Geçtiğimiz günlerde Seda Sayan'ın programına katılan ve 23 yıl önce hamileyken canı toprak çektiğini söyleyen kadın, o günden sonra her gün 2 kiloya yakın moloz yediğini açıklayarak şaşkınlığa neden olmuştu. Hamile olduğu dönemde camdan dışarı bakarken canının toprak çektiğini ifade eden genç kadın, zorlandığı için dışarı çıkamadığını ve bu süreçte evde parke altındaki kum ve betonları sökerek yediğini aktardı. Bu durumun hangi hastalığın belirtileri olduğu merak konusu olurken, tedavisi ve ne eksikliği sonucu meydana geldiği de araştırılmaya başlandı. Tıpta pika sendromu denilen toprak, kil, tebeşir vb. yeme alışkanlığı nedir, kimlerde görülür, tedavisi var mıdır? İşte, uzmanından pika sendromu ile ilgili tüm merak edilenlerin yanıtları...
#Pika SendromuBesin olarak kabul edilmeyen maddelerin devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığına 'pika sendromu' dendiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mevlüt Salim, ailelerin gözlemleriyle bunun kolayca teşhis edilebileceğini söyledi.
#Pika SendromuYapılan araştırmalara göre Türkiye’deki çocukların yüzde 51’i çamur, toprak, sabun, pil, kireç gibi yabancı maddeleri yiyor. Bu tür davranışlarda bulunan çocukların birçoğuna ‘pika sendromu’ teşhisi konuluyor. Hayli şaşırtıcı bir hastalık olan pika sendromuna dair her şeyi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı ile konuştuk.
#Pika SendromuGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuAşerme, yani bazı gıda maddelerine aşırı istek duyma, erken gebelik döneminin normal bir belirtisi olarak kabul edilir. Çoğu kadında 6. hafta civarında ortaya çıkan ve birinci trimester, yani gebeliğin ilk üç aylık döneminin bitiminde ortadan kalkan bu durum bazı anne adaylarında daha ileri gebelik haftalarına kadar devam edebilir.
#Aşerme Nedir