Türkiye İş Bankası tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan insansız sualtı planörü “Deniz Kâşifi”, Marmara’da suya indirildi. Bu adımla müsilajın ilk defa kapsamlı bir biçimde haritalandırılacağı belirtilirken, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Bankacılık sektörünün bu alanda önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Denizleri korumak adına ürün yelpazemize “Denizleri Koruyalım Kredisi”ni de ekledik. Kredi ürününü geliştirmek, rafa koymaktan ibaret değil. Kullanıcının da fikri benimsemesini sağlamak çok önemli” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikTürkiye İş Bankası tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan insansız sualtı planörü “Deniz Kâşifi”, Marmara’da suya indirildi. Bu adımla müsilajın ilk defa kapsamlı bir biçimde haritalandırılacağı belirtilirken, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Bankacılık sektörünün bu alanda önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Denizleri korumak adına ürün yelpazemize “Denizleri Koruyalım Kredisi”ni de ekledik. Kredi ürününü geliştirmek, rafa koymaktan ibaret değil. Kullanıcının da fikri benimsemesini sağlamak çok önemli” diye konuştu.
#Marmara DeniziMimar Kerem Türker Vakfı’nın 2023 ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl çevre ve doğa temalı ödül ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne giderken, kadın sorunları ve cinsiyet eşitliği alanında verilen ‘Lale Dikmen Türker Ödülü’ ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin oldu.
#Mimar Kerem Türker VakfıTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş BankasıTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere bir işbirliğine gitti. Denizlerle ilgili araştırma yapan biliminsanları, akademisyenler ve araştırmacılar açısından büyük önem taşıyan işbirliği kapsamında, İş Bankası, Fransa’da üretilen ve “Deniz Kâşifi” adı verilen, ülkemizde ilk kez kullanılacak insansız sualtı planörü glider cihazını, ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sundu. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, müsilaj başta olmak üzere denizlerimizi bekleyen tehlikeleri ve Deniz Kâşifi’nin önemini Hürriyet’e anlattı.
#Sponsorlu İçerikTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere bir işbirliğine gitti. Denizlerle ilgili araştırma yapan biliminsanları, akademisyenler ve araştırmacılar açısından büyük önem taşıyan işbirliği kapsamında, İş Bankası, Fransa’da üretilen ve “Deniz Kâşifi” adı verilen, ülkemizde ilk kez kullanılacak insansız sualtı planörü glider cihazını, ODTÜ bünyesindeki Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sundu. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, müsilaj başta olmak üzere denizlerimizi bekleyen tehlikeleri ve Deniz Kâşifi’nin önemini Hürriyet’e anlattı.
#Deniz KâşifiMARMARA Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi'ndeki müsilaj benzeri yapıların alg çoğalmasına neden olan polenler olduğunu söyledi. Salihoğlu, "Oluşumların polen, alg, ölmüş denizanası ve bitki gibi bazı organik yapılar olduğunu tespit ettik. Denizdeki kirlilik durumu ve oksijen azlığı ise devam ediyor" dedi.
#MERSİNİklim değişikliği nedeniyle Karadeniz’de son 60 yılda deniz suyu sıcaklığının 2 derece arttığını belirten ODTÜ’lü biliminsanları, önlem alınmadığı takdirde ekosistemi bozulacak Karadeniz için ‘Çok geç olacak’ uyarısı yaptılar.
#KaradenizHer yıl hevesle beklediğimiz balık sezonu geldi, av yasağı bitti. Ama bu yıl ağa takılanları bulabilecek miyiz, çiftlik balığı mı yiyeceğiz? Balığın boyundan denizlerdeki kirliliğe kafamızda pek çok soru var. Cevaplarını, balık için güvenle alışverişin yollarını öğreniyoruz.
#BalıkProf. Dr. Neslihan Özdelice, "Marmara Denizi'nin biyoçeşitliliği her geçen gün azalmakta. Özellikle bu yapının artışı hamsi, sardalya, çaça gibi planktonu süzerek beslenen canlıların süzme düzeneklerinin tıkanmasına neden oluyor. Yani balıklar, aslında bir nevi solunum ventilasyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getiremiyor. Bizler bu balıkları aşırı avlayarak, bu mekanizmanın oluşum sürecine de katkıda bulunmuş oluyoruz." dedi.
#HaberTÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, başkanlığını yürüttüğü Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu'nun, müsilaj sorunu konusunda öncelikli hedefler olarak belirlediği çalışmaları bu yılın sonuna kadar tamamlamayı öngördüklerini söyledi.
#MüsilatMarmara Belediyeler Birliği (MBB) Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi'ndeki müsilajı temizlemek için oluşturulan Bilim ve Teknik Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Hasan Mandal'ın getirildiğini bildirdi.
#MüsilajMARMARA Denizi Koruma Eylem Planı Koordinasyon Kurulu'nun ilk toplantısı başladı. Beşiktaş'ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'ndeki toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlık ediyor. Toplantıda Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu üyeleri de hazır bulunurken, Marmara Denizi'ndeki müsilaj temizliğinin yol haritası detaylıca incelenecek.
#HaberYÖK Başkanı Yekta Saraç, Marmara'nın kâbusu deniz salyası ile ilgili olarak ''Müsilaj sorunu ekonomik, turizm, balıkçılık ve sağlık alanlarını etkileyen bir durum. YÖK olarak bu konuya ilişkin bir bilimsel seferberliği başlatmamız icap ediyor'' dedi.
#YÖKİstanbul'da atık sular ön arıtma yapıldıktan sonra derin deşarj yöntemi ile boğaz alt suyuna veriliyor. Prof. Dr. Barış Salihoğlu, "Alt su Karadeniz'e geçiyor ama bunun ciddi bir kısmı üst suya karışıyor ve Marmara'ya geri dönüyor" diyerek 5 noktayı işaret etti. Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, Marmara Denizi'nde yoğun olarak görülen deniz salyasının yapılan yoğun deşarjın neden olduğunu söyledi. Boğaz'a atık suların derin deşarj ile deniz suyuna verilen noktalar ve bu noktalarda son durum DHA tarafından görüntülendi.
#İstanbulÜç gün boyunca Marmara Denizi’ni saran müsilajı araştıran ODTÜ araştırma gemisi Bilim-2 ekibinden Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Müsilaj (deniz salyası) ilk defa olmuyor ama bu kadarını ilk kez gördük. Oksijen seviyeleri ciddi bir şekilde azalmış, hızla önlem alınmalı” dedi.
#MüsilajOrta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) araştırma gemisi Bilim-2, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu için 3 gündür çalışma yürütüyor. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu,Bilim 2 gemisi ile yaptıkları ilk incelemelerle ilgili, "Son gördüğümüz durum gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık" dedi.
#MüsilajODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa ilişkin Bilim 2 gemisi ile yaptıkları ilk incelemelerle ilgili, "Son gördüğümüz durum gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık" dedi.
#OdtüODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa ilişkin Bilim 2 gemisi ile yaptıkları ilk incelemelerle ilgili, "Son gördüğümüz durum gerçekten müsilaj çok yaygın. Sadece gördüğümüz deniz yüzeyinde değil, bütün deniz su kolonunda da jelimsi bir yapı hakim. Bu derece bir durumla hiç karşılaşmamıştık" dedi.
#MüsilajTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü işbirliği ile hazırlanan ‘İklim Değişikliği ve Türkiye Denizleri Üzerine Etkileri’ adlı kitap, kürsel ısınmaya bağlı denizlerdeki tehlikeyi ortaya çıkardı. Akdeniz’in son 50 yılda 1,5 derece ısındığı bildirilen kitaba göre; su sıcaklığının artması istilacı türleri artıracak bu da balıktaki verimi azaltacak.
#DenizTürkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı, ünlü biliminsanlarının da katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz” dedi.
#Türkiye Ulusal Risk KalkanıODTÜ’NÜN ANKARA, KUZEY KIBRIS, ERDEMLİ KAMPUSLARI MERSİN’DE TANITILDI. ODTÜ ANKARA REKTÖR DANIŞMANI DOÇ. DR. BARIŞ SÜRÜCÜ (SAĞDA), ODTÜ KUZEY KIBRIS KAMPUSU REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. ALİ YILDIRIM (ORTADA), ODTÜ ERDEMLİ KAMPUSU DENİZ BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜR YARDIMCISI DOÇ. DR. BARIŞ SALİHOĞLU (SOLDA), ODTÜ’NÜN VİZYONU, HEDEFLERİ, GENÇLERE SUNDUĞU EĞİTİM OLANAKLARI VE KAZANDIRDIĞI YETKİNLİKLERİ ANLATTI.
KURBAN hayrında saydamlık, içtenlik ve yararlılık sağlanamaz mı? Kesilen kurbandan elde edilen et, deri ve diğer sakatatın onda birinin dahi hayra vesile olmadığını, ya kışlık tüketim için kavurmaya dönüştüğünü, ya bölücü hareketlere yönlendirildiğini, ya da varlıklı eşe dosta karşılıklı olarak ikram edildiğini biliyoruz.