Mısır gerek Kızıldeniz’in muhteşem sualtıyla gerekse binlerce yıllık piramitleri ve tapınaklarıyla mutlaka gezilip görülmesi gereken bir ülke. Bunda anlaşalım... Arap coğrafyasında daha önceki seyahatlerimden bildiğim üzere bu yolculuğun kolay geçmeyeceği belliydi. Vize sürecinde başladı ve katlanarak gitti. İki sırt çantalı kadın, tursuz ve arabasız Mısır’da ne yaptık? Zor muydu? Kesinlikle evet. Bu yazı biz gezginlerin nelerle karşılaşabileceğini anlatmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için bir rehber niteliğinde yazıldı...
#MısırÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “sıfır atık” ve “sıfır atık mavi” projeleri ile atıkların doğaya ve denizlere ulaşarak kirliliğe neden olmasının önüne geçiliyor. Projeyle atıklardan 30 milyar lira ekonomik kazanç sağlandı. 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.
#Sponsorlu İçerikHem ekonomi hem gelecek için geri dönüşümün önemine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımıza ürünlerin hammaddelerine göre ayrıştırılması için halkın kolayca ulaşabileceği geri dönüşüm kutuları verilmeli” dedi.
#Bendevi PalandökenÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022 yılında alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarını güncelledi. Poşet başına devletin aldığı geri kazanım katılım payı miktarı 19 kuruştan, 25 kuruşa çıktı. Marketlerde satılan poşet ücreti değişmediğinden, 25 kuruşun tamamı devlete giderken, 20 ila 39 kuruş arasında değişen poşet maliyeti ile yüzde 18’lik KDV ödemesi de marketlere kaldı.
#PoşetTürkiye’de plastik poşet kullanımında yüzde 75’lik bir azalma olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Yaklaşık 24.2 milyon ton geri kazanılabilir atık işlenerek ekonomiye kazandırıldı. 3 milyon ton sera gazı salınımı önlendi, 265 milyon ağaç kurtarıldı ve 1.5 milyon dekarlık orman alanı tasarrufu sağlandı” dedi.
#Sera GazıMigros, 15 Eylül 2021 tarihi itibariyle başlattığı projeyle müşterilerini poşetsiz alışveriş hareketine davet edecek. Bugüne kadar Ege Orman Vakfı aracılığıyla yarım milyon fidanın dikilmesine katkı sağlayan Migros, alışverişlerdeki plastik poşet kullanımı azaldıkça Ege ve Akdeniz’deki ağaçlandırma çalışmalarına katkıda bulunacak. Poşet yerine çevreci çanta kullanımının teşvik edildiği kampanya ile hem müşteriler hem de doğa kazanacak.
#PoşetSon yıllarda poşetlerin ücretlendirilmesi ve akabinde poşet beyannamesi konuları uzun süre gündemi meşgul etti. İlk başlarda oldukça yabancı olunan bu kavramlara zamanla alışılmasına rağmen halen poşet beyannamesine dair akıllara takılan çeşitli sorular bulunuyor. İşte en çok araştırılan soruların detaylı yanıtları poşet beyannamesi nedir ve nasıl düzenlenir? Poşet beyannamesi nasıl verilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Poşet Beyannamesi Nedir Ve Nasıl Düzenlenir?Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2019 ve 2020 yıllarında plastik poşet kullanımında yaklaşık yüzde 75’lik azalma gerçekleştiğini hatırlatarak, “290 bin ton plastik atığın oluşumu engellenmiştir. Ülkemizde plastik poşet üretimi için gerekli plastik hammadde ithali de önlenmiş ve yaklaşık 2 milyar TL tasarruf edilmiştir” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, “Koronavirüs pandemisi başladığından beri vatandaşların bez torba kullanımı azaldı. Vatandaşlarımız tek kullanımlık olması sebebiyle market poşetine yöneldiler. Türkiye genelinde poşet kullanımı bu süreçte yüzde 40-50 oranında arttı.” dedi.
#Türkiye Perakendeciler FederasyonuÇevre Koruma Kanunu kapsamında 2019 yılının başlangıcı itibariyle yürürlüğe giren poşet beyannamesi için ocak, şubat ve mart ayı beyannameleri Resmi Gazete kararı ile 24 Nisan tarihine kadar ertelenmişti. Beyanlar, ilgililerin Gelir veya Kurumlar Vergisi yönünden bağlı olduğu Vergi Dairesine ya da internet üzerinden yapılabilecek. Peki, poşet beyannamesi için süre uzatılacak mı? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Poşet BeyannamesiÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşet kullanımının azaltılmasına ilişkin, "Yılbaşı itibarıyla kişi başı 440 olan kullanım sayısı, şu an yüzde 70'e varan oranda azalmış durumda. Hedefimiz yüzde 90 oranında plastik poşet kullanımını azaltmak ve kişi başı 40 adede kadar düşürmek." dedi.
#Murat KurumÇevre Koruma Kanunu kapsamında bazı işletmelerde poşet kullanımının ücretlendirilmesinin ardından poşet beyannamesi süreci başladı. Peki, poşet beyannamesi için 15 Şubat olarak belirlenen süre uzatıldı mı? İşte, poşet beyannamesi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Poşet BeyannamesiÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, plastik poşetle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek, "Yıllık 440 olan kişi başı plastik poşet kullanımı 5 yıl içinde 40a düşürülecek. Şehirlerimizdeki atık problemini minimuma indirmiş olacağız. 2023e kadar tüm içecek ambalajlarında da depozito uygulamasına geçeceğiz" dedi.
#Çevre Ve Şehircilik