Bu yıl öğrenciler, 25 Ocak’ta başlayacak olan yarıyıl tatilini pandeminin gölgesinde geçirecek. Öğrencilerin, 15 Şubat Pazartesi günü sona erecek olan tatili, verimli geçirmeleri adına Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nesrin Duman önemli ipuçları paylaştı.
#Pandemi Sürecinde Çocuk PsikolojisiÇocuk Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özalp Ekinci, pandemi sürecinde yoğun kaygılar yaşayan çocukların, ebeveynlerinden ayrılmakta belirgin zorluk yaşadıklarını. ve bu durumun hem kendilerini güvende hissetmedikleri için hem de ebeveynlerinin hastalık kapabileceği endişelerine dayandığına dikkat çekti.
#Çocuk Ruh SağlığıTeknoloji her geçen gün hem anne-babaların, hem de çocuklarının üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Bunun altında yatan neden ise, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırması, insanlara zaman kazandırması, uzakları yakınlaştırması, bilgi paylaşımını sağlaması, eğlenerek zaman geçirmeye olanak vermesidir.
#DijitalEğitmen, yazar Banu Yüksel “Sorunları olan bir erkek, psikolog yerine neden konsomatrise gitmeyi tercih eder?” sorusundan yola çıkarak Kadın Araştırmaları Anabilim Dalındaki tezi için akademik bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışma için pavyon müşterileri, sahipleri ve konsomatrislerle görüşmeler yapan Yüksel, tezinin bulgularını daha geniş kitlelere ulaştırmak için “Kimse Fahişe Doğmaz” isimli bir roman yazarak okuyucularıyla buluşturdu. Yüksel, röportajımızda kurguladığı hikâye ile çocuk yetiştirme konusunda yapılan yanlışların ileride nelere mal olabileceğini göstermek istediğini de anlattı.
#Sibel Bağcı UzunÜlkemizde vakaların görülmeye başlamasıyla Kovid-19 salgını toplumun her kesiminden bireylerin hayatını etkilemeye başladı. Okullar kapandı, sokağa çıkma yasakları başladı maske ve dezenfektan kullanımı günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Marketlerin yağmalanması, belirli ürünlerin tükenmesi ve sokağa çıkma yasakları öncesi oluşan izdihamlar toplum genelinde insanların ne kadar büyük bir panik duygusu içinde olduğunun göstergesi oldu. Bu toplumsal değişimlerden etkilenen bir diğer grup ise öğrenciler.
#SınavPandemi nedeniyle eve taşınan çevrimiçi dersler, ödevler ve farklılaşan yaşam rutini ebeveynlerle çocukları adeta bir çıkmaza soktu. Sosyal ortamlarından uzaklaşan çocukların kaygı ve kaygıya bağlı duygu durumları hızla değişmeye başladı. Yetişkinlerin üzerindeki baskı arttı. Peki, anne ve babalar bu süreci nasıl yönetmeli? Evde, oyun ve okul dengesini sağlamak nasıl mümkün olur? Klinik Psikolog Emre Konuk, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Çocuk SağlığıEğitim uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, 31 Ağustos'ta uzaktan eğitime başlayacak milyonlarca öğrenci ve velileri için bu hafta sonunun önemli olduğuna işaret ederek, "Öğrenciler yaz tatili boyunca eğlenme amaçlı kullandıkları televizyon ve tabletten pazartesi derslerini takip etmeye başlayacaklar. Anne ve babalara şu öneriyi yapmamız gerekiyor, bu hafta sonu çok kritik. Bu yüzden bu süreci çocuklarına çok iyi anlatmaları gerekiyor" dedi.
#Uzaktan EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN TÜRK'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programında merak edilen soruların cevaplarını veriyor. Bakan Selçuk, "Okulların açılmasıyla ilgili 4 senaryo üzerinde çalışıyoruz." dedi. Ayrıca, "İlk kez burada açıklıyorum" diyen Selçuk, "Sanayi Bakanlığımızla Türk Stardartlar Enstitüsü ile bütün Türkiye'deki okulların standartını çıkardık." ifadeleri kullandı.
#Ziya SelçukLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsGlobal düzeyde insanlığın en büyük trajedilerinden birine şahit oluyoruz. Uzaktan eğitime geçiş yaptığımız evlerimizde 7/24 ayrılmadan yaşamaya çalıştığımız bu zorlu süreçte ‘anne baba, çocuk ve öğretmen’ olarak rollerimiz de yeniden tanımlanmaya başladı.
#Aile