Testosteron olarak da adlandırılan erkeklik hormonu, erkeklerde primer cinsiyet hormonudur. Kadınlarda da az miktarda bulunan bu hormonun, erkeklerin hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığında kritik öneme sahibi olduğu bilinir. Ergenlik döneminde penisin ve testislerin gelişiminde, sesin kalınlaşmasında, vücut kıllanmasında görev yapan erkeklik hormonu aynı zamanda sperm üretiminde, kırmızı kan hücrelerinin yapımında, kas kitlesinin güçlü kalmasında, kemik yoğunluğunun ve cinsel isteğin regülasyonunda rol oynamaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte erkeklik hormonunun salınımının azalması yaygın bir durum olsa da farklı sağlık sorunları nedeniyle de erkeklik hormonu üretiminin azalması mümkün olabilmektedir. Bu haftaki köşe yazımda erkeklerin sağlığı ve yaşam kalitesi üzerinde önemli etkilere sahip olan erkeklik hormonu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#Erkeklik HormonuErkeklerde sertleşme bozukluğu; çok yaygın bir şekilde görülen cinsel işlev bozuklukları içerisinde yer almaktadır. İktidarsızlık ya da sertleşme bozukluğu; genelde cinsel aktivite adına penisin yeterince bir dikleşme ve sertlik elde edilememesi ya da edilse bile doyum elde edilmeden son bulması şeklinde tanımlanan bir durumdur. 40 yaş ve üstündeki erkeklerin yüzde ellisi sertleşme bozukluğu yaşayabilmektedir. İşte, erkeklerde sertleşme bozukluğuna dair tüm detaylar.
#Ereksiyon SorunuErkeklerde iktidarsızlık sorunu; cinsel problemler içerisinde yaşanan ve çok yaygın olan bir durumdur. Bu durum aynı zamanda sertleşme sorunu şeklinde de isimlendirilmekle beraber tıp dilinde ereksiyon bozukluğu şeklinde de isimlendirilmektedir. İşte erkeklerde iktidarsızlık problemine dair tüm detaylar.
#Erkeklerde İktidarsızlıkCinsel ilişkiye girecek penis sertliğine ulaşılamaması ya da cinsel ilişki sonuna dek penis sertliğinin korunamaması sertleşme problemi olarak adlandırılır. Sertleşme problemi tanım gereği arteriyel ya da venöz yetmezlik kaynaklı karşımıza çıkabilir.
#Sertleşme40 yaş üzerindeki erkeklerin dikkatine! Ereksiyon sırasında ağrı sorunu yaşıyorsanız, peniste sert plaklar hissetmeye başladıysanız ve ereksiyon halinde penis eğriliği fark ediyorsanız Peyronie adı verilen bir rahatsızlığa sahip olma olasılığınızın çok yüksek olduğunu ifade edebilirim.
#PeyronieSertleşme sorunu fizyolojik nedenlerle ortaya çıkabilir ve fizyolojik sorunun türü sertleşme probleminin kaynağını ve tedavi yöntemlerini değiştirebilir. Sertleşme sorunu yaşayan her erkeğe uygulanabilecek ve başarıyla sonuçlanabilecek tek bir tedavi yaklaşımından bahsedilemez. Bu hafta köşe yazımda sertleşme sorunu tedavisinde uygulanabilecek farklı tedavi yöntemleri hakkında bilgi aktaracağım. Keyifli okumalar dilerim.
