Son yıllarda ürün satın almak yerine kiralama modeli giderek daha popüler hale geliyor. Başta teknolojik ürünler olmak üzere; giyim, spor ekipmanları, mobilya gibi pek çok araç gerecin kiralanması hem ekonomik hem de sürdürülebilir avantajlar sağlıyor. Fiyatların ortalama 79 TL’den başlayarak, 5 bin TL’ye kadar çıktığı sektörde Türkiye’de yıllık büyüme hızı ise yüzde 80’i buluyor.
#KiralamaŞirketlerin araç filolarını oluşturduğu operasyonel kiralama sektöründe tercihler küçüldü. 2022’nin ilk yarısında sektördeki üst ve orta sınıf araçların payı yüzde 5 azalarak yüzde 13.3 oldu. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı İnan Ekici, “Artan maliyetlerinden dolayı müşterilerimiz araç politikalarında değişiklik yaparak daha ekonomik ve düşük donanımlı araçlara yöneliyor” dedi.
#Araç KiralamaDünyanın en büyük filo kiralama şirketlerinden LeasePlan’ın, ‘Kurumsal filolar iklim değişikliğiyle nasıl mücadele edebilir?’ isimli raporuna göre, Avrupa’da satılan her 10 araçtan 6’sını şirket araçları oluşturuyor. Bu araçların hususi araçlara göre ortalama 2.25 kat daha fazla yol kat ettiği belirtilirken, kurumsal filoların iklim değişikliğine ciddi katkıda bulabileceğine dikkat çekiliyor.
#Filo Kiralamaİzmir'de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sonrası bayilerde araç kalmadığını öne süren satıcıların, yüzlerce otomobili boş arazilerde stokladığı ileri sürüldü. Yaklaşık 600'e yakın aracı park halinde görenler fırsatçılık yapıldığını öne sürerken, iddiaların odağındaki firma yetkilisi ise, 'stokçuluk' yapmadıklarını ve arazideki araçları kiraladıklarını savundu.
#İzmirİzmir'de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sonrası bayilerde araç kalmadığını öne süren satıcıların, yüzlerce otomobili boş arazilerde stokladığı ileri sürüldü. Yaklaşık 600'e yakın aracı park halinde görenler fırsatçılık yapıldığını öne sürerken, iddiaların odağındaki firma yetkilisi ise, 'stokçuluk' yapmadıklarını ve arazideki araçları kiraladıklarını savundu.
#ÖTVDünyanın önde gelen filo kiralama şirketlerinden biri olarak beş kıtada ve 30’dan fazla ülkede dev bir araç filosunu yöneten LeasePlan’in ülkemizdeki ofisi LeasePlan Türkiye, operasyonel kiralamayı tercih eden firmaların hayatını kolaylaştıracak çözümler sunmayı sürdürüyor.
#GazetehaberleriOperasyonel kiralama sektörü yılın ilk çeyreğinde yaptığı 4.2 milyar TL’lik yeni araç yatırımıyla Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10.9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı. Bu dönemde kiralama şirketlerinin filosundaki hibrit ve elektrikli araçların payı yüzde 3.6’ya çıktı. Sektör, ikinci çeyrekte de yatırımlarını sürdürüyor.
#GazetehaberleriOperasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk üç aylık döneminde 4.2 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10.9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı. Aynı dönemde, sektörün aktif büyüklüğü 42.4 milyar TL oldu. Yüzde 3.5 daralan sektörün araç sayısı ise 254 bin adede düştü. Sektörün araç parkındaki hibrit ve elektrikli araçların payı ise 3.6’ya ulaştı.
#GazetehaberleriGeçtiğimiz yılı yüzde 5.6’lık daralma ile geride bırakan operasyonel kiralama sektörünün 2021’de toparlanma sürecine girişi ile birlikte hem sıfır araç satışlarına hem de ikinci el piyasasına yansımasının olumlu olması bekleniyor. Kiralama şirketlerinin araç parkının yaşını düşürmek için yenileme satınalmaları yapacak olması bunda en önemli etken olacak.
