Poşet fiyatlarının artacağına yönelik iddiaların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açıklamalarda bulundu. 2019 yılından itibaren ücretli hale gelen ücretli poşet uygulaması ile poşet kullanımının düşürülmesi amaçlanırken, Bakanlık bu yıl da fiyatlarda artış yapmadı. 2023 yılında da plastik poşet ücreti sabit kalacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” yayımlanarak, 1 Ocak 2019 tarihinde başlamıştı. Peki, poşet fiyatları ne kadar? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#PoşetHem ekonomi hem gelecek için geri dönüşümün önemine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımıza ürünlerin hammaddelerine göre ayrıştırılması için halkın kolayca ulaşabileceği geri dönüşüm kutuları verilmeli” dedi.
#Bendevi PalandökenÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kızılcahamam’da devam eden AK Parti Yerel Yönetimler İstişare Toplantısı’nda belediye başkanlarına hitap etti. Bakanlık çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Bakan Murat Kurum, belediye başkanlarına “iklim değişikliği ve yeşil kalkınma projeleri hazırlayıp Bakanlığa başvurmaları” çağrısında bulundu.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito uygulamasına Ocak 2022’de başlayacaklarını açıkladı, “Ekonomimize yıllık 4 milyar lira katkı ile on binlerce vatandaşımıza istihdam sağlayacağız” dedi. Bu uygulama ile kâğıt, plastik, cam ve metal kullanılarak üretilen ambalajlar markete iade edildiğinde ücreti geri alınabilecek.
#Murat KurumBüyük tasarruf sağlayan ücretli poşet uygulamasından sonra içecek ambalajlarına da depozito düzenlemesi geldi. Meclis’te kabul edilen yasaya göre 20 milyar liralık tasarruf hedeflenen uygulama için Türkiye Çevre Ajansı kurulacak. Ayrıca bundan sonra marketlerde ücretsiz ince poşetlerin yerini kese kâğıdı alacak.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un "yaşanabilir çevre" vizyonuna büyük katkılar sunacağını belirterek, "Tüm bu yasal düzenlemelerde başta milletvekillerimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyor, milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.
#Murat Kurum1 Ocak 2020 tarihi itibariyle depozitolu olmayan ambalajlı ürünler için üretici ve ithalatçılarından ‘geri kazanım katılım payı’ alınmaya başlanacak. Lastikten aküye, elektrikli eşyadan ilaca, alkollü, alkolsüz içecekten yoğurt ve süte kısaca A’dan Z’ye birçok ürünün ambalajı değerli hale gelecek. Ambalajlar çöp olmaktan kurtulup doğrudan geri dönüşüm sistemine dahil olacak.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca 1 Ocak'ta hayata geçirilen ücretli plastik poşet uygulaması dahilinde "asgari" 25 kuruştan satılan plastik poşetler, 1 Mayıs'tan itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 kuruştan satılacak. Gümrüksüz satış mağazalarında ürün satışı esnasında verilen tüm poşetler ücretsiz olacak.
#Plastik PoşetÇevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle hayata geçirilen ücretli poşet uygulamasının 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi ve siyasi partilerin seçim çalışmaları kapsamında vatandaşlara bez çanta dağıtması, baskı ve üretim yapan firmaların siparişlerine yansıdı.
#Bez ÇantaÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Geçen senenin ilk 10 gününe göre yaklaşık yüzde 60-65 oranında poşet kullanımı azalmış durumda. Ücreti karşılığında ve kampanyalar kapsamında marketlerimiz vatandaşlarımıza hem bez hem de file uygulamasını sağlayacaklar" açıklamasında bulundu.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumDenizli'de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'ücretli poşet uygulaması' kapsamında market alışverişlerinde plastik poşetlerin 25 kuruşa satılmasına bugün başlandı. Uygulamayı kimileri eleştirirken, kimileri tarafından da olumlu karşılandı.
#DenizliGünlerdir konuşulan ücretli poşet uygulaması için sadece saatler kaldı. Ücretli poşet uygulaması ile yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımının sadece kişi başı 40 adete düşürülmesi amaçlanıyor. Peki, ücretli poşet uygulaması ne zaman başlayacak? Poşet ücreti ne kadar?
#Ücretli Poşet UygulamasıÇevrenin korunması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve giderilmesi için plastik poşet, plastik ambalaj kullanımının azaltılması için plastik alışveriş poşetleri tüketiciye ücretli olarak satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanacak. Peki, ücretli poşet uygulaması ne zaman başlayacak?
#Ücretli Poşet UgulamasıAlışverişte naylon poşet kullanımı 1980’lerin sonunda başladı. O zamanlar bir modernite göstergesi gibi kabul görüp hızla yaygınlaştı. Pazar çantaları ve filelerin yerini aldı. Bugün Türkiye’de bir kişi haftada ortalama 6, yılda 312 poşet kullanıyor. Bu poşetler en iyi tahminle 100 yılda, daha dayanıklıları ise 400 yılda yok oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi verilerine göre, İstanbul’da, günde 10 bin tona yakın çöp çıkıyor ve bunun yüzde 10’u naylon poşet.