#Sertleşme Sorunu“Penisteki incelik, kısalık ve eğrilik gibi şekil bozukluklarının tedavisi yalnızca estetik amaçlarla yapılıyor” düşüncesi oldukça yanlıştır. Birçok estetik operasyon özünde fonksiyonelliği de barındırır. Erkek cinsel organı ile ilgili herhangi bir sorunun mahrem kabul edilmesi ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmemesi ne yazık ki hem cinsel yaşamı hem de kişinin benlik algısını etkiler. Bu haftaki köşe yazımda “penis eğriliği nedir?” hakkında bilgi aktardıktan sonra kısaca tedavi seçeneklerine değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…
#Penis EğriliğiErken boşalma… Dünya genelindeki erkeklerin neredeyse %70’ini etkiliyor. Tedavisi mümkün, ancak “erkeklik” kavramına toplumların yüklediği anlamlar bu cinsel işlev bozukluğunun tedavisine başvurulmasının dahi tabu olarak görülmesine neden oluyor. Tam olarak durumun farkına varabiliyor muyuz? Tedavisi mümkün olan ve tedavi edilmediği takdirde çiftler için bir boşanma nedenine dönüşen bu cinsel işlev bozukluğunun kendiliğinden düzelmesini bekleyerek ya da varlığını göz ardı ederek ne gibi bir kazanım elde edebilmeyi umuyoruz? Bugün bu konuda sizlere özel bir içerik hazırlamak istedim. Bu içerikte hem çok kısa şekilde erken boşalmaya değineceğim hem de erken boşalmanın oldukça başarılı sonuçlar veren son dönem tedavisine. Farkındalığı arttırmak dileğiyle…
#Erken BoialmaCinsel ilişki öncesi penis yeterince sertleşmiyorsa veya ilişkinin sonuna dek sertliğini koruyamıyorsa; “evet,ortada yolunda gitmeyen bazı sorunlar var” diyebiliriz. Sertleşme problemi ya da erektil disfonksiyon olarak adlandırdığımız bu durum erken boşalmadan sonra dünya genelinde en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur.
#Sertleşme ProblemiDışarıda asla tuvalete giremeyen birini tanıyor musunuz? Yoksa o ‘biri’ siz misiniz? Dışarıda tuvalete girememek, aslında sandığımızdan çok daha yaygın bir sorun. İşte dışarıda tuvalete gidemeyen, tuvalet fobisi yaşayan insanların ilginç hikayeleri ve uzmanların bu hastalık hakkındaki yorumları...
#SağlıkErkeklerde cinsel isteksizlik, düşünüldüğünden de yaygın ve altında farklı nedenler olabilen komplike bir durumdur. Hemen hemen tüm erkekler, yaşamlarının bir döneminde cinsel isteksizlikle karşılaşabilirler. Yaşın ilerlemesi ve erkeklik hormonu seviyelerinin azalması cinsel isteksizlikle bağdaştırılan temel durum olsa da cinsel isteksizlik yaşlı erkeklere özgü bir sorun değildir. Bu nedenle cinsel isteksizliğe yol açan temel faktörün belirlenmesi, kişiye özel tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi adına önemli bir gereklilik olarak karşımıza çıkar. Bu yazımda erkeklerde cinsel isteksizliğe yol açabilen potansiyel nedenler hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ama öncelikle, gelin birlikte cinsel isteksizlik kavramının detaylarına inelim.
#Erkeklik HormonuGebeliğin önlenmesinde %99.9’un üzerinde bir etkiye sahip olduğu bilinen ve spermlerin meniyi oluşturan diğer sıvılar ile birleşmesini engellemek amacıyla gerçekleştirilen vazektomi oldukça güvenli bir cerrahidir. Son yıllarda hızla yaygınlaşan bir doğum kontrol yöntemi olarak ön plana çıkan vazektomi yalnızca, gerçekten çocuk sahibi olmayı planlamayan erkekler tarafından tercih edilmelidir. Bu hafta köşemi vazektomi yaptırmayı düşünen ancak “vazektomi sonrası sertleşme problemi olur mu?” sorusunun yanıtlarını merak eden okuyucularıma ayırdım. Her zaman ki gibi, asıl sorunun yanıtını sunmadan önce “vazektomi” cerrahisine kısa bir açıklama getirmek istiyorum.
#Vazektomi“Ya yine başarısız olursam?”, “Yine partnerimi cinsel olarak tatmin edemezsem?”, “Yine aynı şey olacak çünkü biliyorum ki değişen hiçbir şey yok!” Performans kaygısı işte tam olarak bu ve benzeri endişelerin toplamıdır. Kaynağı çoğu zaman psikolojik olabilir ama her zaman değildir, performans kaygısının çok yönlü bir doğası vardır ve bu çok yönlülük psikolojik ve/veya fiziksel nedenlerin bir bütünü olarak karşımıza çıkabilir. Performans kaygısı sertleşme problemine yol açabilirken performans kaygısı oluşumunu tetikleyen neden sertleşme problemi de olabilir. Gelin birlikte, sertleşme sorunu ve performans kaygısı arasındaki ilişkiye daha yakından bakalım.
