İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#Kahramanmaraşİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#Kahramanmaraşİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.
#Malatya Fayıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.
#Malatya FayıSon birkaç gündür Türkiye’nin kuzeyi ve güneyinde peş peşe depremler oluyor. Önce Muğla’da 4,4, sonra Antalya’da 4,7 en son ise Samsun’da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan sarsıntılar hem iki bölgedeki halkı tedirgin etti hem de Akdeniz ve Karadeniz’de depremsellik açısından neler oluyor sorusunu akıllara getirdi. Yaşanan depremleri Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökmen Sümer, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili Ölüdeniz Fayı'nı işaret ederek, "Literatürdeki bilimsel verilere göre Ölü Deniz Fay Zonu üzerinde 7.8 ve belki de daha büyük depremlerin gerçekleştiğini paleosismolojik veriler ve tarihsel kayıtlardan biliyoruz. Antakya özelinde bu depremden daha büyük bir deprem yaşanabilir. Ona göre önlemlerimizi almalıyız. Türkoğlu-Pazarcık, Erkenek ve Amanos gibi segmentlerde enerji boşaldı. Normal şartlarda bu fay parçalarında bu büyüklükte 300- 500 yıl boyunca deprem olmasını beklemiyoruz. Ama Antakya'da Ölü Deniz Fayı Zonu'nun kuzey bölümüne dikkat etmek gerek" dedi.
#Ölü Deniz Fayı ZonuDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ökmen Sümer, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili Ölüdeniz Fayı'nı işaret ederek, "Literatürdeki bilimsel verilere göre Ölü Deniz Fay Zonu üzerinde 7.8 ve belki de daha büyük depremlerin gerçekleştiğini paleosismolojik veriler ve tarihsel kayıtlardan biliyoruz. Antakya özelinde bu depremden daha büyük bir deprem yaşanabilir. Ona göre önlemlerimizi almalıyız. Türkoğlu-Pazarcık, Erkenek ve Amanos gibi segmentlerde enerji boşaldı. Normal şartlarda bu fay parçalarında bu büyüklükte 300- 500 yıl boyunca deprem olmasını beklemiyoruz. Ama Antakya'da Ölü Deniz Fayı Zonu'nun kuzey bölümüne dikkat etmek gerek" dedi.
#AntakyaDemirören Haber Ajansı'na (DHA) 2020 yılında verdiği röportajda Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal verdiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, şimdi de Ölü Deniz fay zonunun geçtiği ülkeler için uyarıda bulundu. Bu fay hattının, Akabe Körfezi’nden başlayıp Hatay'a ulaştığını ve Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu fayı ile birleştiğini ifade eden Köse, Ölü Deniz fay zonunun geçtiği İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de de 5- 10 yıl içerisinde büyük depremlerin olabileceğini söyledi.
#Ölü Deniz FayıHatay'ın Defne ve Samandağ ilçelerinde meydana gelen iki deprem, birçok ilde etkili şekilde hissedildi. Bu deprem başka sarsıntıların habercisi mi? Daha fazla stres yüklenen faylar oldu mu? Prof. Dr. Süleyman Pampal hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Hatay DepremiİZMİR'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kahramanmaraş depremleri 7.5 üstü büyüklüğündeydi. Fakat bu depremler 11 şiddeti düzeyinde hasar yaptı. Binlerce bina yıkıldı. Altyapı sistemi çöktü. Köprüler yıkılıp, demir yolu rayları hasar gördü. Bölgede büyük ölçekli heyelanlar oluştu. Bu hasarlar deprem şiddetinin 11'e ulaştığını göstermektedir" dedi.
#İzmirTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) bilim insanları, Türkiye’yi sarsan yıkıcı depremler ve 4 gün önce Gürcistan'da olan 4.4 ile 3.6 büyüklüğündeki depremlerin, özellikle Rize ve Artvin’de hissedilmesine ilişkin 'Karadeniz’in depremselliği’ konulu bilgi notunu yayımladı. Son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler yaşandığı belirtilen notta, “Gürcistan’daki depremler, Karadeniz fayının aktif olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle özellikle Karadeniz için Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli” denildi.
#TRABZONKahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremin üzerinden dört gün geçti. Artçıların devamı ne anlama geliyor? Deprem sonrası çevre faylarda son durum ne? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiTopraklarının büyük bölümü fay hatları üzerinde yer alan Türkiye’de deprem dendi mi akla hemen jeofizik mühendislerinin her fırsatta dile getirdiği olası İstanbul depremi geliyor. Halbuki ülkenin batı ve güney bölümünde sıklıkla deprem üreten bir alan daha var; Helen Yayı… Uzmanlar yayın 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Peki Helen Yayı’nın bu kadar aktif olması Ege ve Akdeniz kıyılarımız için nasıl bir tehdit oluşturuyor?
#DepremSuriye'de fay var mı sorusu, yaşanan son depremlerin ardından pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Ölü Deniz Transform Fayı (DST), bazen Ölü Deniz Çöküntüsü ve Ölü Deniz Fay Zonu olarak da anılır, Maraş üçlü ekleminden kuzey ucuna uzanan bir dizi faydır. İşte, Suriye'de fay hattı var mı sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler
#Suriyede FayBilim insanları, 6 Şubat'taki depremlerde kırılan faylarda stres yığılımı olup, olmadığını tespit etmek amacıyla jeotermal ve gaz potansiyellerini araştırmak için araştırma başlattı. Prof. Dr. Galip Yüce, 'Kırılması beklenen stres yığılımının olduğu fay segmentlerinde anormallikler var mı göreceğiz.' dedi.
