KAYSERİ'nin Pınarbaşı ilçesinde koronavirüse yakalanan ve 36 gün süren tedavinin ardından sağlığına kavuşan, ancak aynı hastalıktan babası İbrahim Göl'ü (86) kaybeden Hacı Göl (35), immün plazma bağışçısı oldu. Göl, "Yaşamış olduğum bu zor süreçte başkalarının canlarının yanmasına göz yumamazdım ve 'inşallah faydalı olurum' umuduyla immün plaza bağışında bulundum" dedi.
#KayseriTÜRK Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Adana Şube Başkanı Ramazan Saygılı, pandemi sürecinde ağır hastaların tedavisinde kullanılması için immün plazma bağışlayanların 6 kişiyi kurtardığını belirterek, Adana'da da bu farkındalığın yüzde 100 oranında olduğunu kaydetti.
#Ramazan SaygılıKOCAELİ’nin Darıca ilçesinde, koronavirüsü yenen sağlık çalışanı Suat İyilikli (48), plazma bağışı yapmaya karar verdi. Hastalık sürecinin çok zorlu geçtiğini söyleyen İyilik, "Türkiye’nin öteki ucundaki herhangi biri de çıksa, kan istiyorum dese, ben seve seve vermeye hazırım" dedi.
#KocaeliKoronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede ön plana çıkan tedavi yöntemlerinin başında ‘immün plazma’ geliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun izniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de plazma ile tedavi ihtimalini araştıran denemeler yapılıyor. Hastalığı geçiren birçok kişi de plazma bağışında bulunarak özellikle ağır hastaların hayat mücadelelerine destek sağlıyor. Peki kimler plazma bağışında bulunabiliyor ve süreç nasıl işliyor? Hürriyet Ankara, işte bu sorunun yanıtını araştırdı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUADANA'da, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde yakalandığı koronavirüsü tedaviyle yenen Ersin Atan (40), immün plazma bağışında bulundu. Atan, hastanenin kan merkezinde, immün plazma bağışında bulunan ilk kişi oldu.
#Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı HastanesiKAYSERİ Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Yoğun Bakım Servisi'nde görev yaparken, 'Covid-19' testi pozitif çıkan asistan doktor Alihan Eryılmaz (28), koronavirüsü yendi. Eryılmaz, 23 gün sonra aynı bölümde işbaşı yapıp, immün plazma bağışçısı olmaya karar verdi.
#Kayseri Şehir HastanesiZONGULDAK'ta, koronavirüsü yenen Aytaç Karakaya (34), plazma bağışında bulunarak tedavi gören hastalara umut oldu. Sosyal medyada insanların korktuğunu veya akrabalarında hastalık çıkarsa diye plazma bağışını onlara sakladıklarını gördüğünü belirten Aytaç Karakaya, "Bu zamanda 'sen, ben' yok ve hepimiz bir olmalıyız. Ondan dolayı herkes, insanlık için elini taşın altına koymalı ve gelip plazma kan bağışında bulunmalı" dedi.
#ZonguldakGECE gündüz koronavirüse karşı savaş veren sağlık çalışanları bu mücadelede zaman zaman hastalığa da yakalanıyor. Görünmez kahramanlardan biri olan Uzm. Dr. Ramazan Can Kinalp 17 gün süren koronavirüs tedavisinin ardından çalıştığı hastaneden üye olduğu motor kulübünden arkadaşlarının konvoyu ve hastane çalışanlarının alkışlarıyla taburcu oldu. Tam 15 motosiklet tutkunu kulüp üyesi, görevi başında hastalanan ve bugün taburcu olan çok sevdikleri arkadaşları Uzm. Dr. Ramazan Can Kinalp'i evine kadar motor konvoyuyla götürdü.
#Uzm. Dr. Ramazan Can KinalpKAYSERİ'de, koronavirüsü yenen doktor Ali Abdülrezzak, plazma bağışında bulunduğu hastası polis memuru Mehmet Ali Geçgil'in (47) 19 gün sonra yoğun bakımdan çıkmasını sağladı. Plazma tedavisi olumlu sonuç veren Geçgil, "Doktorumun sayesinde hastalığı yendim" dedi.
#Kayseriİnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, bir süre önce yeni tip Corona Virüse (Kovid-19) karşı immün plazma yöntemiyle tedavisine başladıkları ve Türkiye'de bu yöntemin ilk kez uygulandığı 56 yaşındaki erkek hastanın Corona Virüsü yendiğini bildirdi.