#GazetehaberleriÜçüncü çeyrekte yeniden talebin yükseldiği operasyonel kiralama sektörü 2020 yılının ilk dokuz aylık döneminde 5.6 milyar TL’lik yatırım yaptı. Sektör, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yaklaşık yüzde 7.5’i olan 29 bin adet aracı filosuna kattı. Artan talebe karşın pandemi etkileri ile geçilen yıl genelinde daralma kendisini gösteriyor.
#Gazetehaberleri2020’ye otomotiv sektörü ile paralel olarak pozitif göstergelerle başlayan kiralama sektöründe pandemi sebebiyle durma noktasına gelen talep, günlük kiralama yapan bazı firmaları borçlarını ödeyemez noktaya getirdi. Buna karşın haziran ayında normalleşme ile birlikte işlerine dönmeyi hedefleyen büyük şirketler araçlarını kullanmasalar da iade etmediler. Bunun sebebi ise TL’ye endekslenen kiralama fiyatlarının kurdaki değişim sebebiyle artmaya devam etmesi.
#GazetehaberleriYıllardır her fırsatta, her ortamda söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim. Erkek egemen olarak bilinen otomotiv sektöründe hem mavi hem beyaz yakalı kadın sayısının çok hızlı bir şekilde artması gerekiyor. Çünkü otomotiv dünyası tamamen değişiyor, tüm bilinenler unutulup yeni iş modelleri devreye giriyor. Bu durum tüketicilerin tüm satın alma alışkanlarını da değiştirecek. İşte bu noktada kadınlar otomotiv dünyasının geleceği için elzem bir güç. Otomotiv dünyasındaki “yetenek krizinin” çözüm yolu olabilirler. Nihayetinde kadınlar çalıştıkları şirketlerde karar alma süreçleri, kurumsal yönetim ve finansal performansını olumlu etkiliyor. Değişen otomotiv sektöründe de rekabetçi olmak için yeni fikirlere ihtiyaç duyuluyor. Böyle bir dönemde kadınların direksiyonda olması sektörü büyük ivme katacaktır.
#YazarArtan maliyetler ve gerileyen satışlar nedeniyle zorlu günler geçiren otomotiv sektörü, kiralama sözleşmelerinin Türk Lirası ile yapılması zorunluluğu sonrası bir önemli sorunla daha karşı karşıya kaldı. Maliyetleri ve kiralama bedellerini artıracağı öngörülen TL düzenlemesinin ardından araç kiralama sektörü ekonomi yönetiminden revizyon talep ediyor.
#KiralamaOperasyonel kiralama sektöründe 2013 yılından beri faaliyet gösteren Borlease Grup, Alman sigorta devi Magdeburger Sigorta A.Ş.’yi Allianz Sigorta A.Ş.’den satın aldı. Ayka Sigorta ve Alesta Sigorta şirketlerini bünyesinde bulunduran Borlease Grup, Magdeburger Sigorta’yı satın alarak rekabette öne çıkmayı ve daha geniş kitlelere hizmet vermeyi amaçlıyor.
#BorleaseKripto para birimi Bitcoin’in değeri bile son 2 ayda sadece 2 kat artarken, ‘Beyaz Filo’ isimli bir otomobil kiralama şirketinin hisseleri tam 13 kat arttı. 27 Ekim’de 7 TL olan hisseler bugün 89 TL olurken, şirketin piyasa değeri ise 1 milyar doları aştı. Peki bu şirket uçan otomobil mi üretecek? Bir açıklama gerekmez mi?
#BitcoinTürkiye’de satılan otomobillerin yüzde 20’si operasyonel kiralama sektörünün araç filosuna katılıyor. 9 ayda 95 bin 500 adedi filosuna katan operasyonel filo şirketleri, yıl sonunda 150 bin adedi aşmayı hedefliyor. Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 26 milyar TL’yi aşarken filosundaki araç sayısı ise 346 bin 600 oldu.
#Otomotiv Sektörü