Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'da 8 ve 25 Ocak'ta meydana gelen depremlerin aynı hatta gerçekleştiğini ancak güncel fay haritalarında bulunmadığını belirterek, "Bu yeni bir hat, mevcut fay haritalarında gözükmüyor. Ancak yer hareketlerine baktığımız zaman burada bir fay mevcut olduğunu görüyoruz. Fay 30 ile 40 kilometre üzerinde bir uzunluğa sahip. Bunun da 6.5'te büyük 7'ye varan bir deprem üretme potansiyeli söz konusu" ifadelerini kullandı.
#DepremBülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geometrik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, ’Akdeniz’de deniz taban basıncı değişimi’ adlı bilimsel çalışmasıyla 2018’den itibaren yer kabuğundaki değişimlerin artan depremlerle orantılı olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Kutoğlu, "Yer kabuğunu oluşturan dinamik süreçler hızlanmış durumda. Bunlar daha büyük depremlerin ayak sesleri" dedi.
#Prof. Dr. KutoğluZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hakan Kutoğlu, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Harita Genel Komutanlığı ortaklığındaki 146 GPS istasyonundan alınan verilerle oluşturulan gerilim haritasına göre Marmara Bölgesi'nde bulunan fay hattında birikimin giderek arttığını söyledi. Prof. Dr. Kutoğlu, Marmara Denizi'nin tabanında yükselme görüldüğüne de dikkat çekerek, "Endişe etmemizi gerektirecek bir dönem" dedi.
Anayasa Mahkemesinin (AYM), "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırıldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri imzaladı.
#BildiriİZMİR Üniversitesi'nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde, Türkiye'deki kadına şiddet sorunu masaya yatırıldı. Konuşmacılardan bazıları şiddet gören kadınların yaşadığı psikolojinin uzun süreli işkence mağdurları ile aynı olduğunu söylerken; aile mahkemesi hakimlerinin, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet gibi konularda yeteri kadar uzmanlık eğitimine sahip olmadığı da dile getirildi.
Zonguldak’taki Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği bölümü bünyesinde İleri Araştırmalar Laboratuvarı açıldı. Merkezde, yer kabuğu hareketleri, heyelan konularında araştırmaların yapılması amaçlanıyor.
#Bülent Ecevit ÜniversitesiZONGULDAK Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı’nın, Kuzey Anadolu Fayı’nın Çankırı ile Karabük sınırındaki İsmetpaşa segmenti üzerinde, Küresel Konumlama Sistemi’ne (GPS) dayalı uydu teknolojisiyle yaptığı çalışmalar göre, olası İstanbul depremi 2030-2040’lı yıllarda gerçekleşebilir. Laboratuvar sorumlusu öğretim üyesi Doç.Dr. Hakan Kutoğlu, henüz tedbir için geç kalınmadığını düşündüklerini söyledi.