28 Mayıs 1964’te doğan küçük İskender, doğumunun 58’inci yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak olan bir sempozyumla anılıyor. Küçük İskender Sempozyumu, 28 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00-17.30 arasında Gonca Özmen ve Olcay Akyıldız moderatörlüğünde iki panel olarak gerçekleşecek.
#Küçük İskenderGülten Akın’ın Türkiye’nin tarihinden, sosyolojisinden ayrı okunamayacak şiirine, ‘İncelikler Tarihi’ başlıklı kolektif çalışmada Cevat Çapan, Haydar Ergülen, Pelin Özer, Semih Çelenk’in de aralarında olduğu şair ve yazarların bakışıyla yeni bir pencere açılıyor. Şiir incileriyle süslü bu incelikler tarihinin şairi, ince elenip sık dokundukça daha da büyüyecektir. Kitabın bir müjdesi de budur...
#Gülten AkınBoğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen "Kişisel Arşivi Işığında Leyla Erbil'in Edebi Dünyası" isimli proje, Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden Leyla Erbil'in kişisel arşivini kataloglayarak dijital ortama aktarıp araştırmacılarla paylaşıma açmayı hedefliyor.
#Leyla ErbilYeni nesil ve yetkin akademisyenler, ‘Siyah Endişe’de, ‘Türkçede romanın kurucu ismi’ Halit Ziya Uşaklıgil ve edebiyatını teşrih masasına yatırıyor. Halit Ziya’nın eserleri üzerinden, 19’uncu yüzyıldan bu yana yaşadığımız değişim ve dönüşümün de izi sürülüyor.
#Halit Ziya UşaklıgilBoğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) işbirliğiyle düzenlediği "Türkiye'nin 150 Yılı: Tarih, Toplum ve Edebiyat" eğitim programının 2018 Güz dönemi 02 Ekim’de başlıyor.
#ÜniversiteTürkiye'nin ilk 'Kadın Yazısı Festivali' 9-18 Mart tarihleri arasında düzenleniyor. 'kADIN YAZIsı Festivali/İsveç-Türkiye Edebiyat Buluşması' kapsamında 10 gün boyunca dört farklı mekânda edebiyat ve toplumsal cinsiyet farklı yönleriyle ele alınacak, atölyelerde yeni eserler yaratılacak.
#KadınTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#Akademisyenler169 aydın, yayınladıkları bir bildiri ile yargılanan Yazar Orhan Pamuk'a destek verdi. Bildiride, "Orhan Pamuk’un yargılanmasını ve bu yargılanma sırasında uğradığı saldırıları, ülkemizin demokratikleşme sürecine vahim bir müdahale olarak görüyor endişelerimizi ifade ediyoruz" denildi.
Halen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKKorkunun ecele faydası yok: Önümüz kar, soğuk, tipi, boran... Tiril tiril giyindiğimiz, her yere yürüyerek gittiğimiz, gittiğimiz yerde açık havada oturduğumuz, mehtaplara, guruplara doymadığımız zamanlar artık çok uzakta. Yine de evlere kapanmanın, kapansak da enseyi karartmanın, neşemizden, müziğimizden, sporumuzdan, eğlencemizden geri kalmanın âlemi yok. Güzel, keyifli, gustolu bir kış geçirmemiz için, hatta bu zamana kadarkilerin en iyisi olması için elimizde bir sürü sebep var. O sebepleri, haberdar olmamız gereken trendleri, önümüzdeki üç ayın en heyecanlı tarihlerini kendi alanlarının uzmanlarından derledik.
#Kış