İNGİLTERE'de yapılan bir araştırmaya göre yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında küçük plastik parçacıkları (mikroplastik) tespit edildi. Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, "20 yıl önce ortaya çıkan bazı çalışmalarda akciğer kanseri sebebiyle ameliyat olmuş hastaların akciğer dokularında bu mikroplastik adı verilen yabancı maddeleri görmüştük. Bu maddeler vücudumuza solunum yoluyla girdiğinde yaygın derecede reaksiyon yapmaktadır. Buna bağlı olarak akciğerde kansere kadar yol açabilen çeşitli hastalıklar görmekteyiz" dedi. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise mikroplastik tehlikesine karşı hava kalitesinin sürekli olarak incelenip kirleticilerin tespit edilmesi gerektiğini belirtti.
#MikroplastikSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunSamsun'da yaşayan Raşit Batur (28), 9 ay önce Kovid-19 geçirdi. Şikayetleri aylarca geçmedi. Tekrar tomografi çekildi, akciğer damarlarının neredeyse yüzde 90'ının "pıhtı ile" tıkandığı sanıldı. Acilen ameliyat olması için İstanbul'a sevk edildi. Asıl gerçek, ameliyat masasında ortaya çıktı. Akciğer damarlarının neredeyse tamamı "pıhtı" ile değil, dünyada da nadir teşhis edilebilen bir tümör ile tıkanmıştı. Üstelik tümör, kalp kapağını da sarmıştı. 8 saat süren bir operasyonla genç adamın akciğer damarlarındaki tümörler temizlendi, eş zamanlı olarak kalp kapağı kendi dokusu ile tamir edildi. Batur, ameliyatta kullanılan teknikler ve Kovid sonrası ortaya çıkan "pulmoner sarkom" (akciğer damarı tümörü) teşhisi alan ilk vaka olarak literatüre de girecek.
#SamsunBebekliğinden beri kronik böbrek yetmezliği çeken 9 yaşındaki Yağmur Bingöl'ün diyaliz katateri nedeniyle akciğerlerinde pıhtı gelişti. Yağmur, ambulansla Erzurum’dan İstanbul'a Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Acilen ameliyata hazırlanan küçük kız, ciğerlerinde saatli bombayla yaşarken koronavirüse yakalandı. Üç hafta koronavirüs tedavisi gören Yağmur'un 'pulmoner endarterektomi' ameliyatı ile akciğerlerindeki pıhtı çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, ''Türkiye'deki en ufak hasta. Dünyada da iki - üç hastadan biri. Literatüre geçecek bir hastamız'' dedi. Pes etmeye niyetinin olmadığını söyleyen Yağmur ise, ''Bir sürü ameliyatlardan kalktım. Hiç pes etmeye niyetim yok'' diye konuştu.
#İstanbulBacağındaki derin toplar damarlardan atılan pıhtılar akciğer damarlarını tıkayan ve nefes alamaz hale gelen Hayati Ün (26), yaklaşık 7 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu. Ün’ün vücudu 20 dereceye kadar soğutulduktan sonra göğüs ve kalp cerrahları ana damar ile kollarını adeta soyarak, biriken pıhtıları çıkardı.
Akciğer damarlarındaki pıhtı nedeniyle oluşan akciğer tansiyonu (kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon), Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan pulmoner tromboendarterektomi (PTE) ameliyatıyla son buluyor. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, PTE ameliyatındaki başarısıyla Avrupa’nın ilk 5 hastanesi arasında bulunuyor.