Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 2028 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Hava Kuvvetlerine 20 tane KAAN teslim edileceğini belirterek, "Ondan sonra 8 tane daha yapıyoruz. Sonra 1 tane daha yapıyoruz. O 1 tanenin üzerinde 2028 yılında Türk motoru olacak” dedi.
#Milli Muharip Uçağı KAANTUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak KAAN'da gelinen son duruma ilişkin CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. Kotil, "Sayın Cumhurbaşkanı, '2028'de 20 tane uçağın teslimatı planlanıyor.' demişlerdi. Bizim de bütün gayretimiz bu, 1 tane KAAN yaptık, 3 tane daha KAAN yapıyoruz." dedi.
#Temel KotilKaan 5’inci nesil bir savaş uçağı. İlk uçuşunu yaptı. Bu uçuşta 2600 metreye kadar çıktı. F-16 motorlarının kullanıldığı uçağın uçuş kabiliyeti aslında 5’inci neslin üzerinde bir yerlerde. Ama önünde daha uzun bir yol var. Seri üretime kadar yıllar geçecek. Büyük yeteneklere sahip TUSAŞ mühendisleri bu arada bu uçağı 6’ıncı nesle de yükseltebilirler. Çin, Rusya, Japonya ve hazırlık içindeki Avrupa’nın yeni nesil savaş uçaklarının asla gerisinde kalmayacak. Hatta Amerika’nın bize vermediği F-35’i hızla sollayacak. O gün, havacılık gözüyle bakılırsa çok da uzak değil.
#KaanTürkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yüksek güç üretim kapasitesine sahip güneş panellerinin açılım testleri TUSAŞ’da bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi'nde başarıyla tamamlandı. Bu aşamadan sonra; sırası ile fırlatıcı uyum testleri, son işlevsel testler ve faydalı yük performans testleri gerçekleştirilecek, ardından uydu fırlatma alanına nakliyeye hazır hale gelecek.
#TürksatTürk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ile Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan arasında, Airbus TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu kurulması amacıyla protokol imzalandı. Kotil, açılacak okulda bir taraftan eğitim görürken, diğer taraftan da Kahramanmaraş’a kurulacak olan uçak parçaları üretecek fabrikada da çalışacaklarını söyledi.
#TUSAŞTürk Hava Yolları’nın yüzde 100 iştiraki olduğu Türk Hava Yolları Uçuş Eğitim ve Havalimanı İşletme A.Ş. (TAFA- Turkish Airlines Flight Academy) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında 20 adet tek motorlu pilot eğitim uçağı alımı için anlaşma imzalandı.
#THYTUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, CNN Türk'te açıklamalarda bulunuyor. "Kaan kralların kralı... Sayın Cumhurbaşkanımız bu ismi tebliğ etti, KAAN cuk oturdu" diyen Prof. Dr. Kotil "Bu süpersonik uçuyor. Füzelerden kaçmak için birinci yanma odasının çalışması yeterli. Sesin üzerinde uzun süre uçuyor, manevra yapıyor ve füze fırlatıyor. Bu farklı bir dünya" dedi.
#TUSAŞTUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, CNN Türk'te açıklamalarda bulundu. "Kaan kralların kralı... Sayın Cumhurbaşkanımız bu ismi tebliğ etti, KAAN cuk oturdu" diyen Prof. Dr. Kotil "Bu süpersonik uçuyor. Füzelerden kaçmak için birinci yanma odasının çalışması yeterli. Sesin üzerinde uzun süre uçuyor, manevra yapıyor ve füze fırlatıyor. Bu farklı bir dünya" dedi.
#TUSAŞMotor çalıştıran Milli Muharip Uçağı, 5. nesil bir savaş uçağı olacak. Önünde daha birkaç yıl var. Avrupa ise 6. nesil savaş uçağını yapıp Amerika’dan hızla kopmak ve F-35 saltanatından kurtulmak istiyor. İşte tam bu noktada MMU 6. nesile çevrilebilir. KIZILELMA ise mükemmele yakın eşsiz bir uçak. Bu uçak da tam bir görünmezlik kazandığında daha yolun başında birçok savaşın galibi olacaktır.
#Milli Muharip UçağıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “YÖK İLE TUSAŞ arasında örnek bir üniversite sanayi iş birliği modelini Marmara Üniversitesi’nde hayata geçiriyoruz” dedi. YÖK Başkanı Özvar, İstanbul’da Marmara Üniversitesi Havacılık Yapısalları ve Optimizasyon Laboratuvarı Açılış Töreni’ne katıldı.
