Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, başkanlık ettiği değerlendirme toplantısında olgunlaşma enstitülerini masaya yatırdı. Özer, “Olgunlaşma Enstitüleri’nin 7 bin 482 ürün için tasarım tescil başvurusunda bulundu. Başvurulardan 6 bin 830 ürünün tasarım tescili aldı” dedi.
#Türk Patent Ve Marka KurumuMilli Eğitim Bakanlığı, özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerinde destek veren BİLSEM’leri yaygınlaştırıyor. BİLSEM’lere erişimi artırmak için yapılan çalışmalar sonunda 81 ilde 183 olan BİLSEM sayısı 2021 yılı sonunda 225’e çıktı. Böylece BİLSEM sayısı, yüzde 23 artmış oldu. 225’inci BİLSEM, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar’ın adını taşıyan bilim ve sanat merkezi olarak Ankara’da kuruldu.
#Türk Patent Ve Marka KurumuMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "81 ilde Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) sayısı 183 iken bu sayıyı 2021 yılı sonu itibarıyla 225'e çıkarttık. 2022 yılında hedefimiz, 125 yeni BİLSEM açarak sayıyı 350'ye çıkartmak. Gerekli planlamalarımızı tamamladık" dedi. Öte yandan, 225'inci BİLSEM, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Aziz Sancar'ın adıyla Ankara'da kuruldu.
#AnkaraMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mesleki eğitim, fen liseleri ve Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) yapılan fikri mülkiyet çalışmaları kapsamında, bu yılın ilk altı ayında 2 bin 989 patent başvurusu yapıldığını, bu başvurulardan 638 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili alındığını bildirdi.
#MEBTürk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, 'Patentle Türkiye 3’üncü Üniversiteler Patent Yarışması’ başvurularının başladığını duyurdu. Asan, 2021 yılının ilk 6 ayında kuruma yapılan fikri mülkiyet başvurularının da arttığını bildirdi.
#Üniversiteler Patent YarışmasıMesleki eğitimde üretim kapasitesini fikri mülkiyete yönlendirmek için 21 ilde açılan 41 Ar-Ge merkezinde görevli 5 bin 30 yönetici ve öğretmene 20 Ocak-10 Şubat tarihlerinde ‘Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Eğitimi’ verildi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "Ar-Ge merkezlerimizin hazırladıkları projeleri arkadaşlarımız değerlendiriyor. Bu değerlendirmeler sonunda projeler için gerekli destekleri sağlayacağız. 2021'de mesleki eğitimde 250 patent, faydalı model, tasarım ve marka tescili almayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız planlandığı gibi başarılı şekilde ilerliyor" dedi.
#MebMilas Ticaret ve Sanayi Odası, adeta bir imkansızı başararak Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret almayı başardı. Bu gelişmenin yöre ekonomisine ortalama 160-180 milyon TL veya yaklaşık 25 milyon dolarlık katma değer sağlaması bekleniyor.
#İzmir2019-2020 eğitim öğretim yılında, mesleki eğitimde ana tema, "fikrî mülkiyet" olarak belirlendi ve "100 tescil" hedefi konuldu. Meslek liseleri, yapılan yatırımlar ve AR-GE merkezlerinin de çalışmalarıyla bu hedefi aştı. Geçtiğimiz eğitim yılında 12 patent, 8 faydalı model, 109 tasarım ve 59 marka olmak üzere toplamda 188 tescil alındı.
#Mesleki EğitimTÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan "Yerli patent başvurularında, 2020 yılının ilk yarısında 3 bin 172 sayısına ulaştık. Geçen yıla göre yüzde 16'lık bir artış var, o da pandemiye rağmen. Yıl sonuna kadar yaklaşık 9 bin patent başvurusunun olmasını ön görüyoruz" dedi.
#TÜRKPATENTTürkiye ve dünyanın önde gelen ticari araç üreticilerinin kardan mili tedarikçisi olan Tirsan Kardan, 2014-2018 yılları arasında Manisa ilinde en fazla patent başvurusu yapan firmalar arasında ikinci sırada yer alarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ödüllendirildi.
#İzmirİstanbul'da Şile bezinden sonra başvurusu yapılan 2’nci coğrafi işaret ürünü lüfer oldu. Boğaz lüferi için hazırlanan ‘Coğrafi İşaret’ başvuru dosyası bakanlığa gönderildi. Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite simgesi olarak biliniyor. TÜRKPATENT, TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın destek ve katılımıyla 2'nci İstanbul Coğrafi İşaret Zirvesi düzenlendi. Güneşli’deki Gastronometro’da düzenlenen zirveye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Massimo Gaiani, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, TOBB ve İTO yetkilileri katıldı.
#LüferMEB, BİLSEM’lerde görevli öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimi için kapsamlı bir paket program hazırlandı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, "BİLSEM'lerde görev yapan ve lisansüstü eğitim yapmamış öğretmenlerimize, uzaktan eğitim yoluyla yüksek lisans eğitimi imkânı sağlayabilmek için yaptığımız çalışmalarda da son aşamaya geldik” dedi.
#BilsemTürk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, "Ülkeler artık daha fazla katma değer sağlamak, daha fazla zenginleşmek için patentler, markalar, coğrafi işaretlere çok önem veriyor. Şu ana kadar 440 tescil yaptık, 429 tescil işlemi ise devam ediyor. Daha zor olanı ise bunları markalaştırmak ve daha fazla para kazanmak" dedi.
#ÇankırıMEB, mesleki ve teknik eğitimde 2019-2020 eğitim öğretim yılının teması ‘patent, faydalı model ve tasarım’ olarak belirledi. Bakanlık, tüm meslek liselerinde patent ve faydalı model geliştirilmesi sürecine destek olacak, okullarda tanıtım ve eğitim programları düzenleyecek.
#Milli Eğitim Bakanlığı