Bir yıllık uzaktan eğitim, duygusal, sosyal ve gelişimsel olarak çocuklara ve ailelere bazı bedeller ödetti. Ancak artık yüz yüze eğitim başladı ve bu bedellerin telafileri biraz zaman alabilir. Sabır göstererek ve toplum olarak herkes kendine düşeni yaparsa bu süreç atlatılabilir.
#OkulAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanAnne olmak için illa biyolojik olarak doğum yapmak gerekmiyor. Devlet korumasında olan binlerce çocuk, onlara aile olacak anne-babaların yolunu bekliyor. Koruyucu aile sistemiyle anne olmuş Nebahat Atabey ve İlkay Tarhan... Onlar ‘kalbinden doğuran’ binlerce anneden sadece ikisi... Deneyimlerini ve çocuklarını anlattılar.
#Nebahat Atabey46 yaşındaki iki çocuk annesi Filiz Çil, pek çok işte çalışıp aile bütçesine destek oldu. Son olarak da bir kafe açtı. Ancak pandemi döneminde kafeler kapanınca geriye borç yükü kaldı. Üniversite öğrencisi oğlu, aileye destek olmak için kuryelik yapmaya karar verince Çil, bir kez daha işe koyuldu. Derslerinden geri kalmasın diye oğlunun yerine kuryeliğe başladı.
#Filiz ÇilÇok yetenekli… Ekranda, tiyatroda, beyazperdede canlandırdığı karakterleri oynamıyor, adeta yaşıyor. Bir yandan tiyatroya devam ederken ekranda da ilk kez karşımıza sert bir dramla çıkıyor. Şebnem Bozoklu’yla buluştuk, hakkında bilinmeyenleri konuştuk. ‘Tatlı bir şuursuzluğu’ olduğunu söyleyen oyuncu “O yüzden etrafımdakiler hep bir sit-com yaşar” diyor.
#Şebnem BozokluEkran bağımlılığı yaşı pandemi döneminde geriledi. Yani artık çocuklar daha erken yaşta ekran bağımlısı oluyor. Bu durumda pandeminin yanı sıra dijital oyunlar ve sosyal medyanın giderek yaygınlaşması da etkili. Okul öncesi öğretmenleri , 36-48 aylık uyum sürecindeki çocukların akranlarıyla oyun oynamak yerine tablet ya da telefon istediğini söylüyor. Hatta kreşlerde öğretmenler 24 aylık çocukların da ekran bağımlısı hâle gelmesinden şikayetçi. Ülkemizde yapılan son çalışmalar gösteriyor ki ekran kullanım yaşı 6 aylık bebeklere kadar geriledi. Diğer yandan okul öncesi dönem çocuklarının önerilen süreden 5 kat daha fazla ekrana maruz kaldıkları saptandı. Velilerse durumdan şikayetçi. Ancak evden çalıştıkları için ekranları hayatlarının bir parçası hâli getirmekten başka bir yol bulmakta zorlanıyorlar. Peki ekran bağımlılığı yaşı düşerken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli?
#Ekran BağımlılığıPandemi sonrası tüm dünya yeni bir döneme girdi. Aylar boyu evinden çıkamayan vatandaşlar, kendilerini daha çok internette buldu. Peki bu süreci TurkNet nasıl geçirdi? TurkNet Genel Müdürü Cem Çelebiler, Türkiye'de internette yaşanan değişimi Hürriyet'e anlattı.
#Turknet