#TUSAŞTürk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), daha önce 20 bin çekirdeğe ulaşan işlemci sayısını 3 buçuk kat artırarak, 50 bin çekirdekli yüksek başarımlı küme bilgisayar yatırımı ile bu alanda öncü oldu. 70 bin çekirdeğe ulaşan kapasite ile test ve analizlerde büyük oranda zaman tasarrufu sağlamayı hedefleyen şirket, geliştirdiği hava araçları için alternatif test senaryolarını analiz edecek.
#TUSAŞTürk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından özgün olarak tasarlanan ve geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET projesinde önemli bir kilometre taşı daha kaydedildi ve uçağın ilk ön gövdesi üretim hattından son montaj hattına taşındı. 18 Mart 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirecek olan HÜRJET’in tüm parçaları son montaj hattında birleştirilerek yer testlerine başlanacak.
#HürjetTürk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Orta İrtifa Uzun Havada Kalış (MALE+) sınıfı olarak geliştirilen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı'na (İHA) ilk kez sivil baz istasyonu entegre edildi. Bu kabiliyet ile afet durumlarında DataLink sistemleri üzerinden mobil iletişim kesintisiz olarak sağlanacak.
#AksungurSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "TUSAŞ’ın yürüttüğü en önemli projelerden biri de ülkemiz için son derece kritik bir konu olan Milli Muharip Uçak Projesi. TUSAŞ burada kuracağı Ar-Ge merkeziyle Milli Muharip Uçak Projesi’nin tasarım ve yazılım çalışmalarını Antalya’da yürütecek" dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıTürk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), 15-18 Şubat tarihleri arasında Asya’nın en önemli havacılık organizasyonları arasında yer alan ve iki yılda bir olmak üzere gerçekleştirilen Singapur Airshow’a katılıyor. Milli Muharip Uçak’ın birebir modelini ilk kez Asya pazarında sergileyecek olan şirket, geliştirdiği diğer platformların 1/7 maket modelleri ile aynı fuarda ziyaretçilerin karşısına çıkacak.
#Milli Muharip Uçak (MMU)Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), geleceğin yeteneklerine havacılık tutkusu aşılayacak, uzay ve mühendislik alanlarında farkındalık oluşturacak, pratik odaklı uygulamalar ile mühendisliği keşfetmelerini sağlayacak olan “Geleceğin Yetenekleri" Programını hayata geçiriyor.
#TUSAŞKaradeniz’in dereleri, ağaçları, dağları içinde geçen bir çocukluktan sonra İstanbul’a taşınıyor. Kıbrıs Harekatı sırasında henüz lisede... Yunan uçaklarına karşı karartma yapıldığı gecelerde kararını veriyor: Mühendis olup kendi uçaklarımızı yapmalı! Ve sonrasında Kotil için istikbal hep göklerde... İlk tercihi İTÜ Uçak Mühendisliği’ni dereceyle bitiriyor. Yıllarca mezun olduğu okulda uçak mühendisi yetiştiriyor. Bugünse, ta gençken bursunu aldığı kurumu yönetiyor… Temel Kotil ile Ankara’da bir araya geldik, eski albümleri karıştırdık..
#Temel KotilEkonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi iş adamlarının kurduğu Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından 22 Aralık’ta gerçekleşecek Vizyoner’21’in hazırlıklarında son aşamaya gelindi. “Bir kişiyi değiştirmek için gerekli olan, onun farkındalığını değiştirmektir“ fikrinden yola çıkarak belirlenen “Fark Et” başlığıyla bu sene 4’üncüsü düzenlenecek MÜSİAD Vizyoner’21, Türkiye’den ve dünyadan duayen isimleri konuşmacı olarak ağırlayacak. 2011 Nobel Barış Ödülü sahibi “Demir Kadın” olarak anılan Tawakkol Karman’dan Steven Young’a, Prof. Dr. Temel Kotil’den Prof. Dr. Kemal Sayar ve Prof. Dr. Sadettin Ökten’e kadar birçok isim konuşmalarıyla Vizyoner’21’de yer alacak. Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek etkinlik, “Dijitali Fark Et”, “İklimi Fark Et”, “Girişimi Fark Et”, “Dönüşümü Fark Et” diyerek iş dünyasının geleceğine kılavuzluk edecek.
#MÜSİADDöviz kurlarında yaşanan ani hareketlerin reel ekonomik verilerle örtüşmediğini belirten MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, “Kurdaki artışta kamu ve özel sektörün yıl sonu döviz ödemeleri de etkili oldu. Oynaklığın 10-15 gün içerisinde yerine oturacağını düşünüyoruz. Önümüzde dönemde olumlu tablo bekliyoruz” dedi.
#Müsiad