Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde biyoçeşitlilik envanter çalışmaları sırasında Badavut sahilinden toplanan tüylüçay (stachys) grubuna ait bitki, incelemelerin ardından yeni alt tür olarak kayıtlara girdi. Yeni endemik türün bilimsel adı ise ‘stachys cretica subsp gulendamiana’ oldu. Prof. Dr. Ekrem Akçiçek, "Dünyada sadece Badavut sahilinde yetişen yeni tür, sınırlı bir alanda yetiştiği için koruma altına alınması gerekmektedir" dedi.
#BalıkesirBolu Yedigöller Milli Parkında yapılan çalışmalarda yeni bir endemik bitki türü keşfedildi. Bartın Üniversitesinde Öğretim Üyesi Dr. Bilge Tunçkol ve ekip arkadaşları tarafından keşfedilen bitkinin oldukça sınırlı bir alanda, bazaltik ve kireçtaşı kayalık habitatlarda bulunduğu ifade edildi. Bilim dünyasına kazandırılan bitki türü ile ilgili bilimsel yayın, dünyanın önde gelen prestijli dergilerinden olan “Phytotaxa”da yer alırken keşfedilen türün endemik bir bitki olarak koruma altına alınması için çalışma başlatıldı.
#PhytotaxaBartın Üniversitesi'nden Dr. Bilge Tunçkol ile arkadaşları, Bolu Yedigöller Milli Parkı'nda yeni bitki türü keşfetti. Dünyada ilk kez görüldüğünü belirttiği bitki türü ile ilgili bilgi veren Tunçkol, "Keşfedilen bitki türü; gösterişli renkte çiçeklere sahip olan ve oldukça sınırlı bir alanda, bazaltik ve kireç taşı kayalık habitatlarda bulunuyor" dedi.
#BartınEge ve Aksaray üniversitelerinden öğretim üyeleri, Amanos Dağları'nın Hatay sınırında tespit ettikleri yeni bir ters lale türünü bilim dünyasına tanıttı. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, "Son zamanlarda küresel iklim değişiklikleri özellikle soğanlı yumrulu bitkileri çok etkiliyor. Bu nedenle bölgede öncelikli olarak yerel yönetim ve halk bitkiye sahip çıkarak koruma çalışmalarını başlatmalıdır" dedi.
#HatayBartın Üniversitesi’nde görevli Dr. Bilge Tunçkol, Küre Dağları Milli Parkı’nda Kastamonu Horma Kanyonu bölgesinde eğrelti türü olan yeni bitki keşfetti. Bitkiye 'Küçük Asya' anlamına gelen ‘Polystichum asiae-minoris’ adı verildi.
#BartınİSTANBUL Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sırrı Yüzbaşıoğlu’nun, Kocaeli’nin Samanlı Dağları'nın zirvesinde yaptığı araştırmalar ile yeni bir çiğdem türü keşfedildi. Çiğdem literatüre, ‘Keltepe Çiğdemi’ olarak geçti.
#İstanbul Üniversitesi Fen FakültesiAdana ve Bolu kırsalında Anadolu’ya özgü iki yeni sümbül türü keşfedildi. Sümbülleri bilim dünyasına tanıtan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Eker, birine oğlu ‘Pamir Yiğit’in, diğerine ise annesi ‘Fatma’ ile yeğeni ‘Ceren’in isimlerini verdi. Yenileriyle Türkiye’de bulunan sümbül türü 45’e yükseldi.
#SümbülAntalya'nın Kumluca ilçesinde 1'inci derece doğal SİT alanı ilan edilen ve HES'lere karşı çevre mücadelesi verilen Alakır Nehri'nin de bulunduğu vadide, 'Ricotia candiriana' (Çandır cavlağı) olarak adlandırılan yeni bitki türü keşfedildi. Pembe çiçekleri olan bu yeni türün 1100-1360 metre yükseklikte yetiştiği ve mayıs- haziran aylarında çiçeklendiği kaydedildi.
#AntalyaAmanos Dağlarında yayılış gösteren ve ilk kez 1862 yılında toplanan ancak o zamandan beri bir daha izine rastlanmayan "Amanos öğrek otu" endemik bitkisi Türk bilimciler tarafından yeniden bulundu ve dünya literatüründeki yerini aldı.
#Amanos Öğrek OtuTunceli Üniversitesi, bölgede yaptığı çalışmada dünyada 2 yeni kerger türü tespit etti. Uluslararası alanda tescillenen kengerle birlikte dünyada 6 olan kenger türü 8'e yükseldi. Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Durmuş Boztuğ, Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Yüce ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Munzur Dağları civarı ile Tunceli'nin birçok bölgesinde 2 yeni kenger türü tespit edildiğini ve uluslararası alanda tescil ettirdiklerini belirterek, dünyada var olan 6 kenger türünün 8'e çıktığını açıkladı. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, iki yeni kenger türünün dünyada sadece Tunceli yöresinde tespit edilmesi konusunun dünya çapında bir bilimsel çalışma olduğunu belirtti. Boztuğ, yeni tespit edilen 2 kenger türünün uluslararası yayın yapan Phytotaxa adlı dergide yayımlandığını belirterek, Uluslararası alanda tescil edildi, tanıtıldı" dedi.Ferit DEMİR-DHA
#Tunceli