajına da hak ettiği değeri kazandırıyor.
#Turkish Delight MakeupYazının başlığını okuyunca kimileri sosyal güvenlik sisteminden bebeklere ve çocuklara yeni bir destek geliyor gibi anlayabilir ama değil; bu destek, tasarruf desteği. Kaldı ki, sosyal güvenlik sisteminde 18 yaşın altı için bir destek ya da teşvik yok zaten. Bu destek sadece Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) var.
#BESLavaş mütevazı görünür ama lezzetlidir; narin dursa da doyurucudur. Bu yassı ekmek, aslında ekmekten çok daha fazlasıdır. Az malzemeyle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz lavaşı sahur için kahvaltı tostu ya da pizza, iftar için Kayseri yağlaması ya da lazanya hatta çayın yanına tatlı yapmak için bile kullanabilirsiniz.
#Gülay Barbaros Altanİftar vaktinde sabırsızlıkla sofraya oturuyoruz, ancak uzun saatler boyunca dinlenme moduna geçen midemizi aniden doldurmak, beklenmedik sağlık sorunlarına yol açabilir. İftarda yiyecekleri doğru sırayla tüketmek hem sindirim sistemimizi korur hem de daha enerjik hissetmemizi sağlar. İşte iftar sofralarında sağlıklı ve dengeli bir başlangıcın püf noktaları...
#Ayça KayaŞanslıyız çünkü ülkemizin doğası bize dört mevsim tatil yapma imkânı sunuyor. İnsanı bir anda masalsı, bembeyaz bir dünyaya davet eden kar seyahatlerinin de heyecanı başka oluyor. Eğer bu kış Bursa, Kars, Kayseri, Bolu, Erzurum gibi ülkemizde kış sporlarının yapıldığı illerimize bir tatil planlıyorsanız sizler için derlediğim yöresel gastronomi rehberine göz atabilirsiniz.
#Ebru ERKEAnkara’da MHP Genel Merkezi’nde Cengiz Aytmatov Enstitüsü, törenle açıldı. Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin himayesinde düzenlenen törene, MHP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Topsakal, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev ve çok sayıda davetli katıldı.
#MHPPastane usulü kandil simidi tarifi mahlepli, susamlı, mahlepsiz çeşitleriyle, kandil günlerinin olmazsa olmazlarından biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan ağızda dağılan kandil simidi tarifi fırın ve pastane tezgahlarında yerini alacak. Kimileri ise kandil simidini evlerinde yapacak. Kandil simidi mahlepli, mahlepsiz seçeneklerini haberimizde bulabilirsiniz. Peki, Pastane usulü mahlepli-kandil simidi nasıl yapılır? Kıyır kıyır kandil simidi malzemeleri nelerdir? İşte mahlepli, mahlepsiz kandil simidi yapılışı...
#Kandil SimidiRamazan ayı denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de güllaç tatlısı oluyor. Hafifliği nedeniyle uzmanların da önerdiği güllaç, yapımının pratikliği nedeniyle de tercih ediliyor. Ramazan ayında güllaç tatlısını her pastanede veya fırında bulmak mümkün. Ancak evde güllaç yapımını öğrenerek damakları şenlendiren bu tatlıyı her daim sofralarınıza ekleyebilirsiniz. Peki, güllaç nasıl yapılır? Güllaç yaprağı evde yapılır mı? İşte evde güllaç tarifi
#Güllaç Nasıl Yapılır?Sevgili lezzetsever dostlarım... Bu hafta hem kuzu eti hem mantar hem de arpa şehriye sevenleri bir araya getirecek bir tarifle geldim: Mantarlı kuzu et tava. Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olarak kabul edilen ve Ankara tava olarak da adlandırılan bu tat, özellikle başkentte kendine has bir üne sahip. Tarihi Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bu tarif, o dönemlerde bayramlarda ve özel günlerde sıkça yapılırmış. Kuzu etinin mantar, yeşil biber, soğan ve sarımsak gibi sebzelerin harmanlanmasıyla hazırlanan bu yemek, saray mutfağının zengin yemek kültürünün bir parçası olarak günümüze kadar ulaşmış. Osmanlı mutfağından bize miras kalan bu lezzet, her ne kadar geleneksel tariflere sadık kalınarak yapılsa da sonzamanlarda modern mutfakların da ilgi odağı olmuş durumda.Öyle ki damak çatlatan bu lezzet, son yıllarda, birçok otel verestoranın menüsünde kendine yer bulmayı başardı bile.
#Kuzu Eti