#Performans KaygısıErektil disfonksiyon, diğer adıyla sertleşme problemi veya iktidarsızlık, son derece yaygın bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Geçtiğimiz yıl yapılan uluslararası bir araştırmaya göre 2025 yılına kadar, yani 4 yıl içinde dünya genelinde erektil disfonksiyon vakalarının 322 milyona ulaşması öngörülüyor.
#Sertleşme ProblemiHer insan aşık olmak, sevmek, sevilmek, anlaşabildiği ve uyum yakalayabildiği bir partnere sahip olmak ister. Doğru kişiyi bulmak kolay değildir ama bence asıl zor olan; doğru kişiyi bulduktan sonra onunla mutlu, uzun ve sağlıklı bir ilişkiyi sürdürebilmektir.
#Androlojik HastalıklarNeredeyse her 10 kadından 1’inde görülen ve Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerine göre daha yaygın olan vajinismus hastalığının tedavi edilebilir olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Vajinismus korkulu rüyanız olmasın, uzman doktorla tedavisi mümkün” diyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Doktor Esra Can Beyazlı, vajinismusla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
#VajinismusBeslenme ile cinsel performans arasındaki ilişkiye yönelik araştırmalar neredeyse insanlık tarihinin ilk dönemlerine kadar uzanıyor. Arkeolojik araştırmalar iktidar simgesi olan penis sertleşmesini iyileştirmek için cinsel performansı arttırıcı büyüler, dualar, karışımlar ve ilaçlara antik dünyada oldukça sık rastlıyor. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan yeni bir çalışma, sağlıklı beslenen erkeklerin ileriki yaşlarında sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) riskinin daha az olabileceğini öne sürüyor.
#Sertleşme BozukluğuSertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) erkekler arasında oldukça sık rastlanılan bir sağlık sorunudur. Ülkemizde 40 yaşın üzerindeki her 3 erkekten ikisinin çeşitli derecelerde sertleşme bozukluğu sorunu yaşadığı saptanmıştır. Bu rahatsızlığı yaşayan insanlar cinsel ilişki için yeterince sert bir ereksiyon elde edemezler, sertliği sağlasalar bile devam ettirmekte zorlanırlar.
#Sertleşme BozukluğuBir kez başarısızlığa uğrayan erkek konsantre olmakta zorlanıyor, kendini kontrol edemiyor. Stres ise cinsel gücü baltalıyor. Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, cinsel performansta başarısız olma düşüncesinin erkeklerin kabusu olduğunu söyleyerek, yaşadıkları 3 senaryoyu anlattı.
#Cinsellik Nasıl OlmalıErkeklerde en sık görülen cinsel sağlık sorununun erken boşalma olduğunu söyleyen Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, “Erken boşalma yaşayan üç erkekten biri depresyonda, bu durumdan etkilenen her 10 kadından 4’ü de cinsellikte haz alamama sorunu yaşıyor. Bu çiftlerin ortak sorunudur ve tedavisi vardır” dedi.
#Erken Boşalma30'lu yaşlardan itibaren erkek vücudunda seks hormonları düşmeye başlar. Dolayısıyla bu yıl en azından bir kez cinsel check-up yaptırın. Cinsel bölge damarlarını ve sinirlerini tekrar oluşturan yöntemler, o bölgede oluşan ödemi attıran metotlar deneyin. Stres, duygusal iniş-çıkışlar, iş sıkıntıları, aile problemleri ve daha pek çok neden geçici olarak gücü azaltabilir vakit kaybetmeden uzmandan destek alın.<br><br>Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, 2021 yılında sağlık bir cinsel yaşam için önerilerde bulundu.
#Cinsel HayatPenis eğriliği, Peyronie hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık tanımı daha çok başlangıçta normal olan ancak sonradan ortaya çıkan eğrilikleri anlatmak için kullanılmaktadır. Doğuştan olan eğrilikler ise ayrı bir konudur.
#Peyronie Hastalığı