Princeton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı’nın Türkiye’ye elektron hızlandırma kabiliyetini kazandırdığını belirterek “Işık hızında elektronların üretimi gibi sahip olduğu teknoloji altyapısı ve yeteneğiyle TARLA, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacak. Özellikle elektron hızlandırıcısıyla radyasyon yönetiminde elde edeceğimiz bilgi birikimi ve kabiliyetler; sağlık gibi birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlarımıza cevap verecek. Hızlandırıcımızda, havacılık ve uzay sanayiinin ihtiyaç duyduğu yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlayıcı dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin ülkemizde test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesinde yararlanılabilecek. Öncül teknolojilerin geliştirilmesi için altyapı olanağı sağlayacak olan yüksek teknolojiye sahip bu tesis; ülkemizin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesinin gelişimi için önemli bir eşiği aşmış oldu.” dedi.
#Elektron Hızlandırıcı18 yaşındaki Efe Zaladin, Stanford Üniversitesi’ne tam burslu kabul edildi. Eğitim hayatı boyunca yaklaşık 10 milyon liralık burstan faydalanacak olan Efe, bu başarıya sınıfın en arka sırasında oturarak ulaştı. Onu farklı kılan ve Stanford’a götüren ise arka sırada dersi kaynatmak yerine okuduğu kitaplar ve yaptığı ders dışı çalışmalar oldu.
#Efe ZaladinMarmara Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Üniversitesi iş birliğiyle kurulan merkezde, yapay doku üretimi, virüslerle ilgili tanı ve tedaviler, kanserler ile ilgili teşhis ve tedaviye yönelik bilimsel araştırmalar yapılacak.
#Marmara ÜniversitesiUzaktan bakıldığında suyun içine yerleştirilmiş kaya parçaları gibi görünüyorlar ama gerçek çok farklı. Bilim insanlarına göre, nefes alış verişleri ile atmosfere oksijen salan bu kayalar olmasaydı bugün yeryüzünde hayat olgusundan bahsetmemiz söz konusu olmayacaktı. Ama her zaman olduğu gibi insan faaliyetleri onların geleceğini de tehlikeye atmış durumda. İşte stromatolitler ve trombolitlerin ilginç hayatları...
#StromatolitlerAlmanya’nın en önemli bilim ödüllerinden ‘Otto Hahn Madalyası’, çekirdek fiziği alanında dünyanın önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Klaus Blaum’a (49) verildi. Şimdiye kadar 450’den fazla bilimsel makalesi yayınlann Prof. Dr. Blaum, Max-Planck Entitüsü’nün Çekirdek (Nükleer) Fizik Bölümü’nün direktörü.
#Otto HahnSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ABD'de birlikte çalıştığı hocasıyla da görüştüğü TÜBİTAK konferansında, "Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortak Girişiminin (EuroHPC) üyesi olduk, dünyadaki en hızlı 5 süper bilgisayardan birine ulaşmak için Barselona'daki merkezle ortaklık kurduk. Araştırmacılarımız, önümüzdeki yılın sonunda bu süper bilgisayara erişebilecekler." dedi.
#TübitakDünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları CERN ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) çalışmalar yürüten Dr. Emrah Tıraş (33), ABD'de çalıştığı laboratuvarı gezen annesi Durkadın Tıraş'ın (66), 'Biz senin öğretmen olmanı bekliyorduk' sözünü sosyal medya hesabında paylaşınca binlerce beğeni aldı. İlk ve ortaokul hayatını Antalya'daki köy okullarında tamamladığını söyleyen Dr. Emrah Tıraş, “Anadolu liseleri sınavını kaçırdım ve Karatay Süper Lisesi'nde okudum. Üniversite sınavında aldığım puan çok yüksek bir puan değildi. Önümde iki seçenek vardı. Puanımın yettiği bir üniversiteye gitmek ya da bir yıl daha hazırlanıp aynı zamanda aileme yardım etmek. Babam pazarcılık ve çiftçilik yapıyordu, aynı zamanda hayvanlarımız vardı ve onlara bakıyorduk. Bir sene daha sınava hazırlanmayı göze alamadım ve Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandım" dedi.
#CERNDünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları CERN ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) çalışmalar yürüten Dr. Emrah Tıraş (33), ABD'de çalıştığı laboratuvarı gezen annesi Durkadın Tıraş'ın (66), 'Biz senin öğretmen olmanı bekliyorduk' sözünü sosyal medya hesabında paylaşınca binlerce beğeni aldı. İlk ve ortaokul hayatını Antalya'daki köy okullarında tamamladığını söyleyen Dr. Emrah Tıraş, “Anadolu liseleri sınavını kaçırdım ve Karatay Süper Lisesi'nde okudum. Üniversite sınavında aldığım puan çok yüksek bir puan değildi. Önümde iki seçenek vardı. Puanımın yettiği bir üniversiteye gitmek ya da bir yıl daha hazırlanıp aynı zamanda aileme yardım etmek. Babam pazarcılık ve çiftçilik yapıyordu, aynı zamanda hayvanlarımız vardı ve onlara bakıyorduk. Bir sene daha sınava hazırlanmayı göze alamadım ve Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandım" dedi.
#HaberDünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarları CERN ve Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı'nda (Fermilab) çalışmalar yürüten Dr. Emrah Tıraş (33), ABD'de çalıştığı laboratuvarı gezen annesi Durkadın Tıraş'ın (66), 'Biz senin öğretmen olmanı bekliyorduk' sözünü sosyal medya hesabında paylaşınca binlerce beğeni aldı. İlk ve ortaokul hayatını Antalya'daki köy okullarında tamamladığını söyleyen Dr. Emrah Tıraş, “Anadolu liseleri sınavını kaçırdım ve Karatay Süper Lisesi'nde okudum. Üniversite sınavında aldığım puan çok yüksek bir puan değildi. Önümde iki seçenek vardı. Puanımın yettiği bir üniversiteye gitmek ya da bir yıl daha hazırlanıp aynı zamanda aileme yardım etmek. Babam pazarcılık ve çiftçilik yapıyordu, aynı zamanda hayvanlarımız vardı ve onlara bakıyorduk. Bir sene daha sınava hazırlanmayı göze alamadım ve Atatürk Üniversitesi Fizik Bölümü'nü kazandım" dedi.
#CernMardin'de yaşayan, bilim ve teknoloji tutkusuyla ürettiği projelerle dikkati çeken Markus Acar, TÜBİTAK'ın desteğiyle İsviçre'de bulunan Avrupa Nükleer Merkezinin lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada, Şili ve Çin vatandaşı arkadaşlarıyla hazırladığı ‘Parçacık Hızlandırıcılarında Elektron Işınları için Alan Etkili Transistör (FET) Tasarımlarına Dayalı Düşük Maliyetli Grafen Dedektörü’ projesiyle finale kaldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, online görüşmede Acar'ı kutladı.
#Markus AcarMardin’de lise 3’üncü sınıf öğrencisi Markus Acar, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN), lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kaldı. Çin’den iki ve Şili’den üç öğrenciyle birlikte hazırladığı 'e-dedektör’ projesiyle ilk 20’ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN’e gitmek istiyor.
#CernMardin'de lise 3'üncü sınıf öğrencisi Markus Acar, İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nin (CERN), lise öğrencileri arasında düzenlediği yarışmada 500 proje arasından finale kaldı. Çin'den 2 ve Şili'den 3 öğrenciyle birlikte hazırladığı 'e-dedektör' projesi ile ilk 20'ye kalan Markus Acar, Türkiye adına kazanan ilk takım olarak CERN'e gitmek istiyor.
#Mardinİstanbul Bilgi Üniversitesi, “CERN: Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı ve Liseler için Demet Hattı Yarışması” konulu etkinlikte lise öğrencilerini santralistanbul Kampüsü’nde ağırladı. BİLGİ Yüksek Enerji Fiziği Araştırma Merkezi Müdürü ve yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu Prof. Dr. Serkant Ali Çetin tarafından gerçekleştirilen sunumda öğrenciler “Liseler İçin Demet Hattı Yarışması” hakkında bilgi aldı.
#CernSizi iki harika öğretmenle tanıştırmak istiyorum. Bilişim teknolojileri öğretmeni Selçuk Yusuf Arslan ve fen bilimleri öğretmeni Semih Esendemir, bu yıl Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) kabul edildi. Orada iki haftalık eğitimle çocukları bilime yönlendirmekle ilgili seminerlere katıldılar ve 'CERN Bilim Elçisi' olarak Türkiye'ye döndüler. İkiliyle buluştuk, deneyimlerini konuştuk.
#Selçuk Yusuf ArslanİSTEK İzmir ve Kuşadası Okulları öğrencileri, 3-7 Mayıs tarihleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan dünyaca ünlü CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi), Zürih'teki Technorama ve Almanya'nın Münih kentindeki BMW Müzesi ile Alman Müzesi gibi birçok bilim merkezine kapsamlı bir gezi gerçekleştirdi.
#İzmir