Akçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıTek hücreli bir organizma, Cebelitarık’tan Çanakkale Boğazı’na kadar tüm pinaların ölümüne neden oldu. Deniz suyunu temizleyen bir midye türü olan pinalar, sadece Marmara Denizi’nde hayatta kaldı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara pinaların, pinalar da Marmara’nın son umudu” diyor.
#MarmaraTürkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof.Dr. Bayram Öztürk, Akdeniz’e özgü, kısmen Ege ile Marmara Denizi’nde yaşayan bir yumuşakça türü pinaların bir parazitin yanı sıra aşırı avlanma, kirlilik ve doğal habitatının yok edilmesi nedeniyle giderek yok olduğunu vurguladı. Prof.Dr. Öztürk, daha önce Akdeniz ve Ege’de görülen toplu pina ölümlerinin Marmara Denizi’ne de sıçradığı belirtildi.
#İstanbulMarmara, Ege ve Akdeniz’de araştırma yapan 50 kadar bilim insanının yaptığı çalıştayda 'Pina' olarak bilinen, endemik ve nesli kritik düzeyde tehdit altında olan Pinna nobilis olarak bilinen çift kabuklu yumuşakçaların korunabilmesi için ne yapılması gerektiği tartışıldı.
#MarmaraMARMARA, Ege ve Akdeniz’de araştırma yapan 50 kadar bilim insanının yaptığı çalıştayda 'Pina' olarak bilinen, endemik ve nesli kritik düzeyde tehdit altında olan Pinna nobilis olarak bilinen çift kabuklu yumuşakçaların korunabilmesi için ne yapılması gerektiği tartışıldı.
#TÜDAVÇanakkale Boğazı'nda rekortmen dalgıç Müjdat Turan, 'Pina' olarak bilinen yüzlerce ölü Pinna nobilis (kalem kabuklu yumuşakçalar) görüntüledi. Pina ölümlerinin Avrupa kökenli bir parazitten kaynaklandığı ileri sürülürken, Turan'ın sosyal medyadan paylaştığı görüntüler, takipçileri tarafından büyük ilgi gördü.
#Çanakkale BoğazıSUALTI Sporlar Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, ‘Dünya Çevre Günü’nde denizlerimizde hızla nesli tükenen türlere dikkat çekti. Birçok çevre koruma programında da aktif olarak yer alan usta sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan yaşananlara, “Farkında olarak ya da olmadan insan eliyle denizlerimizde katliam yapılıyor. Yok ediyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.
#Dünya Çevre GünüUlaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan; "2023 metre ana açıklığıyla dünyanın en geniş açıklıklı asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında ilerleme yüzde 20'ye yükseldi. Köprünün inşaatında biyoçeşitliliğe özel önem veriyoruz. Daha önce yunus geçişleri sırasında inşaat çalışmalarına ara verilmişti, şimdi de koruma altındaki Pinna Nobilis adındaki midye türü güvenli başka bir bölgeye taşındı. Midyelerin taşınması işi inşaat programını aksatmayacak şekilde belirlenmiş ve projenin açılış tarihi olan 18 Mart 2022'yi geciktirmeyecek şekilde gerçekleştirilmiştir" açıklamasında bulundu.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Cahit Turhanİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nün 2016 yılı Ocak ayı raporu, İzmir Körfezi’ndeki iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. Deniz altındaki yaşamı tespit etmek amacıyla çekilen su altı fotoğrafları, ‘yüzülebilir körfez’ hedefine ulaşmada büyük umut verdi.
#İzmir