BYD'nin Türkiye'ye yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı, Türk otomotiv sanayisi için yeni bir dönemin kapılarını aralarken, bu kararın "kelebek etkisi" yaparak Türkiye'de yatırım ortamını daha cazip hale getirmesi ve farklı sektörlerden diğer markalara da bir referans teşkil etmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Küresel ölçekte büyük firmalar elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için ülkemizi tercih ediyor" dedi.
#TürkiyeSANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi açılışını yaptığı, ASPİLSAN Enerji'nin 1,5 milyar lira yatırım ile kurduğu, Avrupa'nın ilk ve tek silindirik lityum iyon pil üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Enerji endüstrisinin büyük bir dönüşümden geçtiğini kaydeden Bakan Varank, "Pil endüstrisinde de depolama teknolojilerinde de Türkiye'yi önemli bir oyuncu haline getirmek istiyoruz" dedi.
#Mustafa VarankSürdürülebilir çevre bilinci kapsamında, haberleşme şebekelerinin enerji altyapı sistemlerinde şimdiye kadar kullanılan kimyasal kurşun asit (VRLA) akülerin yerine çevreci, uzun ömürlü ve güvenilir elektrokimyasal lityum akülerin kullanılması tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor.
#LityumSavunma ve havacılık sanayisindeki yerli ve milli üretime yönelik çabalar çok boyutlu olarak sürüyor. SAHA İstanbul üyelerinden ASPİLSAN Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ de yeni pil üretim tesisiyle Türkiye'nin ihtiyaçlarının yurt dışından karşılanmasının önüne geçmeyi, belgelendirme konusundaki adımlarla küresel firmalara ürün satmayı hedefliyor.
#BataryaZorlu Holding ve Çinli GSR Capital, hem pil teknolojilerinin ham maddesi nikel ve kobalt sülfat hem de batarya fabrikası kurulması için işbirliğine gitti. Yatırımların değeri 4.5 milyar dolar ve 2023’e kadar hepsi tamamlanacak. Bu iki yatırım hem elektrikli araçlar hem de yenilenebilir enerji ile yeni nesil teknoloji aletlerinin tümünün en önemli girdisini oluşturuyor.
#Yerli PilGünümüzde fosil yakıtlar hızla tükenirken benzin,dizel,kömür ve doğal gaz kullanımının yol açtığı küresel ısınma ile çevre kirliliği artıyor. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya bırakmayı hedefleyen Avrupa birliği ülkeleri,Türkiye,Çin ve ABD ile birlikte dünyanın en temiz teknolojilerinden biri olan yakıt pillerine odaklanıyor.
#YakıtSilikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’un 35 bin dolar fiyatla 2017 yılı sonunda piyasa süreceğini açıkladığı yeni elektrikli aracı ‘Model 3’ 3 günde 280 bin sipariş aldı. Musk, Antalya’dan Londra’ya bedava gidebilecek bu aracı Amerika’nın dışında Avrupa’da da üreteceğini açıkladı. İşte bu noktada Türkiye devreye girip üretimi alırsa, gelecekte Avrupa otomotivine yön veren ülke oluruz.
#Silikon VadisiHUAWEI Türkiye’de çok beklenen, dünyanın ilk Ambulatuvar Kan Basıncı İzleme Özellikli Akıllı Saati Watch D2 ve Watch Ultimate serisinin en gelişmiş akıllı saati Watch Ultimate Green Edition ile birlikte Türkiye’nin en uygun fiyatlı ve en hızlı WiFi 7 destekli router’ı olan HUAWEI WiFi 7 BE3 tanıttı. HUAWEI ayrıca Türk Hava Yolları ve Acıbadem Hastaneleri ile gerçekleştirmeye başladığı iş birliklerini de duyurdu.
#Sponsorlu İçerikHuawei 19 Eylül'de İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen HUAWEI Yenilikçi Ürün Lansmanı etkinliğinde, HUAWEI WATCH GT 5 Serisi, HUAWEI WATCH D2 ve HUAWEI WATCH Ultimate Green dahil olmak üzere giyilebilir cihazlar için 'Fashion Edge' yaklaşımıyla merakla beklenen birçok ürünü tanıttı. Lansmanda ayrıca, yeni nesil ekran teknolojileriyle öne çıkan HUAWEI MatePad Pro 12.2 inç ve HUAWEI MatePad 12 X tabletler ve yepyeni tabletlerle gelişmiş üretkenlik ve sorunsuz bağlantı için yükseltilmiş teknolojiler de duyuruldu.
