Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete'de yayınlandı mı sorusunun yanıtı, son durum gelişmeleriyle gündemde yer alıyor. Öğretmenlere uzman ve başöğretmenlik gibi unvanlar sağlayan ve öğretmenlerin kariyer basamaklarını ve eğitim sisteminde yapısal değişiklikleri kapsayan bir düzenleme olan Öğretmenlik Meslek Kanunu, ilgili görüşmeler sonucu geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Teklifte Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için MEB bünyesine bağlı olarak 'Milli Eğitim Akademisi' de kurulacak. Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Ayrıca kanunla yöneticilerin ödev ve sorumlulukları da düzenleniyor. Peki ÖMK Resmi Gazete'de yayınlandı mı, yürürlüğe girdi mi? İşte Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği...
#Öğretmen Meslek KanunuÖğretmenlik Meslek Kanunu 2024 son durum gelişmeleri yakından takip ediliyor. Öğretmenlere uygulanan şiddete karşı yeni tedbirlerin yer aldığı taslağın Meclis'e geleceği tarih merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile kanunda bazı değişikliklere gidilecek. Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları ile öğretmene yönelik şiddete kadar birçok düzenlemeyi kapsayan kanun TBMM'den geçerek yürürlüğe girecek. Peki Öğretmen Meslek Kanunu (ÖMK) Meclis'e geldi mi, ne zaman yürürlüğe girecek? Öğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri neler? İşte ayrıntılar...
#Öğretmenlik Meslek KanunuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'ndeki 45 bin öğretmen ataması töreninde açıklamalarda bulundu. Atanan öğretmenlerin yarısının deprem bölgesindeki illerde görev yapacağını duyuran Erdoğan, toplam eğitim bütçesinin 651 milyar liraya yükseltildiğini açıkladı.
#Recep Tayyip ErdoğanÖğretmenlik meslek kanunu maddeleri yürürlüğe girmesinin ardından gündeme geldi. Öğretmenlik mesleğini kariyer mesleği haline getiren öğretmenlik meslek kanunu hakkında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Özer, "Yarın yönetmelikte bahsi geçen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini tüm kamuoyuyla paylaşacağız ve 2022 yılı bitmeden süreci nihayete erdireceğiz." dedi. Kanun kapsamında öğretmenlerin uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları için öngörülen yazılı sınavlar, yılda bir defa yapılacak. Peki, öğretmenlik meslek kanunu nedir, neleri içeriyor? İşte, öğretmenlik meslek kanunu hakkında ayrıntılar...
#Öğretmen Meslek KanunuÖğretmenlik meslek kanunu için meclis detayları takip ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) internet sitesinde yer alan haber göre teklifle; öğretmenlerin mesleklerinde kariyer ve liyakat esaslarına uygun olarak ilerlemeleri, mesleki gelişimlerini sağlamaları ve özlük haklarının iyileştirilmesi amaçlanıyor. Öğretmenlik mesleği, adaylık döneminden sonra; ’öğretmen’, ’uzman öğretmen’ ve ’başöğretmen’ olarak üç kariyer basamağına ayrılıyor. Ayrıca öğretmenlik kariyer meslek olarak tanımlanıyor. Böylece gelişim temelli bir sistem içerisinde adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumluluklarının netleştirilmesi hedefleniyor.
#Öğretmenlik Meslek KanunuEğitim dünyasına ‘uzman’ ve ‘başöğretmenler’ geliyor. Bugün Meclis’e sunulacak kanun teklifinin yasalaşmasıyla ‘kariyer’ mesleği halini alacak olan öğretmenlikte sözleşmeli-kadrolu ayrımı kalkacak. Ek göstergeleri 2023’te 3600’e çıkarılacak, birinci derece öğretmenlerin emekli olduklarında alacakları ikramiye ve maaşları artacak.
#Öğretmenlik Meslek KanunuCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğitim partiler üstüdür. 'Milli' olmak kendi içine kapanık olmak değildir. Kendi değerlerimizi evrensel değerlerle buluşturmak demektir. Çağdaş uygarlığın üzerine eğitimle, bilimle, araştırmayla çıkacaksınız. Düşüncenin önündeki bütün engelleri kaldırarak çıkacaksınız" dedi.
#Kemal KılıçdaroğluSon dakika haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü ve Öğretmen Atama Programı'nda açıklamalarda bulundu. 20 bin öğretmen atamasının yapıldığı törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "20 bin öğretmenimiz Anadolu'nun dört bir tarafına ışık saçacaktır" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modelimizle çağın ihtiyaçlarını gözeten, bilimsel yaklaşıma dayanan bir eğitim anlayışını hayata geçiriyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİzmir’de beş küçük kardeşin anneleri yokken evlerindeki yangında ölümü yürekleri yakarken, ‘çocuk koruma sistemi’ de sorgulandı. En çok sorulan ise neden koruma altına alınmadıkları oldu. Akıllardaki soruları çocuk hakları uzmanı Prof. Dr. Tarık Tuncay’a sordum. İdeal çocuk koruma sistemi nasıl olmalı? Kötü koşullardaki çocuklar annenin itirazına rağmen korumaya alınabilir miydi?
#İzmirÖğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek ‘Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)’ sonuçları doğrultusunda yapılacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş SınavıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen adaylarına yönelik yapılan mülakat sonrasında bazı komisyonların yüksek, bazı komisyonların düşük not verdiğine yönelik eleştirilere ilişkin “Türkiye genelinde 60 bin kişide toplam bin 100 kişinin yeri değişmiş” dedi.
#Yusuf TekinÖğretmenlik Meslek Kanunu'nun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından yürürlüğe gireceği tarih ile beklenmeye başlandı. Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu kabul edildi. Buna göre Görevde olan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olma şartı dışındaki koşulları sağlayanlar başöğretmen ünvanı için başvurabilecek. Öğretmenlik Meslek Kanunu yürürlüğe girdi mi, Resmi Gazete'de yayımlandı mı? soruları da gündeme geldi. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 15 Ekim Resmi Gazete kararları.
#Resmi Gazete KararlarıÖğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri 2024 ve içeriği TBMM'de kabul edilmesinin ardından gündemde yer alıyor. Milyonlarca öğretmeni yakından ilgilendiren Öğretmenlik Meslek Kanunu görüşmeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kabul edilen teklifle, öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranda arttırılması öngörülüyor. Öğretmen adaylarına 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş verilecek. Ayrıca Meslek Kanunu Maddelerine göre, öğretmenlik, genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından hazırlığı gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Öğretmenlerin mali ve sosyal haklarında ne gibi değişikliklerin olacağını merak edenler, Öğretmenlik Meslek Kanunu içeriği nedir? sorusunun yanıtına yoğunlaşırken, Genel Kurulda kabul edilen önerge ile öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde yapılacak ödemede iyileştirmeye gidildi. Öte yandan Meclis'te kabul edilen kanun teklifi Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. Öte yandan konuyla ilgili Bakan Tekin'den de açıklama geldi. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis'ten geçti mi, nedir? İşte, maddeleri ve taslak metni hakkında ayrıntılar.
#Öğretmenlik Meslek Kanunu MaddeleriÖğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği 2024 son dakika gelişmeler ile takip ediliyor. Geçen yasama yılında birinci bölümünde yer alan maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanan Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na göre öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için MEB bünyesine bağlı olarak “Milli Eğitim Akademisi” kurulacak. Öğretmenlik ihtisas mesleği olarak tanımlanıyor. Teklifte öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranda arttırılması ve adaylara 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş verilmesi maddesi yer alıyor. Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için MEB bünyesine bağlı olarak “Milli Eğitim Akademisi” kuruyor. Peki, Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, yürürlüğe girdi mi? İşte, ayrıntılar.
#Öğretmenlik Meslek Kanunu MaddeleriÖğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanunla, öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri, Milli Eğitim Akademisinin kurulması ve görevleri gibi konular düzenlendi.
#Öğretmenlik Mesleği Kanunu TeklifiÖğretmenlik Meslek Kanunu maddeleri ve içeriği 2024 son dakika gelişmeyle gündeme geldi. Geçen yasama yılında birinci bölümünde yer alan maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanan Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi'nin ikinci bölümü üzerindeki maddeler Meclis'te değerlendirildi. TBMM Genel Kurulunda Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin 3 maddesi daha kabul edildi. Genel Kurul'da kabul edilen maddelere göre, öğretmen ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Öğretmenlerin hak ve sorumlulukları ile öğretmene yönelik şiddete kadar birçok düzenlemeyi içeren kanun Meclis'ten geçmesinin ardından yürürlüğe girecek. Öte yandan öğretmenlere rotasyon düzenlemesinin Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yer almasına yönelik iddialar daha önce kamuoyuna yansımıştı. Peki, öğretmenlere rotasyon gelecek mi? Öğretmenlik Meslek Kanunu Meclis'ten geçti mi, içeriği nedir? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Öğretmenlik Mesleği Kanunu MaddeleriMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye’nin Adalet ve Kalkınma Partisi ile bambaşka bir noktaya geldiğini belirterek, “Cumhurbaşkanımıza ve Türkiye’yi dini ibadet özgürlüğü anlamında dünya standartlarında bir ülke yapmaya çalışan bütün AK Parti camiasına ve buna katkı veren herkese bir kez daha teşekkür ediyorum. Unutmamız gereken dönemlerdi. Biz şimdi burada din eğitimini çalışırken, din eğitimi ile ilgili konuşurken Türkiye’nin bu konuda yaşadığı tecrübeyi ihmal etmemek ve görmezden gelmemek lazım” dedi.
#Bakan TekinOkullarda geçen eğitim öğretim yılı boyunca öğretmen cinayetine varan şiddet olayları yaşanmıştı. Bu yıl da eğitim öğretimin ilk haftasında Türkiye’nin farklı illerinden 3 öğretmen yine şiddet mağduru oldu. Uzmanlar, Hürriyet’e bu durumun nedenlerini ve çözüm önerilerini anlattı.
#Eğitim