#Deprem6 Şubat depremlerinde açığa çıkan enerjinin kırılmamış faylara transfer edildiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, dün Adana'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor" dedi. Olası Marmara depremi için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Görür, "İstanbul'da depremin yaklaştığı kesin. Her an olabilir kaydıyla 1999'dan itibaren 30 sene içerisinde olma olasılığı yüzde 62 olarak söylenmişti. Bir de Türkiye'de böyle meydana gelen büyük depremlerin, Anadolu fay zonu üzerine öyle veya böyle belirli stres eklemesini de göz önüne alırsak yani bu işin çok uzaması da mümkün değil" ifadelerini kullandı.
#Adana6 Şubat depremlerinde açığa çıkan enerjinin kırılmamış faylara transfer edildiğini belirten Prof. Dr. Naci Görür, dün Adana'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor" dedi. Olası Marmara depremi için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Görür, "İstanbul'da depremin yaklaştığı kesin. Her an olabilir kaydıyla 1999'dan itibaren 30 sene içerisinde olma olasılığı yüzde 62 olarak söylenmişti. Bir de Türkiye'de böyle meydana gelen büyük depremlerin, Anadolu fay zonu üzerine öyle veya böyle belirli stres eklemesini de göz önüne alırsak yani bu işin çok uzaması da mümkün değil" ifadelerini kullandı.
#Depremİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul'da on milyon yıl önceye ait ölü fayların hareket ettiğini belirtti. Öztürk, "O faylar ara sıra 'tamamen de ölmedik' diye ses veriyorlar. Üçlük, ikilik, depremlerle ses veriyorlar. 'Deprem burada nereden çıktı' dediğimiz depremler, bunlarla ilgili depremler" şeklinde konuştu.
#Prof. Dr. Hüseyin Öztürkİstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, İstanbul'da on milyon yıl önceye ait ölü fayların hareket ettiğini belirtti. Öztürk, "O faylar ara sıra 'tamamen de ölmedik' diye ses veriyorlar. Üçlük, ikilik, depremlerle ses veriyorlar. 'Deprem burada nereden çıktı' dediğimiz depremler, bunlarla ilgili depremler" şeklinde konuştu.
#İstanbulGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, AFAD koordinasyonunda hazırlanarak, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren 'Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın güncellenmesi gerektiğini söyledi. Pampal, harita henüz taslak aşamasındayken Çukurova bölgesi, Ankara, Keskin civarı gibi Anadolu bölgesinde rengin açık sarıya döndüğünü, ivme değerleri düşük görülen yerler için o dönem uyarı yaptıklarını belirtip, "Muhtemelen harita güncellenecek. Sarı yerler koyulaşabilir, ivme değerleri daha yükseltilebilir, doğrusu bu olur" dedi.
#DepremSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından Malatya-Ovacık civarında kırılmamış faylar olduğuna dikkat çekti. Kavak, "Özellikle Malatya’dan Ovacık’a doğru giden ve Malatya fayını da içine alan Malatya-Ovacık fayları dikkat edilmesi gereken yerlerdir. Bu bölgede yaşayan ve depremden dolayı evlerini terk eden insanların evlerine geri dönmeleri gibi bir gerçek var. Tekrar can kayıplarının yaşanmaması için çok dikkat edilmeli" dedi.
#MalatyaSivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin ardından Malatya-Ovacık civarında kırılmamış faylar olduğuna dikkat çekti. Kavak, "Özellikle Malatya’dan Ovacık’a doğru giden ve Malatya fayını da içine alan Malatya-Ovacık fayları dikkat edilmesi gereken yerlerdir. Bu bölgede yaşayan ve depremden dolayı evlerini terk eden insanların evlerine geri dönmeleri gibi bir gerçek var. Tekrar can kayıplarının yaşanmaması için çok dikkat edilmeli" dedi.
#FayDemirören Haber Ajansı'na (DHA) 2020 yılında verdiği röportajda Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Elazığ illerindeki fay hatlarının yıkıcı bir deprem açısından sinyal verdiğini belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Onur Köse, şimdi de Ölü Deniz fay zonunun geçtiği ülkeler için uyarıda bulundu. Bu fay hattının, Akabe Körfezi’nden başlayıp Hatay'a ulaştığını ve Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu fayı ile birleştiğini ifade eden Köse, Ölü Deniz fay zonunun geçtiği İsrail, Ürdün, Lübnan ve Suriye'de de 5- 10 yıl içerisinde büyük depremlerin olabileceğini söyledi.
#Ölüdeniz FayıAdıyaman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Merkez Müdürü Doçent Doktor Senem Tekin,"Bu kadar büyük enerji boşalmasının bizler jeoloji mühendisleri olarak 6, 6.5 ve daha üzerinde bir depreme artık bu bölgelerde uzun süre yaşanmayacağını düşünüyoruz’’dedi.
#AdıyamanKahramanmaraş’taki 7.7 ve 7.6’lık çifte depremden iki hafta sonra Hatay merkezli 6.4 ve 5.8’lik sarsıntılar sadece bölgenin değil tüm Türkiye’nin yüreğini ağzına getirdi. Depremler devam edecek mi, kırılmalar başka fayları tetikler mi? Hürriyet uzmanlara sordu...
#KahramanmaraşHatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşadı. Uzmanlar, paniğe neden olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Beklediğimiz depremdi." diyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Şu anda daha büyük deprem beklemiyorum, tsunami beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
#HatayÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu belirterek, "Mevcut fay geometrilerine ve uzunluklarına baktığımız zaman aktif faylı bölgelerde 6, 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesini her an bekliyoruz. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz" dedi.
#AdanaÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Adana'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu belirterek, "Mevcut fay geometrilerine ve uzunluklarına baktığımız zaman aktif faylı bölgelerde 6, 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesini her an bekliyoruz. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz" dedi.
#Deprem