Bebekliğinden beri kronik böbrek yetmezliği çeken 9 yaşındaki Yağmur Bingöl'ün diyaliz katateri nedeniyle akciğerlerinde pıhtı gelişti. Yağmur, ambulansla Erzurum’dan İstanbul'a Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Acilen ameliyata hazırlanan küçük kız, ciğerlerinde saatli bombayla yaşarken koronavirüse yakalandı. Üç hafta koronavirüs tedavisi gören Yağmur'un 'pulmoner endarterektomi' ameliyatı ile akciğerlerindeki pıhtı çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren ekipten Prof. Dr. Bedrettin Yıldızeli, ''Türkiye'deki en ufak hasta. Dünyada da iki - üç hastadan biri. Literatüre geçecek bir hastamız'' dedi. Pes etmeye niyetinin olmadığını söyleyen Yağmur ise, ''Bir sürü ameliyatlardan kalktım. Hiç pes etmeye niyetim yok'' diye konuştu.
#İstanbulTürkiye'de böbrek yetmezliğinin en sık nedeninin şeker hastalığı olduğunu belirten Böbrek Nakli Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, “Şeker hastalarının neredeyse yüzde 40’ında herhangi bir aşamadaki böbrek hastalığı gelişir. Böbreğin süzme fonksiyonu azaldıkça hastalar klinik bulgu vermeye başlarlar. Bunlar şeker ölçümlerinde ileri derece bozukluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, tansiyonda yükselme, dokularda ödem, idrarda azalma ve renk değişikliği ile gece idrara çıkmadır” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan ErtuğrulBatman Bölge Devlet Hastanesi'nde görev yapan Nefroloji Uzmanı Dr. Zeki Kemeç, yakalandığı koronavirüsü 20 günde yenmeyi başardı. Koronavirüsü ailesine de bulaştıran Kemeç, hastalığı hafife almanın çok büyük bir yanılgı olacağını belirterek, "Virüs akciğerime nüfuz etmişti. İlk başta tatsızlık, iştahsızlık, halsizlik, terleme, bel ve sırt ağrısı yakınmalarım oldu. Daha sonra sırtımın ağrısından yatarken sağa, sola dönemez olmuştum. Eğilmekte zorluk çekiyordum. Sırtüstü yattığımda ise sanki milyonlarca dikenin üzerinde yatıyormuşum gibi canım acıyordu" dedi.
#Batman Bölge Devlet HastanesiNefroloji Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Özlem Usalan, “Böbrek hastaları koronavirüse yakalanma riski yüksek grupta yer alıyor.” dedi ve ekledi: “Periton diyaliz yöntemiyle böbrek hastaları hastaneye gitmeden kendi başlarına diyaliz yapabilme imkânı buluyor. Periton diyalizi, hastalara ciddi anlamda özgürlük sağlamanın yanı sıra mesafeye önem vermemiz gereken bu günlerde hastalarımızı virüsle mücadele konusunda daha avantajlı duruma getiriyor.”
#Böbrek HastalığıNefroloji bölümünde uzmanlık edinmiş kişilere nefrolog denir. Nefrologlar genel olarak böbrekler üzerinde uzmanlık edinmişlerdir. Bu uzmanlık, böbrek ile ilgili sorunların diyaliz gibi kararların verilmesinde çok önemli bir rol edinmiştir. Peki, nefroloji bölümünün tam kapsamı nedir ve nefrolog hangi alanlarda uzmanlaşır? İşte, nefrologlar hakkında merak edilen bazı bilgiler
#NefrologTürkiye’de yapılan araştırma ve çalışmalar, günlük tuz miktarının 16 ila 18 gram aralığında olduğunu gösteriyor. Dünya Böbrek Günü vesilesiyle tuz tüketimi ve böbrek sağlığına etkilerine dikkat çeken Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Normalde alınması gereken günlük tuz miktarı 4 ila 6 gramdır. Dolayısıyla günlük beslenme rutinimiz içerisinde tuzu azaltmak, böbrek sağlığını korumak için elzemdir” dedi.
#Böbrek SağlığıKronik böbrek hastalığı değişik nedenlere bağlı olarak böbrek parenkimasında geri dönüşümsüz iltihabi ve degeneratif değişikliklerin ortaya çıktığı hastalık grubudur. Böbrek hasarının çok ileri olmadığı bazı hastalarda, kronik değişikliklere rağmen, böbrekler vücudun gereksinimlerini karşılayabilir ve böbrek hastalığına bağlı herhangi bir klinik veya biyokimyasal anormallik gözlenmez.
#Kronik BöbrekKRONİK BÖBREK HASTALIĞI (KBH), DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE SALGIN HALİNİ ALMIŞ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR. MEDİCAL PARK GAZİANTEP HASTANESİNDE GÖREV YAPAN NEFROLOJİ UZMANI UZ. DR. ERKAN MAHSERECİ, KRONİK BÖBREK HASTALIĞI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER VERDİ. GİDEREK ARTAN SIKLIĞI, YOL AÇTIĞI YÜKSEK SAKATLIK VE ÖLÜM ORANLARI, YAŞAM KALİTESİNİ CİDDİ ŞEKİLDE ETKİLEMESİ VE TEDAVİSİ İÇİN GEREKEN RENAL REPLASMAN TEDAVİLERİNİN YÜKSEK MALİYETİ NEDENİYLE TOPLUMSAL YÜKÜ BÜYÜK OLAN BİR HASTALIKTIR.
MERKEZEFENDİ DEVLET HASTANESİ NEFROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. ENDER HÜR, “BU KİTAPTA KONULAR HASTA VE HASTA YAKINLARININ, HEKİMLERE SORDUKLARI MERAK EDİLEN KONULARDAN SEÇİLEREK KONUNUN UZMANI HEKİMLERCE DERLENMİŞTİR. YARARLI OLACAĞINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ BU ESERDE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİRİZ”DEDİ.
TÜRK NEFROLOJİ DERNEĞİ TARAFINDAN 21-25 EKİM 2015 TARİHLERİ ARASINDA ANTALYA’DA DÜZENLENEN 32’NCİ ULUSAL NEFROLOJİ, HİPERTANSİYON, DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON KONGRESİNDE SUNULAN 385 ÇALIŞMA ARASINDAN MANİSA MERKEZEFENDİ DEVLET HASTANESİ NEFROLOJİ UZMANI DOÇ. DR. ENDER HÜR, ‘EN İYİ SÖZLÜ BİLDİRİ 2’NCİLİK ÖDÜLÜNE’ LAYIK GÖRÜLDÜ.
- Erzurum'da organ bekleyen ancak kar ve tipi nedeniyle köyünde mahsur kalan Esra Ağırkaya adlı hastaya böbrek nakli yapılabilmesi için 2 helikopter, kar üstü araç ve 2 ambulansla sefer olundu - Sağlık İl Müdürlüğü, Valilik kriz merkezi ve karla mücadele ekiplerince yürütülen çalışmayla hastaneye ulaştırılan 19 yaşındaki hasta, Organ Nakli Merkezi'nde yapılan nakille sağlığına kavuştu - Ağırkaya: "Kar ve tipi vardı. Yetişemeyeceğiz diye çok korktum"