Ponzi nedir sorusu, internette araştırılmaya devam ediyor. Saadet ve titan zinciri olarak da bilinen ve yasal gibi görünen ponzi sistemiyle pek çok kişi mağdur oluyor. Geçmişi 20. yüzyılın başlarına dayanan ponzi sistemi, günümüzde de etkisini koruyor. Peki, ponzi sistemi nedir ve ne demek? Ponzi nasıl çalışıyor? İşte, ponzi sistemi hakkında merak edilen bilgiler.
#Ponzi NedirPonzi sistemi pek çok hayatı karartmaya devam ediyor. Piramit satış ve internet matriksi ile benzerlik gösteren ponzi sistemi, günümüzde de etkisini koruyor. Ponzi sistemi çalışma prensibi hakkında detayları merak eden pek çok kişi, internet üzerinden araştırılmaya devam ediyor. Peki, Ponzi sistemi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, Ponzi hakkında bazı bilgiler
#Ponzi NedirPonzi, son zamanların önemli gündem maddelerinden birisini oluşturuyor. Türkiye'de Saadet ve titan zinciri olarak da bilinen Ponzi sistemi, her ne kadar ilk etaplarda kazandırsa da, sonrasında çöküş içerisine girerek üyelerine zarara uğratmıştır. Peki, Ponzi nedir ve ne demektir? İşte, Ponzi sistemi hakkında detaylı bilgiler
#PonziBir insanın elindeki parasını 2-3 hafta gibi kısa bir sürede, hem de piyasalarda yarısı oranında bile faiz verilmiyor iken, “fon” ya da başka bir yatırım aracı ile iki hatta üçe katlaması mümkün müdür? Konuştuğum tüm uzmanlar “Evet, mümkün” diyor “Ama” ile parantez açıyorlar: “Devamlılığı olur mu dersen? Hayır, asla olmaz. Aşırı şişirilen balon muhakkak patlar.” Seçil Erzan’ın 2020 yılında kurduğu, Fatih Terim fonu olarak adlandırılan ve kısa zamanda da saadet zincirine dönen sistem de öyle bir patladı ki... Hele de bazı futbolcular ile işinsanlarının bavul dolusu parayı Erzan’a elden teslim etmesi, karşılığında ise makbuz yerine bir kâğıt parçası alması “Yahu nasıl olur da inanırlar?” sorusunu sordurtuyor insana. Peki ama bu motivasyonun altında yatan ne: Hırs mı? Tamahkârlık mı? Nasıl bir sistem bu “Ponzi?”
#Banker KastelliNasıl bir dolandırıcılığın içine düştüklerinden habersiz, onlarca insanın büyük bir coşku ile hep bir ağızdan, “Hey, hey, hey” diye bağırdığı partilerin haber bültenlerini süslemesi ile girdi hayatımıza saadet zinciri furyası. ‘Nereden çıktı şimdi bu konu?’ diyeceksiniz. Burak Taşçı dün haberini yaptı: ABD’li bilet şirketi olarak kendini tanıtan ve saadet zinciri esası ile çalışan CT Movies sitesi kapandı, binlerce kişi mağdur oldu. Anlayacağınız, Türkiye’nin 1990’ların sonunda tanıştığı ‘saadet zinciri’ dolandırıcılığı 20 yıl sonra bugün bile onlarca örneğe rağmen para kaybettirmeyi sürdürüyor. Peki, ‘Bir insan bunca örneğe rağmen saadet zincirine neden girer?’ Yanıt aradım.
#Saadet Zinciri