2019 yılında Covid-19 pandemisiyle birlikte hayatımızın birçok alanında değişiklikler yaşandı. Bu alanlar arasında en büyük yeniliklerden biri sağlık alanında gerçekleşti. Hastane ortamlarının enfeksiyona açık olması nedeniyle hastalar, hastaneye gitmeden doktor görüşü almak istediler. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına sağlıkta büyük bir dijital dönüşüm başladı. İhtiyacın bir sonucu olarak ortaya çıkan bu gelişme zamanla günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi ve doktorlara her an her yerden ulaşabileceğimiz bir uygulamayı hayata geçirdi. Şimdi bu uygulamayı daha yakından tanıyalım.
#Sponsorlu İçerikSağlık sigortası, hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası ürünleriyle hizmet veren Cigna Sağlık Hayat ve Emeklilik’in ana ortaklarından biri olan Cigna Global, bireylerin “aile, finans, fiziksel durum, sosyal yaşam ve iş hayatı” konularındaki algılarını ölçen 360 İyi Yaşam Araştırması’nı yayınladı. Türkiye, Avustralya, Çin, Almanya, İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu 18.000 kişiyle 21 lokasyonda yapılan araştırmanın pandemi dönemine özel çarpıcı sonuçlarını Cigna Genel Müdürü Pınar Kuriş aktardı.
#Sağlık HizmetiBir yılı aşkın süredir tüm dünyanın başını ağrıtan Covid pandemisi migren hastalarının hayatını zorlaştırdı. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Yalınay Dikmen, pandemide migrene karşı alınabilecek basit ama etkili önlemleri anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MigrenKovid-19 salgını yüzünden milyonlarca kişi evden çalışmak zorunda kalınca; hareketsizlik ve mutfakta harcanan zaman arttı, kilo almak kaçınılmaz oldu. Hal böyle olunca da online sağlık hizmetleri veren sağlık personeli arasında en fazla aranan doktorlar listesinin başında diyetisyenler yer aldı. Tur Assist’in Dijital Sağlık Platformu’ndan 2020 yılında yaklaşık 16 bin kişi yararlanırken diyetisyen hizmeti alanların oranı yüzde 30 oldu. Diyetisyenlerden sonra telefonu en fazla çalanlar ise yüzde 23 oranıyla psikiyatrist ve psikologlar oldu.
#Tur AssistYeni tip koronavirüs (Covid -19) alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Öyle ki önceden en küçük bir rahatsızlığımızda bile sağlık kurumuna başvururken şimdiler de ise bu hizmeti eve talep ediyoruz. Online sağlık hizmeti almak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, “Her alanda gördüğümüz dönüşümü sağlık alanında da yaşıyoruz. En çok talep edilen alanların başında ise fizik tedavi geliyor. Bu konu ile ilgili sosyal medyada gün geçmiyor ki yeni bir ilan ile karşılaşmayalım. Bu nedenle vatandaşlarımız hizmet alacakları kişiyi ya da kurumu iyice araştırıp ona göre seçim yapmalı” ifadelerini kullandı.
#Fizik TedaviTürk Telekom Strateji, Planlama ve Dijital Genel Müdür Yardımcısı Barış Karakullukçu, 2013 yılından bu yana PİLOT'tan mezun olan 65 girişime toplamda 4 milyon TL'nin üzerinde nakit desteği sağladıklarını belirterek, "Mezun olan girişimlerden 24 tanesi, yatırım alarak inovatif iş fikirlerini daha da büyütme fırsatı yakaladı." dedi.
#Türk Telekomİnternet ve bilgi ağları alanında geliştirdiği yazılım, donanım ve hizmetleriyle bilginin dünya üstünde hareketini mümkün kılan, ağ teknolojileri konusunda uzman Cisco; geleneksel hale gelen “Türkiye’de Geniş Bant İnternet Araştırması”nın ikincisine IDC ile birlikte imza attı.
İnternette zaman geçirenlerin mutsuz, yalnız ve sosyal hayatı olmayan kişiler olduğunu iddia eden araştırmaların doğru olmadığı ortaya çıktı. MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) "siber-sosyoloji" uzmanı olan Profesör Keith Hampton, sanılanın aksine internetin sosyal ilişkileri canlandırdığını ve insanlar arasındaki iletişimi arttırdığını belirtti.
İnternette zaman geçirenlerin mutsuz, yalnız ve sosyal hayatı olmayan kişiler olduğunu iddia eden araştırmaların doğru olmadığı ortaya çıktı. MIT'de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) "siber-sosyoloji" uzmanı olan Profesör Keith Hampton, sanılanın aksine internetin sosyal ilişkileri canlandırdığını ve insanlar arasındaki iletişimi arttırdığını belirtti.
Yetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüYapay zeka destekli program AIRE sayesinde, kalp hastalarının ölüm riskinin önceden tahmin edilebileceği ifade edildi. Programın, doktorların yerini alması için değil, “insanüstü” bir şey yaratmak için geliştirildiği belirtildi. Programın, 2025'in ortalarından itibaren İngiltere'deki iki sağlık kuruluşunda kullanılması planlanıyor.
#Kalp KriziAnkara’da, eski bakanlardan Abdüllatif Şener’in oğlu Bedirhan Şener, anneannesi Leyla Çetiner’i silahla vurarak öldürmesine ilişkin davanın görülmesine başlandı. Bedirhan Şener'in ağabeyi Şamil Şener, duruşmadaki konuşmasında çarpıcı ifadeler kullandı. Ağabey Şener, "Abimin rahatsızlığını 6-7 yıl önce fark ettim. Oğlum var ismi Everest. İlk abimin bu durumunu 'Everest’i ne yapacağız' diye sormuştu, bende 'nasıl yani' dedim. Abim de ‘siz beni anlamıyorsunuz, Everest benim oğlum’ dedi. O zaman iyi olmadığını anlamıştım." dedi.
#Bedirhan ŞenerBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#Polis