Şirketlerin araç filolarını oluşturduğu operasyonel kiralama sektöründe tercihler küçüldü. 2022’nin ilk yarısında sektördeki üst ve orta sınıf araçların payı yüzde 5 azalarak yüzde 13.3 oldu. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı İnan Ekici, “Artan maliyetlerinden dolayı müşterilerimiz araç politikalarında değişiklik yaparak daha ekonomik ve düşük donanımlı araçlara yöneliyor” dedi.
#Araç KiralamaOperasyonel kiralama sektörü yılın ilk çeyreğinde yaptığı 4.2 milyar TL’lik yeni araç yatırımıyla Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10.9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı. Bu dönemde kiralama şirketlerinin filosundaki hibrit ve elektrikli araçların payı yüzde 3.6’ya çıktı. Sektör, ikinci çeyrekte de yatırımlarını sürdürüyor.
#GazetehaberleriOperasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk üç aylık döneminde 4.2 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 10.9’u olan 17 bin 100 adet aracı filosuna kattı. Aynı dönemde, sektörün aktif büyüklüğü 42.4 milyar TL oldu. Yüzde 3.5 daralan sektörün araç sayısı ise 254 bin adede düştü. Sektörün araç parkındaki hibrit ve elektrikli araçların payı ise 3.6’ya ulaştı.
#Gazetehaberleri2020’ye otomotiv sektörü ile paralel olarak pozitif göstergelerle başlayan kiralama sektöründe pandemi sebebiyle durma noktasına gelen talep, günlük kiralama yapan bazı firmaları borçlarını ödeyemez noktaya getirdi. Buna karşın haziran ayında normalleşme ile birlikte işlerine dönmeyi hedefleyen büyük şirketler araçlarını kullanmasalar da iade etmediler. Bunun sebebi ise TL’ye endekslenen kiralama fiyatlarının kurdaki değişim sebebiyle artmaya devam etmesi.
#GazetehaberleriPandemi öncesi dönemi kapsayan 2019 yılıyla 2021 karşılaştırıldığında, trafikteki otomobil sayısının yüzde 5,35 arttığı görülüyor. Güvenlik ve yakıt tasarrufu gibi gerekçelerle lastik değişimine yönelik talepler yoğunlaşırken, tedarikçiler talepleri karşılamakta ve masrafları kontrol altına almakta zorlanıyor. Çözüm yolu olarak ise akıllı teknolojiler işaret ediliyor.
#LastikGeçtiğimiz yılı yüzde 5.6’lık daralma ile geride bırakan operasyonel kiralama sektörünün 2021’de toparlanma sürecine girişi ile birlikte hem sıfır araç satışlarına hem de ikinci el piyasasına yansımasının olumlu olması bekleniyor. Kiralama şirketlerinin araç parkının yaşını düşürmek için yenileme satınalmaları yapacak olması bunda en önemli etken olacak.
#GazetehaberleriKoronavirüsün milyonlarca insanı evden çalışmaya zorlamasıyla ‘ofis’in geleceği herkes için merak konusu oldu. Salgın sona erdiğinde çalışanlar plazalara geri mi dönecek, yoksa işverenler uzaktan çalışma sayesinde azalan giderleri göz önünde bulundurup bu işi kalıcı hale mi getirecek? Yöneticiler, çalışanlar ve insan kaynakları uzmanlarını dinledik...
#GazetehaberleriYıllardır her fırsatta, her ortamda söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim. Erkek egemen olarak bilinen otomotiv sektöründe hem mavi hem beyaz yakalı kadın sayısının çok hızlı bir şekilde artması gerekiyor. Çünkü otomotiv dünyası tamamen değişiyor, tüm bilinenler unutulup yeni iş modelleri devreye giriyor. Bu durum tüketicilerin tüm satın alma alışkanlarını da değiştirecek. İşte bu noktada kadınlar otomotiv dünyasının geleceği için elzem bir güç. Otomotiv dünyasındaki “yetenek krizinin” çözüm yolu olabilirler. Nihayetinde kadınlar çalıştıkları şirketlerde karar alma süreçleri, kurumsal yönetim ve finansal performansını olumlu etkiliyor. Değişen otomotiv sektöründe de rekabetçi olmak için yeni fikirlere ihtiyaç duyuluyor. Böyle bir dönemde kadınların direksiyonda olması sektörü büyük ivme katacaktır.
#YazarABD ile yaşanan rahip krizine, ekonomik ve siyasal yaptırımlar eklenince geçen hafta dolar ve Euro bir günde yüzde 15’in üzerinde yükseldi. Böylece zaten son 2 aydır yüzde 40’a yakın düşen, ocak-temmuz toplamında ise yüzde 16 daralan otomotiv pazarı ağustos ayında tam anlamıyla köşeye sıkıştı.
#HürriyetTürkiye’de satılan otomobillerin yüzde 20’si operasyonel kiralama sektörünün araç filosuna katılıyor. 9 ayda 95 bin 500 adedi filosuna katan operasyonel filo şirketleri, yıl sonunda 150 bin adedi aşmayı hedefliyor. Türkiye operasyonel kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 26 milyar TL’yi aşarken filosundaki araç sayısı ise 346 bin 600 oldu.
#Otomotiv SektörüAktif büyüklüğü 21 milyar TL’yi aşan araç kiralama sektörü, 2017 yılına umutla bakıyor. Özellikle yılın ikinci yarısında beklenen yabancı turist artışı ile ivme yakalamayı umut eden sektörün oyuncuları şimdiden yeni yatırım hazırlıkları yapıyor. Araç kiralama sektörünün öncüsü Hertz ise zincirin en iddialı halkası…
#Hertz