PCR testi, son dönemlerde koronavirüs ile mücadele sürecinde kullanılmaya devam ediliyor. PCR olarak bildiğimiz Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu, pratik bir şekilde yapılabiliyor, kişinin vücudundaki virüsün varlığını ve vücudun enfeksiyona nasıl yanıt verdiğini gösterebiliyor. Peki, gündemden düşmeyen Polimeraz Nedir, Ne İşe Yarar? Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) Nasıl Yapılır? İşte Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) hakkında merak edilenler…
#Polimeraz NedirGünümüzde kullanılan PCR sözcüğü pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Anlamını öğrenmek isteyenler ilk olarak açılımını araştırabiliyor. PCR sözcüğünün açılımı hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarından yardım alarak bilgilere ulaşmak istiyor. PCR kelimesinin neyin kısaltması olduğu günümüzde araştırılan bir konudur. PCR ne demek ve açılımı nedir? PCR neyin kısaltmasıyla ilgili sizlere tüm detayları derledik.
DNA ve RNA adı verilen nükleik asitler sayesinde canlılarda bulunan bazı özelliklerin hem nesiller boyu aktarılmasına olanak sağlanırken hem de canlılar için önem taşıyan protein üretimi meydana gelmektedir. Bu asitler canlı yaşamı için önem arz eden bağların oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Fosfodiester bağı da bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Peki, Fosfodiester bağı nedir ve nerede bulunur? Fosfodiester bağı sayısı hesaplama nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SağlıkBiyosentez, enerji odaklı bir süreçtir. Bir bağ kırıldığında elde ettiğimiz süreçte kimyasal enerji kullanılır. Pek çok enzim, prostetik gruplar, örneğin metal ve metal olmayan iyonlar ve koenzimler düzgün çalışması için kofaktörlere ihtiyaç duyar. Peki, Biyosentez nedir tüm detayları ile derledik.
#BiyosentezYaşamın temel unsurları içerisinde bakteriler gelir. Gözle görülmeyen canlılar olması ile beraber aynı zamanda birçok farklı tür ve özellik üzerinden ön plana çıkmaktadır. Peki, bakteri hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Bakteri hücresinin organelleri ve görevleri üzerine merak edilen bilgileri derledik.
#Bakteri HücresiOrganizmalarda bulunan hücre ve dokularda aminoasitler bulunur. Aminoasitler için en doğru kullanım yolu ise protein sentezidir. Protein sentez sırasında sırasıyla gerçekleşen 3 farklı olay bulunur. Bunlar transkripsiyon, replikasyon ve translasyon olaylarıdır. Translasyon nedir, nerede gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
HİÇ kuşkusuz ana gündemimiz pandemi, o gündemin bir numaralı maddesi ise “mutasyon meselesi”dir. Mutasyon konusu ortaya çıkan yeni verilerle maalesef can sıkıcı bir sürece girdi. Hepimiz “Ne olacak bu mutasyonların sonucu?” sorusuna yanıt arıyor ve itiraf edelim biraz da korkuyoruz! Peki, korkumuzda haklı mıyız? Mutasyon meselesini ciddiye alalım mı?
#YAZARNipah Virüsü gündemde yer alan konuların başında geliyor. Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele verirken, Nipah Virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama geldi. Asya Kıtası'nda yoğun olarak bulunan Nipah virüsü, ateş, baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), kusma ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri belirtiler ile kendisini belli ediyor. Araştırmalara göre NİV belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrısı bulunuyor. İşte, Nipah Virüsü ve Nipah Virüsü belirtileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#NipahNipah virüsü, tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele verirken gündeme geldi. Bilim insanlarına göre, yarasaların COVID-19, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü olmak üzere salgınları ortaya çıkaran çok sayıda virüsün kaynağı olduğu düşünüyor. İlk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülen nipah virüsünün insanlar ya da hayvanlar için herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Zoonotik bir virüs olan bu virüsle enfekte kişilerde, akut solunum yolu hastalığı görülebiliyor. İşte, nipah virüsü (NİV) belirtileri ve hastalıkla ilgili ayrıntılar.
#Nipah Virüsü NedirBiyolojik ve tıbbi araştırmalar için kullanılan PCR testi, Covid-19 ile mücadelede de kullanılıyor. Peki PCR testi nedir? Nasıl yapılır? Kimlere uygulanır? Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, PCR testi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#PCR TestiMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de corona virüs son durum değerlendirmelerini paylaştı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklama sonrası PCR testi ile ilgili bilgiler gündeme geldi. Corona virüsüne karşı yapılan bilimler çalışmalar devam ederken, son günlerde gündeme gelen PCR yöntemi çok sayıda kişi tarafından sorgulanıyor. Kovid-19 tanısında kullanılan ve 1-3 saat arasında sonuç veren PCR testi, nükleotitlerin uygun koşullarda tüpte çoğaltılması işlemidir. Peki, PCR testi nedir? Corona virüsü PCR testi yöntemi nasıl uygulanır? İşte, PCR testi ile ilgili merak edilen bazı bilgiler...
#Pcr TestiCorona virüsünü önlemeye yönelik devam eden çalışmalar kapsamında corona virüsü testi çok sayıda vatandaşın araştırdığı konulardan oldu. Bunlardan birini de corona virüsü testi için hayata geçirilen PCR yöntemi oldu. Çok sayıda vatandaş corona virüsünde uygulanan PCR testi hakkında bilgi almak istiyor. Peki, Corona virüsü PCR testi nedir? PCR yöntemi nasıl uygulanıyor? İşte, corona virüsü testiyle ilgili merak edilen bilgiler.
#Pcr Testi NedirÇin'in Vuhan kentinde ortaya çıkarak hızla dünya ülkelerine yayılan yeni tip corona virüsü nedeniyle, birçok ülke önlemlerini arttırdı. Sıcak gelişmeler devam ederken yeni tip korona virüsü dolayısıyla Çin dışındaki ilk ölüm Filipinler'de görüldü. Ciddi bir hastalık olan ve hayati risk oluşturan corona virüsü nedeniyle Türkiye'de de kırmızı alarm verildi. Peki, Corona virüsü Türkiye'de görüldü mü? Yeni tip corona virüsü tedavisi var mı? İşte, korona virüsünde son durum ve merak edilenler.
#Corona Virüsü Türkiyede Görüldü MüBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitGeçtiğimiz yıllarda ülkemiz için büyük tehlike oluşturan domuz gribi, yeniden ortaya çıkarak vatandaşı tedirgin etti. Peki özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde çok sık görülen bu hastalık nedir?, Belirtileri nelerdir?, Tedavi yolları nelerdir?, Domuz gribi hangi illerde? Domuz gribi ile ilgili merak edilenler haberimizde!
#Domuz Gribi