Türkiye'nin virüs benzeri parçacık (VLP) temelli ilk yerli Kovid-19 aşısını eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile birlikte geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşıya olan tereddüdün, aşı ve bilim karşıtlığının sadece Türkiye'de değil dünyada da arttığını, bir grup insanın ne maske taktığını ne de aşı olduğunu belirterek, "Bunun özgürlükle alakası yok. Ben maske takmayarak başkasını öldürme hakkına sahip değilim. Görünmeyen bir düşmana karşı savaşıyoruz. Bu bizim için bir sıkıntı ve herkesin aşı olması lazım. O nedenle Türk aşısını beklemenin bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mayda GürselTürkiye'de koronavirüs salgınına karşı yapılan aşı sayısı 55 milyon 700 bini aşarken yerli aşı çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor. Virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Covid-19 aşısında Faz-2 çalışmaları sürüyor. Aşıyı geliştiren Bilkent Üniversitesi'nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Gürsel, İngiliz mutasyonuna etkili aşının delta ve delta plus'ın yanında, ileride diğer varyantlara göre de tasarlanabileceğini belirtti.
#HaberTürkiye'de koronavirüse karşı bağışıklık sağlayacak 14 yerli aşı projesinde çalışmalar sürerken, Faz-3 çalışmaları süren Turkovac'ın sonbahar öncesi kullanıma alınması hedefleniyor. Faz-2 aşamasındaki virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısında da yine sonbaharda üretim aşamasına geçilmesi amaçlanıyor. Diğer aşı projelerinde ise hayvan deneyleri ve klinik çalışmalar sürüyor.
#AnkaraCumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda, yerli aşı çalışmalarında katedilen mesafe ve sonraki süreçlerde atılacak adımlar masaya yatırılacak.
#Fuat OktayZeytin ağacına verilen değerden dolayı ‘Ölmez Ağacın Gölgesinde Kitap’ sloganıyla gerçekleştirilen 5’incisi düzenlenen Edremit Kitap Fuarı, 200’e yakın yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve aydının katılımıyla sürüyor. 60 yayınevinin stant açtığı etkinlik, pazar akşamı sona erecek.
#1Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Faz-1 aşamasında kendisinin de gönüllü olduğu virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşı adayında Faz 2 aşılamalarının tamamlandığını açıkladı. Eylül'de yerli VLP aşısının Faz 3 çalışmalarına başlamayı planladıklarını kaydeden Bakan Varank, şu ana kadar herhangi bir yan etki görülmediğini söyledi. Bakan Varank, ''Yerli aşıyı bekleyen vatandaşlarımızı da bu inovatif aşımız için gönüllü olmaya davet ediyoruz. Eylülde başlayacak Faz-3 çalışmalarında yeterli gönüllü sayısına ulaşarak acil kullanım onayı almayı hedefliyoruz'' dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıSanayi ve Teknoloji Bakanlığı "Covid-19a karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısında insan denemelerinin Faz 2 aşaması yakında başlıyor. TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren yerli VLP temelli aşının yeni aşaması için en az 480 gönüllü aranıyor" açıklamasını yayımladı. Bakan Varank "En yenilikçi aşı adayımızda Faz 1 aşamasını başarıyla tamamladık. Benim de gönüllüsü olduğum VLP aşısının Faz 2 aşaması için şartları sağlayan gönüllüler arıyoruz" dedi.
#Mustafa VarankKoronavirüse karşı geliştirilen virüs benzeri parçacık (VLP) temelli aşı adayında Faz-1 çalışmasının yürütüldüğü Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, "Her şey yolunda giderse aşı, sonbaharda vatandaşın kullanımına hazır olabilir" dedi.
#Vlp AşıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren VLP temelli aşının insan denemelerinin faz-1 aşamasına gönüllü olarak katıldı. Varank, aşı olduktan sonra basın mensuplarına Türkiye'de yerli aşı çalışmaları ve VLP temelli aşı hakkında bilgiler verdi, vatandaşlara aşı olma çağrısında bulundu.
#Mustafa VarankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısı için gönüllü oluyor. Dünyada sayılı, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu kapsamında ise tek VLP teknolojisiyle geliştirilen aşı adayı, 30 Mart'ta Dünya Sağlık Örgütünün Kovid-19 aşı adayları listesinde yer alarak dünyada bu türde klinik aşamaya geçen 4'üncü aşı adayı oldu.
#KoronavirüsToplumu ve gençliği zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan, bağımlılıklarla mücadele eden, önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı çalışmaları yürüten Yeşilay 101. yaşını kutlayacak. Her kuruluş yıl dönümü de Yeşilay Haftası olarak kutlanıyor. İşte, 2021 Yeşilay Haftası hakkında ayrıntılar...
#Yeşilay Haftası Ne Zaman?Türkiye, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı virüs benzeri parçacıklara (VLP) dayalı aşı çalışmalarında kritik aşamaya geldi. En yenilikçi aşı yöntemlerinden biri olarak kabul edilen çalışmaları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yerinde gözlemledi.
#Covid 19İstanbul'da yaşayan vatandaşlar yaşadıkları bölgeledeki elektrik kesintilerinin ne kadar süreceğini merak ediyorlar. Elektrik dağıtımı yapan firmalar tarafından İstanbul'da meydana gelen hem bakım çalışmaları nedeniyle hem de arıza nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinin listesini paylaştı. Peki İstanbul'da elektrik kesintileri hangi bölgelerde devam ediyor ve çalışmalar kaç saat sürecek? İşte detaylar
#İstanbul Elektrik Kesintisi23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye’nin dört bir yanında kutlanıyor. Bazı şehirlerde çocuklar yönetici koltuklarını devralıp bisiklet yolu açılması talimatı verdi. Kimi illerde sahne çocuklara bırakıldı. İşte Türkiye’nin bazı şehirlerindeki 23 Nisan kutlamaları:
#23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk BayramıRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri