Denizin kalbi olarak bilinen Posidonia çayırları Muğla’nın Milas ilçesi Ören sahilinde deniz dibine ekilmeye başlandı. Dünyada birçok ülkenin denediği ama bir türlü başaramadığı Posidonia çayırlarının ekimi için ilk kez yeni bir teknik uygulanıyor.
#Posidonia ÇayırlarıÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Ak, deniz biyoçeşitliliğinde önemli bir etkiye sahip olan deniz çayırlarının (Posidonia Ocenica), Çanakkale Boğazı'nda azaldığını tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Ak, "Son 8 yıl içerisinde çayır dağılım alanının alt sınırının 16-17 metrelerden 14-15 metrelere indiğini gördük. Bu bizim için kötü bir durum. Çayırların mevcudiyeti bizim için çok önemli. Çünkü deniz canlılarının biyolojik çeşitliliğini ve bu bölgedeki varlıklarını etkiliyor" dedi.
#ÇANAKKALEMUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, dalgıçların çektiği fotoğraflarda, sahildeki ince kumların dalgalarla gitmemesi için denizin dibine duvar örüldüğü ortaya çıktı. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, "Daha henüz 'kıyıların ilk 50 metresi kamuya açıktır' konusunun tartışması bitmemişken, bu konunun gereği yapılmamışken, denize sıfır kaçak yapılaşmalar oraya çıktı. Bazı yerlerde kumsallar yaratmak için denizin dibine duvar yapıldığını görüyoruz" dedi.
#MuğlaGeçtiğimiz haftalarda otel işletmecilerinin plajlara ‘Maldivlere benzesin’ diye döktükleri mermer tozu ve beyaz kumun halk sağlığını nasıl tehdit ettiğini gündeme getirmiştik. Bu kez mermer tozunun doğaya verdiği zararı araştırdık. Bu tip olayların bölgenin endemik türlerine zarar verdiğini belirten uzmanlar, ekosistemi tamamen bozduğunu söyledi.
#GazetehaberleriYılın her mevsimi dalış yapılabilen ve su altı canlı zenginliğiyle dikkat çeken Antalya sahilleri yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Bölgede her gün yaklaşık 1000 kişi dalış yaparken, dalan kişiler deniz kaplumbağası, aslan balığı, uzun dikenli deniz kestanesi, endemik Akdeniz balık türleriyle karşılaşıyor. Ayrıca adını Yunan mitolojisindeki ‘Deniz Tanrısı’ Poseidon’dan alan Posidonia Çayırları’nı (deniz çayırları) da görmek mümkün.
#Antalya Sualtı DünyasıMuğla'nın Marmaris İlçesi Çevreciler Derneği ile Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği 'Marmaris Körfezi Deniz Kirliliği Ölçümü' çalışmalarında 'Deniz çayırları' olarak da adlandırılan ve denizdeki oksijen dengesini sağlayan 'Posidonia Çayırları'nın giderek tükendiği ortaya çıktı. Koylarda yapılan incelemeyle bölgeye gelen teknelerin attığı çapaların buna neden olduğu saptandı. MÇD Başkanı Ahmet Kutengin "Hem koylar hem de Marmaris Körfezi'nde teknelerin attığı demirlerin diplerde ciddi tahribat yaptığını, Posidonia Çayırları'nın yok olma durumuna geldiğini saptadık. Marmaris ve çevresine gelen tüm teknelerin demir atacakları yerleri iyi saptaması ve en kısa zamanda bu tür yerlere tonozlar atılması şart. Yoksa denizlerimizin akciğeri iflas edecek. Tonoz sistemi ve haritası üniversite tarafından bu gezide saptandı. Kısa sürede bunu yerel yönetimlere vereceğiz" dedi.Mustafa SARIİPEK-MARMARİS-DHA
#HtvhaberMarmaris’teki Çevreciler Derneği ile Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği ‘Marmaris Körfezi Deniz Kirliliği Ölçümü’ çalışmalarında ‘Deniz çayırları’ olarak da adlandırılan ve denizdeki oksijen dengesini sağlayan ‘Posidonia Çayırları’nın giderek tükendiği ortaya çıktı.
Artan hava sıcaklığı başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak deniz suyunda meydana gelen ısınma, özellikle Doğu Akdeniz’deki tür değişim sürecini hızlandırıyor. Doğu Akdeniz habitatında, Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla başlayan tropikalleşme, deniz suyu sıcaklıklarının artmasıyla hız kazanıyor.
#Doğu AkdenizDeniz çayırları, sualtı yaşamının koruyucusu olarak bilinirken, iklim değişikliği ve kirlilik gibi faktörler nedeniyle son yıllarda hızla azalıyor. Özellikle yaz sezonunun açılmasıyla sahillerde veya kıyıya yakın bölgelerde deniz çayırlarının yosun zannedilerek toplandığına dair paylaşımlar sosyal medyada dikkat çekiyor. Uzmanlar ise bu yanlış algının deniz ekosistemi için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Peki deniz çayırları tamamen yok olursa bizi hangi sorunlar bekliyor? Prof. Dr. Barbaros Çetin ile mercek altına aldık.
#Çevreİş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Sşponsorlu İçerikİş Bankası, denizlerin oksijen deposu olarak bilinen deniz çayırları için TÜDAV’la geliştirdiği projede, Marmara Denizi’ndeki son deniz çayırlarının korunmasını hedefliyor. Deniz çayırlarının kirlilik ve farkındalık eksikliği nedeniyle azaldığına dikkat çeken İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın, “Ormanlarımızı korumak gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için önemliyse, deniz çayırlarını yaşatmak da aynı ölçüde kritik. Denizlerimizin ve biyoçeşitliliğin korunmasıyla ilgili sorumluluk almaya devam edeceğiz” dedi.
#Marmara DeniziMarmara Denizi’nin akciğeri niteliğindeki son deniz çayırları alanlarının haritalandırılarak temizlenmesi ve korunması hedefiyle ‘Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları’ projesi hayata geçirildi.
#İSTANBULÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Ak, deniz biyoçeşitliliğinde önemli bir etkiye sahip olan deniz çayırlarının (Posidonia Ocenica), Çanakkale Boğazı'nda azaldığını tespit ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Ak, "Son 8 yıl içerisinde çayır dağılım alanının alt sınırının 16-17 metrelerden 14-15 metrelere indiğini gördük. Bu bizim için kötü bir durum. Çayırların mevcudiyeti bizim için çok önemli. Çünkü deniz canlılarının biyolojik çeşitliliğini ve bu bölgedeki varlıklarını etkiliyor" dedi.
#Çanakkale BoğazıAkdeniz'deki istilacı türler arasında yer alan 'katil yosun', başta 'denizlerin akciğeri' olarak bilinen deniz çayırları olmak üzere birçok türü tehdit ediyor. Konyaaltı Sahili'ndeki son dalışta 'katil yosun'u görüntüleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bunlar 'işgalci tür' olarak adlandırılıyor. Çok hızlı gelişip, diğer türlerin üzerlerine çıkıyor. Bazı yerli alg türlerimizin yok olmaya başladığını görüyoruz" dedi.
#AntalyaBodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir (53), birçok otelin plaja 'beyaz kum' adı altında kuvars tozu döktüğünü iddia ederek "Kuvars tozu slikozis hastalığına yol açıyor. Çocuklarda işitme problemlerine, suyla beraber yutanlarda da akciğer kanserine neden olabiliyor" dedi.
#MuğlaBodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mir Bahattin Demir (53), birçok otelin plaja 'beyaz kum' adı altında kuvars tozu döktüğünü iddia ederek "Kuvars tozu slikozis hastalığına yol açıyor. Çocuklarda işitme problemlerine, suyla beraber yutanlarda da akciğer kanserine neden olabiliyor" dedi.
#BodrumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Özalp, Akdeniz ekosisteminde resif oluşturabilme kabiliyetine sahip tek sert mercan türü olarak bilinen "Cladocora caespitosa"nın neslinin, bilinçsiz avcılık nedeniyle tehlike altında olduğu uyarısında bulundu.
#Mercan