Bilecik'te, Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Ramazan Bayramı arifesinde "minareden şeker sarkıtma" geleneği sürdürülüyor. Şeyh Edebali Külliyesi Alan Sorumlusu Engin Beyce, "Minareden sepetle şeker ikramında bulunarak, şeker bayramını yaşatmaya çalışıyoruz. Çocukların bayramı karşılama sevincini onlarla beraber yaşamanın mutluluğu ve gayreti içerisindeyiz." dedi.
#Bilecik‘On bir ayın sultanı’ olarak anılan ramazan ayı yarın başlıyor. Bu gece ilk sahura kalkılacak, ilk iftar yarın yapılacak. İlk imsak İstanbul’da saat 06.07, Ankara’da 05.52 ve İzmir’de 06.16’da olacak. Yarın ilk iftar ise İstanbul’da 19.01’de, İzmir’de 19.11’de, Ankara’da ise 18.47’de yapılacak.
#2025 Ramazan İmsakiyesiBir Ramazan ayıyla daha buluşmanın sevincini yaşıyoruz, fakat bu yıl başka. Bu yıl buruk sevinçle yaşıyoruz Ramazan’ı. Bereketiyle birlikte gelen bu ay, yakın zamanda yaşadığımız deprem felaketi sebebiyle biraz kederli geçse de Ramazan ayının sahip olduğu paylaşma ve dayanışmanın, millet olarak daha fazla kenetlenmemize vesile olacağına inanıyorum.
#GüllaçŞehzade Mustafa, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğludur. Kanuni’den sonra tahta geçmesi beklenirken, saray entrikaları yüzünden babası tarafından 1553’de boynu vurdurulmuştur. Mezarı, Osmanlı’nın ilk başkentlerinden olan Bursa’da Şehzade Mustafa Türbesi’nde bulunuyor. Türbe hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Şehzade MustafaOsmanlı geleneği olan kandil simidi, adını aldığı kandil günlerinin en sevilen ve en çok tüketilen lezzetlerinden biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan kandil simidinin en güzel ve en sağlıklı hali ise evde yapılanı. Pastane usulü ile mahleple hazırlanan kandil simidi bazı püf noktalara dikkat edildiği takdirde mahlepsiz de yapılabiliyor. Peki, kandil simidi nasıl yapılır? İşte mahlepli- mahlepsiz kandil simidi tarifi ve kandil simidi püf noktaları
#Kandil Simidi Nasıl YapılırOsmanlı geleneği olan ‘kandil simidi’ kandil günlerinin en sevilen ve vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, her kandil gününde fırın ve pastane tezgahlarında yerini alıyor. Peki, evde kandil simidi nasıl yapılır? İşte, mahlepli ve mahlepsiz kandil simidi tarifi
#Kandil Simidi Nasıl YapılırOsmanlı geleneğini yaşatan kimliği bilinmeyen bir hayırsever Lüleburgaz'da mahalle bakkalının veresiye defterini satın aldı.Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde bir hayırsever, ramazan ayı dolayısıyla ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla bir bakkalın veresiye defterini 6 bin lira ödeyerek satın aldı.Özerler Mahallesi'nde bakkal işleten Kadir Halaç'ı arayan bir hayırsever veresiye defterini satın almak istediğini söyledi. Halaç'ın, defteri satabileceğini belirtmesi üzerine bakkala gelen hayırsever pazarlık sonucu 6 bin lira karşılığında veresiye defterini satın aldı. Halaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'da zenginlerin ramazan ayında esnaftan "zimem" denilen veresiye defterini satın alması geleneğinin bugün bir hayırsever tarafından sürdürülmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Çok duygulandığını anlatan Kadir Halaç, "Bu bir Osmanlı geleneği, bizim ceddimiz yapıyordu, çok duygulandım. Defteri satma konusunda pazarlık yaptık. 6 bin 857 lira tutarındaki veresiye defterini, 6 bin 500 liraya bıraktım. Pazarlık sonunda 6 bin liraya alması konusunda anlaştık. Anlaştığımız gibi defteri aldı, para ödendi, defteri bir poşete koyup gitti." dedi.
#LüleburgazRamazan’ın olmazsa olmazı davulculardan biri Mehmet Gizlenir. Mahalleliyi sahura kaldırmak için gece yarısı, kamyonet kasasında davul çalıyor. Aileye hasret, dört kişi yaşadıkları tek göz evde geçiriyor Ramazan’ı ve bahşiş konusu açıldığında, “Verenden de vermeyenden de Allah razı olsun” diyor.
#Sedat CenikliTrakya Üniversitesi ve Trakya Kalkınma Ajansı'nın gerçekleştirdiği projeyle, Karaağaç Yerleşkesi'nde bulunan tarihi bir bina, şerbet evine dönüştürüldü. "Şerbet Evi" projesi kapsamında Osmanlı saray mutfağının onlarca şerbetini bugüne taşımak için hazırlıklara başladı. Mevsimine göre 20-25 çeşit şerbetin sunulacağı şerbet evinde meraklıları şerbet kaynatmayı da öğrenebilecek.
#ŞerbetKandil günlerinin en sevilen geleneği kandil simidi, her evde bulunan malzemelerle kolayca yapılabiliyor. Susamlı ve sade olamak üzere iki seçeneği bulunan kandil simidinin yapımında mahlep, ayrıca susam veya çörek otu kullanılıyor. Peki, mahlepsiz kandil simidi nasıl yapılır? İşte mahlepli-mahlepsiz kandil simidi tarifi
#Kandil SimidiOsmanlı geleneği olan ‘kandil simidi’ kandil günlerinin en sevilen ve vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Osmanlı'dan bu yana geleneksel olarak hazırlanan mahlep kokulu simitler, her kandil gününde fırın ve pastane tezgahlarında yerini alıyor. Peki, evde kandil simidi nasıl yapılır? İşte, mahlepli ve mahlepsiz kandil simidi tarifi
#Kandil Simidi Nasıl Yapılır