#Prof. Dr. Ahmet KızılayKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, sosyal medyada plazma bağışı için ödül mesajlarına dikkat çekerek, "Kızılay, donör olabilecek bütün vatandaşlarımızla doğrudan iletişim kuruyor zaten. Hiçbir özel hastane ya da hasta yakını, plazma bağışında bulunacak kişiler için para ya da ödül vaadiyle çağrı yapmamalı. Bu hem etik değil, hem de müeyyidesi var. Lütfen vatandaşlarımız böyle şeylere tevessül etmesin. Zaten birinci dereceden yakını değilse bağışçı ve hasta kesinlikle bir araya gelmemeli ve bu süreç anonim bir şekilde yürütülmeli" dedi.
#Kerem KınıkKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, sosyal medyada plazma bağışı için ödül mesajlarına dikkat çekerek, "Kızılay, donör olabilecek bütün vatandaşlarımızla doğrudan iletişim kuruyor zaten. Hiçbir özel hastane ya da hasta yakını, plazma bağışında bulunacak kişiler için para ya da ödül vaadiyle çağrı yapmamalı. Bu hem etik değil, hem de müeyyidesi var. Lütfen vatandaşlarımız böyle şeylere tevessül etmesin. Zaten birinci dereceden yakını değilse bağışçı ve hasta kesinlikle bir araya gelmemeli ve bu süreç anonim bir şekilde yürütülmeli" dedi.
#PlazmaKayseri'de koronavirüs tedavisinin ardından taburcu olan Prof. Dr. İsmail Kayar (55), immün plazma bağışçısı oldu. Kayar, "İyileşip şifa bulan tüm hastalarımızı sağlıklarına kavuştuktan sonra kan bağışında bulunmaya davet ediyorum" dedi.
#Altınbaş ÜniversitesiANTALYALI turizmci Çağlar Çolak (27), koronavirüsü yendikten sonra bağışçı olarak verdiği plazmayla, 78 yaşındaki hastanın test sonucununun pozitiften negatife dönmesinin mutluluğunu yaşıyor. 2 çocuk babası Çolak, "Bağış yaptığım kişinin hastalığı yenmesi ve test sonucunun negatif çıkması beni çok mutlu etti. 2020 yılında aldığım en iyi haberlerden biri bu oldu" dedi.
#AntalyaKAYSERİ'de koronavirüs tedavisinin ardından taburcu olan Prof. Dr. İsmail Kayar (55), immün plazma bağışçısı oldu. Kayar, "İyileşip şifa bulan tüm hastalarımızı sağlıklarına kavuştuktan sonra kan bağışında bulunmaya davet ediyorum" dedi.
#KayseriDiyarbakır'da 112 Acil Sağlık Hizmetleri'nde paramedik olarak görev yapan ve koronavirüs tedavisinin ardından taburcu olan Melek Yıldırım (28), immün plazma bağışçısı oldu. Doğum gününde koronavirüs teşhisi konulduktan sonra 13 günlük tedavisinin ardından taburcu olan ve yeniden doğduğunu anlatan Yıldırım, "Ben iyi bir şekilde atlattım ama bu süreci atlatamayan, zorluk çeken birçok hastamız mevcut. Hastalığa yakalanmış, tedavisi sonlandırılmış her bireyin plazma bağışçısı olmasını istiyorum. Bu süreçte hepimiz birbirimize destek olalım" dedi.
#CoronaDİYARBAKIR'da 112 Acil Sağlık Hizmetleri'nde paramedik olarak görev yapan ve koronavirüs tedavisinin ardından taburcu olan Melek Yıldırım (28), immün plazma bağışçısı oldu. Doğum gününde koronavirüs teşhisi konulduktan sonra 13 günlük tedavisinin ardından taburcu olan ve yeniden doğduğunu anlatan Yıldırım, "Ben iyi bir şekilde atlattım ama bu süreci atlatamayan, zorluk çeken birçok hastamız mevcut. Hastalığa yakalanmış, tedavisi sonlandırılmış her bireyin plazma bağışçısı olmasını istiyorum. Bu süreçte hepimiz birbirimize destek olalım" dedi.
#İmmün PlazmaKoronavirüsle mücadelede plazma antikor tedavisine "resmen" başlanmasının ardından sosyal medya üzerinden hastası için plazma bağışçısı arayanların artması üzerine uzmanlar uyardı Uyarılarda, "Hastaya özel" bağışçı aranması doğru bir yaklaşım değil. Hasta ve yakınları açısından da suistimale açık, güvensiz bir yöntem. Bu iş Sağlık Bakanlığı ve Kızılay kontrolünde yapılıyor. Uygun bağışçılar resmi yollardan izleniyor, bağışları alındıktan sonra plazmalar uygun hastalara verilecek zaten. denildi.
#Koronavirüs