Geçen cumartesi günü yayımlanan yazımda Türkiye’deki imar mevzuatını gözden geçirerek, bir inşaatın tamamlanabilmesi için geçilmesi gereken bütün aşamaları ve her aşamada karşılanması gereken temel koşulları, kriterleri özetlemeye çalışmıştım. İşte bütün bu süreçte her bir aşamada meydana gelebilen kural dışına çıkma olayları binaların çökmesinde rol oynayan etmenler olarak ortaya çıkıyordu.
#DepremÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Dün Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre bundan böyle 4 ve daha fazla katlı binalarda asansör bulunması zorunlu olacak. 3 katlı binalara da isteğe bağlı biçimde asansör yapılabilecek. Asansör tesisini zorunlu tutan düzenlemeden ‘tek bağımsız bölümlü konutlar’, yani villa tipi yapılar hariç tutuldu.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıDemir fiyatları başta olmak üzere inşaat sektöründe kullanılan birçok malzemeye bir yılda yüzde 70 civarında zam geldiğini belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Bu durum satışlar açısından da durağan olan inşaat sektörünü bitme noktasına getirmiştir” dedi.
#İnşaat Müteahhitleri KonfederasyonuİSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’ndeki yılın son toplantı haftasında, Beşiktaş’ın imar planlarında AK Partili ve CHP’li meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul ettiği değişikliğe “Beşiktaş’ın geri görünüm ve etkilenmesi bölgelerinde Boğaziçi İmar Kanunu değil, diğer ilçelerde olduğu gibi Planlı Alanlar TİP İmar Yönetmeliği geçerli olsun” şeklinde not düşüldü.
#BeşiktaşKonut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut sektörünün üzerinde son derece yüksek bir dolaylı vergi ve harç yükü bulunduğunu, bu durumun alıcılara büyük bir yük getirdiğini belirterek, "Konutlarda KDV oranı eski duruma döndürülmeli veya en azından üst sınır yüzde 8 olmalı" dedi.
#Konut