#Sponsorlu İçerik2000’li yılların başına kadar en popüler kablosuz iletişim kanalı olan çağrı cihazları, Lübnan’daki saldırıların ardından yeniden gündeme geldi. Günümüzde ABD, Rusya gibi ülkelerde sadece sağlık, güvenlik gibi sektörlerde kullanılan bu cihazlar Macaristan, Tayvan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde siparişe yönelik üretiliyor. Türkiye ise yaklaşık 20 yıl önce bu cihazlara veda etti. Ancak, gizlilik ve güvenlik isteyen Hizbullah gibi gruplar eski cihazları temin ederek kullanmayı sürdürüyor.
#LübnanPil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Kadem Usta "2 hücre üretim tesisi halihazırda aktif faaliyet gösteriyor. Yatırım aşamasında olan gigavatsaat üzeri kapasiteli 4 yeni tesisle bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz" dedi.
#PilElektrikli araçların geniş kitlelere yayılmasını sağlayacak, uygun fiyatlı ve uzun menzilli modeller geliyor. 2025 itibarıyla B segmentinde birçok yeni nesil modelin piyasaya sürülmesi beklenirken markaların Türkiye’deki ilk hedefi, araçlarını yüzde 10 ÖTV dilimine sokabilmek. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, kasımda düşük ÖTV diliminde satışa çıkarmayı planladıkları 605 km menzile sahip EV3 ile ilgili, “Fiyat doğru noktada durursa 2025’in önemli elektrikli oyuncularından bir tanesi olur” dedi.
#Elektrikli AraçlarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Balıkesir Bigadiç’te yapımı tamamlanan Granül Bor Üretim Tesisleri’nin açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Bayraktar, "Maden çeşitliliğinde dünyanın önde gelen 10 ülkesi arasındayız. Önümüzdeki süreçte bu rezervleri daha hızlı şekilde ekonomiye katmamız, sanayimizi daha da geliştirmemiz ve sadece ham madde değil, daha fazla nihai ürün üretmemiz yani katma değerli madencilik anlayışı ile hareket etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. Bayraktar, "Açılışını yaptığımız bu tesisle gübre katkı maddesi üreterek bor ürün yelpazemizi genişletiyoruz." dedi.
#Alparslan BayraktarUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesindeki testlerinin başarıyla devam ettiğini bildirerek, “Türksat 6A uydumuz geçici yörüngesinde birçok teste tabi tutuluyor. Uydumuzun 8 farklı sistemdeki tüm testleri başarıyla sürüyor. Ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 15 yıl görev yapacağı 42 derece Doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz.” dedi.
#Türksat 6ABYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi Stella Li "Türkiye'yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunların hepsi tutku verici gelişmeler. Belki önümüzdeki yaz aylarında fabrikanın inşaatına başlayabiliriz ve sonrasında Çin'deki gibi 12 aydan daha kısa sürede fabrikayı inşa edebileceğimizi umuyoruz" dedi.
#TürkiyeUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın yapım ve test aşamalarının tamamlandığını paketlenme sürecine geçildiğini belirterek ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na gönderilmek üzere 4 Haziran Salı günü Ankara’dan yola çıkacağını açıkladı. Türksat 6A uydusunun Antonov An-124 tipi uçakla Florida’ya doğru yola çıkacağını kaydeden Uraloğlu, “Bu proje, ülkemizin uzaydaki geleceği açısından büyük önem taşıyor. Uydumuzda kullanılacak alt sistemleri, uydu yer istasyonunu ve yazılımları milli imkanlarla gerçekleştirdik. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türkiye haberleşme uydusu üretebilen ülkeler ligine yükselecek. Böylece haberleşme uydusu ihracatı da yapabileceğiz.” diye konuştu.
#Bakan Uraloğlu